Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Cibule nedráždí oči při krájení - jak to udělat, co použít (trouba)

Cibule nedráždí oči, když ji předem nahřejete v teplé troubě nebo když ji krájíte v blízkosti zdroje tepla.

Uchovávání, skladování rozříznutého citronu - jak skladovat, aby déle vydržel (talířek)

Rozříznutý citron uchováte tak, že jej řeznou stranou položíte na talířek a uložíte do chladničky.

Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (horká voda)

Citrony pustí dobře šťávu, když je před rozkrojením ponoříte na chvíli do horké vody.

Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (válení)

Citrony pustí dobře šťávu, rozválíte-li je tlakem ruky na stole.

Přepuštěné máslo - jak udělat, připravit

Oproti klasickému máslu je přepuštěné máslo kvalitnější, neobsahuje vodu, nežlukne a má i hojivé účinky. Vyrobit ho je poměrně snadné, stačí vzít "normální máslo", rozpustit je v nějakém hrnci a v průběhu procesu z něj za stálého míchání odebírat pěnu tvořící se na povrchu. Důležitá je přitom teplota - zkušenosti z praxe uvádějí teplotu 60°C, každopádně by teplota neměla přesáhnout 80 °C. Proces by měl trvat půl hodiny až hodinu, podle toho, jaké množství másla rozpouštíte.

Domácí sýr z oslizlého tvarohu - jak udělat, připravit

Oslizlý tvaroh využijte na přípravu domácího sýra. Tvaroh pokrájejte na kousky, prosolte, přidejte trochu kmínu a světlého piva. Tvaroh natlačte do porcelánového hrnku a dobře zakryjte. Uleželý sýr je slizký a ostře páchne.

Domácí tvaroh - jak udělat, připravit

Domácí tvaroh připravíte z kysaného mléka. Když se mléko srazí, zahřívejte je na mírném teple, pak sejměte ze sporáku a nechte je ještě chvíli stát a usadit. Pak je nalijte do kalikového sáčku, nechte vytéct syrovátku a sáček zatižte tak, aby tvaroh dobře odkapal.

Číst dál: Domácí tvaroh - jak udělat, připravit

Jak ztužit šlehačku, aby déle vydržela našlehaná (bílek)

Šlehačka drží déle tvar na moučníku, je-li ztužena. Proto do ušlehané šlehačky vmíchejte 1-2 ušlehané bílky.

Jak ztužit šlehačku, aby déle vydržela našlehaná (želatina)

Šlehačka drží déle tvar na moučníku, je-li ztužena. Želatinu (2g na 1/2 l šlehačky) nechte nabobtnat v troše tekuté šlehačky, pak ji proceďte a po lžících vmíchejte do ušlehané šlehačky.

Sýr vyschlý, tvrdý - jak, čím zvláčnit, pomoci (mléko)

Vyschlé sýry ponořte na několik hodin do mléka. Změknou a lépe se krájejí.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny