Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Hubnoucí polévka z paprik, polévka vhodná při hubnutí - recept

Jak zhubnout a nehladovět? Nejlepší jsou francouzské hubnoucí polévky!   Uvařte si polévka z paprik: Vezměte tři červené papriky, tři brambory, jednu mrkev, cibuli, zalijete vodou, osolte a nechte povařit. Když vše změkne, všechno rozmixujte. Jednu papriku si nechte stranou na ozdobu, pokrájejte ji a vhoďte do polévky. Ale musíte přidat ještě rajčata, která pokrmu dodají pikantní, nakyslou chuť.

Číst dál: Hubnoucí polévka z paprik, polévka vhodná při hubnutí - recept

Skladování, uchovávání medu - jak skladovat, uchovat

Jak uchovat med? Určitě ne v lednici. Nejen, že vám začne tuhnout a cukernatět, což znesnadní jeho konzumování, ale postupem času kvůli chladu a vlhku ztrácí přirozenou chuť. Med s klidným svědomím nechte ve spižírně či na kuchyňské lince. Pokud vám med zcukernatí i přes to, napusťte hrnec vody a dejte do něj sklenici s medem tak, aby sklenice s medem byla ponořena alespoň do poloviny.

Číst dál: Skladování, uchovávání medu - jak skladovat, uchovat

Uchovávání, skladování banánů - jak, kde skladovat, uchovávat (papírový sáček)

Banány by měly dozrávat v teple. Když je dáte do ledničky, zčernají a nezískají sladkou chuť. Budete jíst jen podivnou moučnou hmotu. Nejlépe dozrávají v papírovém sáčku při pokojové teplotě.

Škvaření sádla - jak vyškvařit, postupovat

Jak vyškvařit dobré domácí sádlo? Kupte 1 kg syrového sádla, vyššího. Očistěte (oškrábejte plochou nože) a nakrájejte na kostky o hraně 10-15 mm. Na škvaření je nejlepší litinový hrnec, ale pochopitelně lze použít jakýkoli jiný. Nakrájené sádlo nasypte do hrnce, posolte, pokmínujte a nalijte na ně asi 100 ml mléka (to aby byly škvarečky pěkně zlatél).

Číst dál: Škvaření sádla - jak vyškvařit, postupovat

Bramborové těsto se lepí - jak, čím pomoci (bramborová moučka)

Při válení či tvorbě bramborových knedlíků nepodsypávejte moukou, daleko lepší je bramborová moučka. Knedlíky se nejen nelepí, ale jsou hezky hladké i po uvaření.

Připalování těsta k plechu při pečení - jak, čím zabránit, zamezit (papír na pečení)

Aby se těsto při pečení nepřipalovalo nepomazávejte a nevysypávejte plech nebo formu, jak se radí ve starých kuchařkách, ale pečte na pečicím papíře zdravě a bez tuku!

Jak, čím nahradit smetanu v pokrmu, jídle, omáčce (mléko, máslo)

Určitě se to už stalo každému z nás. Pustíme se do pečení moučníku nebo vaření omáčky, vše máme po ruce, a najednou zjistíme, že zrovna došla smetana. Co teď, jak jídlo neošidit o tu příjemnou smetanovou chuť? Stačí jen do hrníčku mléka přidat několik lžic oleje nebo kousek másla. Mohu zaručit, že ve finále vůbec nikdo nepozná, že jsme tak trochu "šetřili".

Žmolky v jíšce - jak zabránit, předejít vzniku

Jak na jíšku, aby nedělala žmolky? Rozpusťte v kastrolku na mírném ohni máslo, pak za stálého míchání přidávejte hladkou mouku (poměr asi 20 g másla a 1 lžíce hladké mouky). Jíšku nedávejte rovnou do omáčky ani nezalévejte horkou vodou či vývarem. Napřed přilijte trochu studené vody či vývaru a udělejte kašičku, pak postupně za stálého míchání přilévejte další tekutinu.

Číst dál: Žmolky v jíšce - jak zabránit, předejít vzniku

Odmrazování mrazáku, mrazničky - jak udržet potraviny zmrazené (noviny, peřiny)

Jak udržet zmrazené potraviny, když rozmrazujete mrazák? Zabalte je do novin a do peřin. Hodinu dvě vydrží.

Čím nahradit citronovou kůru v koláči (citronový olej)

Někdy se špatně shánějí chemicky neošetřené citrony. Ale do vánočky či do tvarohové nádivky by vám vůně citronové kůry chyběla. Zkuste citronový olej. Skvěle voní a je opravdu nezávadný!

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny