Potraviny a vaření
Nerezové nádobí zašlé, připečené - jak, čím vyčistit, odstranit nečistoty (soda)
Zveřejněno: neděle 7. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2329x
Připečené a zašlé nerezové nádobí se bude opět lesknout jako nové, když ho přečistíte sodou bicarbonou. Stačí trochu nasypat na vlhký hadřík a připáleniny otírat. Za chvilku bude nádobí vyleštěné.
Jak vyčistit připálený nerezový hrnec bez použití drátěnky (alobal)
Zveřejněno: středa 3. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3311x
Připálili jste nerezový hrnec a nemáte doma drátěnku? Poslouží vám stejně dobře zmačkaný alobal.
Zápach z ryb při pečení, smažení - jak, čím odstranit, předejít (jablko)
Zveřejněno: středa 3. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1801x
Když pečete rybu, zabránit nepříjemnému zápachu můžete tak, že do pekáče přidáte rozkrojené jablko. To při pečení zápach pohltí. Ryba nebude cítit, navíc bude její maso jemnější a bude skvěle chutnat.
Prkénka páchnou od potravin - jak, čím zbavit zápachu (citron)
Zveřejněno: středa 3. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2109x
Především dřevěná nebo umělohmotná prkénka na maso, ale také plastové nádobí snadno a dlouhodobě přejímá pach ryb, cibule a jiných aromatických surovin, které používáte v kuchyni. Nepříjemné vůně se zbavíte, když je několikrát potřete rozpůleným nebo vymačkaným citronem.
Kovová pachuť jídel - jak, čím zabránit, předejít
Zveřejněno: pondělí 1. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1872x
Nikdy nepokrývejte kovové servírovací podnosy (stříbrné, mosazné apod.) alobalem. Dochází totiž k chemickým reakcím, které způsobují, že potraviny na podnose získají kovovou pachuť.
Kuchyňská fólie slepená, nejde odmotat - jak, čím pomoci (mrazák)
Zveřejněno: pondělí 1. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1744x
Často se stává, že se průsvitná kuchyňská fólie slepí. Položte roli na několik minut do mrazáku. A fólie zase půjde odmotávat.
Skvrny, fleky na kuchyňském prkénku - jak, čím vyčistit, odstranit (ocet)
Zveřejněno: pondělí 1. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2007x
Jestliže vám zůstaly na kuchyňském prkénku skvrny, položte je na noc do octové vody.
Jak, čím nahradit váleček na těsto (lahev)
Zveřejněno: pondělí 1. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3480x
Nastěhovali jste se do nového bytu a ještě nemáte všechny kuchyňské potřeby pohromadě a chcete upéct štrůdl z listového těsta? Ze zvyku jste koupili nerozválené. A teď, co s tím? Jistě najdete nějakou skleněnou lahev.
► Jak nabrousit tupé struhadlo - postup, návod, tipy, rady
Zveřejněno: pondělí 1. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3464x
Pokud máte tupé struhadlo, není problém ho naostřit. Stačí k tomu jen kladívko a hřebík. Velikost hřebíku vyberete podle velikosti dírek na struhadle. Postup je jednoduchý. Do každého otvoru postupně vložte špičku hřebíku a trochu na ni klepněte kladívkem.
Číst dál: ► Jak nabrousit tupé struhadlo - postup, návod, tipy, rady
Hrnce připálené - jak, čím odmočit (aviváž)
Zveřejněno: pondělí 1. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3529x
Do výrazně připálených hrnců nalijte trochu aviváže na dno a nechte hodinu odmočit.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Uchovávání, skladování čekanky, aby nezhořkla - jak to udělat (tma)
- Česneková pasta - jak udělat, připravit (česnek, sůl)
- Uchovávní, skladování česneku - jak to udělat, co použít (voda, sůl)
- Skladování, uchovávání česneku v tuku - jak to udělat, co použít (česnek, sůl, pokrmový tuk)
- ► Zápach z úst po česneku - jak se ho zbavit
- ► Jak se zbavit zápachu úst po česneku - tipy, rady (káva)
- ► Jak se zbavit zápachu úst po česneku - tipy, rady (mléko)
- Loupání cibule - jak oloupat snadno a rychle (studená voda)
- Rašení cibule při skladování - jak, čím zabránit, zamezit (trouba)
- Zápach z úst po cibuli - jak, čím odstranit, zbavit se (mléko)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)