Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Paprika příliš pálí - jak, čím zmírnit palčivost, ostrost (sůl)

Aby nepříjemná palčivost paprik zmizela, rozřízněte papriku napůl, odstraňte všechna semínka a potom vnitřek pečlivě nasolte. Nechte alespoň hodinu působit a opláchněte. Pak můžete papriku použít obvyklým způsobem.

Olej při smažení hnědne - jak, čím zabránit, zamezit, předejít (párátka)

Při smažení pokrmů olej na pánvi rychle ztrácí svou průzračnou barvu a tmavne působením vysokých teplot. Proto ihned, jakmile zapnete ohřev, dejte do pánve pár dřevěných párátek. Olej zůstane krásně čirý po celou dobu smažení.

Méně tučné hranolky - jak to udělat, co použít (mléko)

Jestliže připravujete domácí hranolky, zkuste je před fritováním namočit do mléka. Stačí nakrájené brambory ponořit na 20 minut. Tahle finta zabrání při smažení absorbovat tolik oleje jako při běžné přípravě, a tak budou hranolky méně tučné.

Jak vyklopit jogurt z kelímku (nůž)

Jak vyklopit jogurt? Nechcete-li přijít ani o trochu obsahu kelímku s jogurtem nebo zakysanou smetanou, pak nepoužívejte lžíci. Odtrhněte víčko, otočte kelímek do misky dnem vzhůru a zabodněte do dna ostrý nůž.

Číst dál: Jak vyklopit jogurt z kelímku (nůž)

Loupání česneku - jak oloupat snadno a rychle (mrazák)

Abyste si usnadnili práci při loupání česneku, dejte stroužky na chvíli do mrazáku.

Loupání česneku - jak oloupat snadno a rychle (vroucí voda)

Česnek někdy zlobí při loupání. Abyste si usnadnili práci, dejte stroužky na chvíli do vařící vody. Potom už půjdou slupky dolů jedním pohybem.

Cibule při skladování nevyklíčí - jak to udělat, co použít (chleba)

Aby cibule nevyklíčila, dejte do nádoby, kde se skladuje, kousek chleba

Rozpůlená cibule déle vydrží, nezkazí se - jak to udělat, co použít (máslo, alobal)

Rozpůlená cibule vydrží v lednici pět dní jako čerstvá, pokud místa řezu potřete máslem a zabalíte ji do alobalu.

Jak zabránit slzení, pláči při krájené cibule (mokré prkénko)

Neplačte nad cibulí! Před krájením cibule si opláchněte a navlhčete prkénko. Tak vám éterické oleje nebudou tolik stoupat do očí. Používejte zásadně ostrý nůž. Jinak na něj budete muset tlačit a tím se opět uvolňují nepříjemné štiplavé složky.

Smažená cibulka křupavá - jak to udělat, co použít (mouka)

Jak udělat křupavou cibulku? Když cibuli smažíte, zezlátne rychleji, jestliže ji předem posypete trochou hladké mouky a navíc bude hezky křupat.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny