Potraviny a vaření
Cibule v lednici déle vydrží - jak to udělat, co použít (máslo, olej, alobal)
Zveřejněno: pondělí 29. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4173x
Rozpůlenou cibuli můžete uchovat v chladničce, když ji potřete máslem nebo olejem a zabalíte do alobalu - pak nebude plesnivět a uchová si plnou chuť.
Pekáč připálený, mastný - jak umýt, zbavit nečistot (ocet)
Zveřejněno: pondělí 29. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3227x
Připálený pekáč půjde snadno vyčistit, když do něj nalijete vodu s octem, vložíte ho do teplé trouby a necháte asi patnáct minut zahřát - nejen z pekáče, ale i z trouby půjdou nečistoty lépe odstranit, protože horká pára vše dobře odmastf.
Den staré brambory chutnají jako čertvé, čerstvě uvařené - jak to udělat, co použít (sůl)
Zveřejněno: pondělí 29. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3327x
Jestli vám zbyly brambory od včera, zalijte je vařící slanou vodou, přiveďte je k varu, pak hned slijte a podávejte - chutnají jako čerstvě uvařené.
Maso rychleji měkké - jak to udělat, co použít (kopřivy)
Zveřejněno: pondělí 29. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2199x
Každé maso změkne, když k němu při vaření přidáte pár kopřivových listů.
Sekaná jemná, vláčná - jak to udělat, co použít (tvaroh)
Zveřejněno: pondělí 29. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2120x
Jestliže během přípravy sekané zapracujete do mletého masa lžíci měkkého tvarohu, dosáhnete lepší a jemnější chuti.
Lis na česnek zašlý, zanesený - jak, čím vyčistit (prášek do pečiva, citronová šťáva, kartáček na zuby)
Zveřejněno: pondělí 29. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1832x
Zanesený lis na česnek snadno vyčistíte, když smícháte trochu prášku do pečiva se štávou z poloviny citronu, nanesete na starý zubní kartáček a lehce vydrhnete.
Jak uchovat zmrazené potraviny při stěhování
Zveřejněno: pondělí 29. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3491x
Při stěhování může nastat problém s potravinami v mrazáku. Den předem nařiďte regulátor mrazení na maximum - uložené potraviny nakumulují dostatek chladu na cestu. Vložte je do mrazicích tašek nebo pečlivě zabalte do několika vrstev novin a poté ještě do peřin.
Jak nakrájet měkký dort, aby se nerozpadl (zubní nit)
Zveřejněno: neděle 28. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2880x
Jak nakrájet měkký dort, aby se nerozpadl a nepřilepil na nůž? Zkuste kus zubní nitě.
Koláč tvrdý, ztrvrdlý - jak, čím pomoci, změkčit (mléko)
Zveřejněno: neděle 28. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3783x
Ztvrdlý koláč stačí potřít mlékem a chvilku zapéct v troubě, bude jako čerstvý.
Plátky sýra tenké - jak to udělat, co použít (škrabka na brambory)
Zveřejněno: neděle 28. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2605x
Tenké plátky tvrdého sýra snadno nakrájíte škrabkou na brambory.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Zátka nejde vrátit do hrdla lahve - jak, čím pomoci (nůž)
- Nůžky tupé, nenabroušené - jak, čím nabrousit bez brousku (skelný papír)
- Pokrm, jídlo přepepřené - jak, čím zachránit, zmírnit pálivost (jablko)
- Mražení, zmrazování hub, hřibů - jak to udělat
- Mražení, zmrazování fazolí - jak to udělat
- Mražení, zmrazování tykví, cukety - jak to udělat
- Mražení, zmrazování špenátu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování růžičkové kapusty - jak to udělat
- Mražení, zmrazování rajčatového protlaku - jak to udělat
- Mražení, zmrazování, rozmrazování rajčat - jak to udělat
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)