Potraviny a vaření
Hubnoucí polévka z paprik, polévka vhodná při hubnutí - recept
Zveřejněno: čtvrtek 18. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2194x
Jak zhubnout a nehladovět? Nejlepší jsou francouzské hubnoucí polévky! Uvařte si polévka z paprik: Vezměte tři červené papriky, tři brambory, jednu mrkev, cibuli, zalijete vodou, osolte a nechte povařit. Když vše změkne, všechno rozmixujte. Jednu papriku si nechte stranou na ozdobu, pokrájejte ji a vhoďte do polévky. Ale musíte přidat ještě rajčata, která pokrmu dodají pikantní, nakyslou chuť.
Číst dál: Hubnoucí polévka z paprik, polévka vhodná při hubnutí - recept
Skladování, uchovávání medu - jak skladovat, uchovat
Zveřejněno: čtvrtek 11. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2519x
Jak uchovat med? Určitě ne v lednici. Nejen, že vám začne tuhnout a cukernatět, což znesnadní jeho konzumování, ale postupem času kvůli chladu a vlhku ztrácí přirozenou chuť. Med s klidným svědomím nechte ve spižírně či na kuchyňské lince. Pokud vám med zcukernatí i přes to, napusťte hrnec vody a dejte do něj sklenici s medem tak, aby sklenice s medem byla ponořena alespoň do poloviny.
Číst dál: Skladování, uchovávání medu - jak skladovat, uchovat
Uchovávání, skladování banánů - jak, kde skladovat, uchovávat (papírový sáček)
Zveřejněno: čtvrtek 11. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2203x
Banány by měly dozrávat v teple. Když je dáte do ledničky, zčernají a nezískají sladkou chuť. Budete jíst jen podivnou moučnou hmotu. Nejlépe dozrávají v papírovém sáčku při pokojové teplotě.
Škvaření sádla - jak vyškvařit, postupovat
Zveřejněno: čtvrtek 11. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4055x
Jak vyškvařit dobré domácí sádlo? Kupte 1 kg syrového sádla, vyššího. Očistěte (oškrábejte plochou nože) a nakrájejte na kostky o hraně 10-15 mm. Na škvaření je nejlepší litinový hrnec, ale pochopitelně lze použít jakýkoli jiný. Nakrájené sádlo nasypte do hrnce, posolte, pokmínujte a nalijte na ně asi 100 ml mléka (to aby byly škvarečky pěkně zlatél).
Bramborové těsto se lepí - jak, čím pomoci (bramborová moučka)
Zveřejněno: čtvrtek 11. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5764x
Při válení či tvorbě bramborových knedlíků nepodsypávejte moukou, daleko lepší je bramborová moučka. Knedlíky se nejen nelepí, ale jsou hezky hladké i po uvaření.
Připalování těsta k plechu při pečení - jak, čím zabránit, zamezit (papír na pečení)
Zveřejněno: čtvrtek 11. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2145x
Aby se těsto při pečení nepřipalovalo nepomazávejte a nevysypávejte plech nebo formu, jak se radí ve starých kuchařkách, ale pečte na pečicím papíře zdravě a bez tuku!
Jak, čím nahradit smetanu v pokrmu, jídle, omáčce (mléko, máslo)
Zveřejněno: čtvrtek 11. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3300x
Určitě se to už stalo každému z nás. Pustíme se do pečení moučníku nebo vaření omáčky, vše máme po ruce, a najednou zjistíme, že zrovna došla smetana. Co teď, jak jídlo neošidit o tu příjemnou smetanovou chuť? Stačí jen do hrníčku mléka přidat několik lžic oleje nebo kousek másla. Mohu zaručit, že ve finále vůbec nikdo nepozná, že jsme tak trochu "šetřili".
Žmolky v jíšce - jak zabránit, předejít vzniku
Zveřejněno: čtvrtek 11. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1943x
Jak na jíšku, aby nedělala žmolky? Rozpusťte v kastrolku na mírném ohni máslo, pak za stálého míchání přidávejte hladkou mouku (poměr asi 20 g másla a 1 lžíce hladké mouky). Jíšku nedávejte rovnou do omáčky ani nezalévejte horkou vodou či vývarem. Napřed přilijte trochu studené vody či vývaru a udělejte kašičku, pak postupně za stálého míchání přilévejte další tekutinu.
Odmrazování mrazáku, mrazničky - jak udržet potraviny zmrazené (noviny, peřiny)
Zveřejněno: čtvrtek 11. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2370x
Jak udržet zmrazené potraviny, když rozmrazujete mrazák? Zabalte je do novin a do peřin. Hodinu dvě vydrží.
Čím nahradit citronovou kůru v koláči (citronový olej)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3341x
Někdy se špatně shánějí chemicky neošetřené citrony. Ale do vánočky či do tvarohové nádivky by vám vůně citronové kůry chyběla. Zkuste citronový olej. Skvěle voní a je opravdu nezávadný!
Další rady a tipy v této kategorii:
- Přepalování másla při smažení - jak, čím zabránit (kokosový olej)
- Olej v kuchyni zakalený - jak, čím pomoci, zbavit zákalu (sůl)
- Ztracené vejce - jak udělat, připravit
- Vejce při vaření neprasknou - jak to udělat, co použít (ocet)
- Omáčka sražená, zdrclá - jak, čím pomoci (mixer)
- Omáčka sražená, zdrclá - jak, čím pomoci (prášek do pečiva, smetana)
- Rýže připálená v hrnci - jak, čím zbavit zápachu, pachutě (cibule)
- Rýže připálená v hrnci - jak, čím zbavit zápachu, pachutě (chleba)
- Jak od sebe rozeznat uvařené a syrové vejce (talíř)
- Zavařování v myčce - jak to udělat, postupovat
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)