Potraviny a vaření
Paprika příliš pálí - jak, čím zmírnit palčivost, ostrost (sůl)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3077x
Aby nepříjemná palčivost paprik zmizela, rozřízněte papriku napůl, odstraňte všechna semínka a potom vnitřek pečlivě nasolte. Nechte alespoň hodinu působit a opláchněte. Pak můžete papriku použít obvyklým způsobem.
Olej při smažení hnědne - jak, čím zabránit, zamezit, předejít (párátka)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1781x
Při smažení pokrmů olej na pánvi rychle ztrácí svou průzračnou barvu a tmavne působením vysokých teplot. Proto ihned, jakmile zapnete ohřev, dejte do pánve pár dřevěných párátek. Olej zůstane krásně čirý po celou dobu smažení.
Méně tučné hranolky - jak to udělat, co použít (mléko)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1925x
Jestliže připravujete domácí hranolky, zkuste je před fritováním namočit do mléka. Stačí nakrájené brambory ponořit na 20 minut. Tahle finta zabrání při smažení absorbovat tolik oleje jako při běžné přípravě, a tak budou hranolky méně tučné.
Jak vyklopit jogurt z kelímku (nůž)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2113x
Jak vyklopit jogurt? Nechcete-li přijít ani o trochu obsahu kelímku s jogurtem nebo zakysanou smetanou, pak nepoužívejte lžíci. Odtrhněte víčko, otočte kelímek do misky dnem vzhůru a zabodněte do dna ostrý nůž.
Loupání česneku - jak oloupat snadno a rychle (mrazák)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2158x
Abyste si usnadnili práci při loupání česneku, dejte stroužky na chvíli do mrazáku.
Loupání česneku - jak oloupat snadno a rychle (vroucí voda)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2038x
Česnek někdy zlobí při loupání. Abyste si usnadnili práci, dejte stroužky na chvíli do vařící vody. Potom už půjdou slupky dolů jedním pohybem.
Cibule při skladování nevyklíčí - jak to udělat, co použít (chleba)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4527x
Aby cibule nevyklíčila, dejte do nádoby, kde se skladuje, kousek chleba
Rozpůlená cibule déle vydrží, nezkazí se - jak to udělat, co použít (máslo, alobal)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2204x
Rozpůlená cibule vydrží v lednici pět dní jako čerstvá, pokud místa řezu potřete máslem a zabalíte ji do alobalu.
Jak zabránit slzení, pláči při krájené cibule (mokré prkénko)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2004x
Neplačte nad cibulí! Před krájením cibule si opláchněte a navlhčete prkénko. Tak vám éterické oleje nebudou tolik stoupat do očí. Používejte zásadně ostrý nůž. Jinak na něj budete muset tlačit a tím se opět uvolňují nepříjemné štiplavé složky.
Smažená cibulka křupavá - jak to udělat, co použít (mouka)
Zveřejněno: středa 10. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2785x
Jak udělat křupavou cibulku? Když cibuli smažíte, zezlátne rychleji, jestliže ji předem posypete trochou hladké mouky a navíc bude hezky křupat.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Stříbrné příbory, předměty ze stříbra zčernalé - jak, čím vyčistit (alobal, sůl, vroucí voda)
- Stříbro, stříbrné předměty matné, bez lesku - jak, čím naleštit (kyselé mléko)
- Stříbrné předměty, šperky, zašlé, bez lesku - jak, čím vyleštit, naleštit (kečup)
- Skvrny, fleky na nerezu, nerezovém nádobí - jak, čím odstranit, zbavit se (ocet)
- Síto na mouku špinavé, zaprášené - jak umýt (studená voda)
- Termoska zašlá, zahnědlá po čaji, kávě - jak, čím vyčistit (prášek do pečiva)
- Gril, pečící trouba, pánev, plech špinavý, připálený - jak, čím vyčistit (sůl)
- Vařečky, dřevěná prkénka mastná - jak, čím vyčistit, zbavit mastnoty (soda)
- Vařečky, prkénka mastné - jak, čím přejít zamaštění, vniknutí tuku do dřeva (studená voda)
- Připálené jídlo v hrnci - jak, čím odstranit, vyčistit (prací prášek, ocet)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)