Potraviny a vaření
Cibule nedráždí oči při krájení - jak to udělat, co použít (trouba)
Zveřejněno: neděle 30. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3150x
Cibule nedráždí oči, když ji předem nahřejete v teplé troubě nebo když ji krájíte v blízkosti zdroje tepla.
Uchovávání, skladování rozříznutého citronu - jak skladovat, aby déle vydržel (talířek)
Zveřejněno: neděle 30. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2199x
Rozříznutý citron uchováte tak, že jej řeznou stranou položíte na talířek a uložíte do chladničky.
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (horká voda)
Zveřejněno: neděle 30. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2404x
Citrony pustí dobře šťávu, když je před rozkrojením ponoříte na chvíli do horké vody.
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (válení)
Zveřejněno: neděle 30. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2819x
Citrony pustí dobře šťávu, rozválíte-li je tlakem ruky na stole.
Přepuštěné máslo - jak udělat, připravit
Zveřejněno: neděle 30. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2357x
Oproti klasickému máslu je přepuštěné máslo kvalitnější, neobsahuje vodu, nežlukne a má i hojivé účinky. Vyrobit ho je poměrně snadné, stačí vzít "normální máslo", rozpustit je v nějakém hrnci a v průběhu procesu z něj za stálého míchání odebírat pěnu tvořící se na povrchu. Důležitá je přitom teplota - zkušenosti z praxe uvádějí teplotu 60°C, každopádně by teplota neměla přesáhnout 80 °C. Proces by měl trvat půl hodiny až hodinu, podle toho, jaké množství másla rozpouštíte.
Domácí sýr z oslizlého tvarohu - jak udělat, připravit
Zveřejněno: neděle 30. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2905x
Oslizlý tvaroh využijte na přípravu domácího sýra. Tvaroh pokrájejte na kousky, prosolte, přidejte trochu kmínu a světlého piva. Tvaroh natlačte do porcelánového hrnku a dobře zakryjte. Uleželý sýr je slizký a ostře páchne.
Domácí tvaroh - jak udělat, připravit
Zveřejněno: neděle 30. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3172x
Domácí tvaroh připravíte z kysaného mléka. Když se mléko srazí, zahřívejte je na mírném teple, pak sejměte ze sporáku a nechte je ještě chvíli stát a usadit. Pak je nalijte do kalikového sáčku, nechte vytéct syrovátku a sáček zatižte tak, aby tvaroh dobře odkapal.
Jak ztužit šlehačku, aby déle vydržela našlehaná (bílek)
Zveřejněno: neděle 30. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3324x
Šlehačka drží déle tvar na moučníku, je-li ztužena. Proto do ušlehané šlehačky vmíchejte 1-2 ušlehané bílky.
Jak ztužit šlehačku, aby déle vydržela našlehaná (želatina)
Zveřejněno: neděle 30. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5248x
Šlehačka drží déle tvar na moučníku, je-li ztužena. Želatinu (2g na 1/2 l šlehačky) nechte nabobtnat v troše tekuté šlehačky, pak ji proceďte a po lžících vmíchejte do ušlehané šlehačky.
Sýr vyschlý, tvrdý - jak, čím zvláčnit, pomoci (mléko)
Zveřejněno: neděle 30. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2340x
Vyschlé sýry ponořte na několik hodin do mléka. Změknou a lépe se krájejí.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Tvrdé sýry neoschnou, neosychají - jak to udělat, co použít (slaná voda)
- Tvrdé sýry neoschnou, neosychají - jak to udělat, co použít (pivo)
- Výroba domácí smetany, šlehačky - jak to udělat, co použít
- Sražení mléka při vaření - jak, čím zabránit, zamezit (cukr)
- Připalování mléka při vaření - jak, čím předejít, zabránit (máslo)
- Připalování mléka při vaření - jak, čím předejít, zabránit (studená voda)
- Tvaroh z čerstvě nadojeného mléka - jak vyrobit, udělat snadno a rychle (brambor)
- Uchovávání, skladování uzenin ve spíži - jak to udělat, co použít (sádlo, mouka, slanina)
- Uchovávání, skladování pečeného masa, aby neoschlo - jak to udělat, co použít (mastný papír)
- Uchovávání, skladování syrového masa bez použití lednice - jak to udělat, co použít (pařák, ocet)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)