Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Mražení, zmrazování pórku - jak to udělat

Zmrazujeme jen mladé, stejně vyvinuté pórky, zbavené zevních listů. Zelené části odřezáváme. Pórek musíme velmi dobře umýt v tekoucí vodě, aby mezi listy nezbyla zrnka písku a jiné nečistoty. Vytřídíme jej podle tloušťky, přiřízneme na 15 cm nebo kratší kousky podle velikosti obalu.

Číst dál: Mražení, zmrazování pórku - jak to udělat

Mražení, zmrazování mangoldu - jak to udělat

Z každé rostliny mangoldu sklízíme 2-3 zevní listy, které opatrně odřezáváme ostrým nožem. Nepoškozené listy
opereme ve studené tekoucí vodě. Oddělíme zelenou listovou část od řapíků a řapíky nakrájíme na kousky 5 cm dlouhé.

Číst dál: Mražení, zmrazování mangoldu - jak to udělat

Mražení, zmrazování květáku, květákových růžiček - jak to udělat

Pro zmrazování jsou vhodné pouze husté, bílé hlavičky květáku. Po sklizni je omyjeme, rozebereme na růžičky, které asi na 1/2 hodiny vkládáme do osolené vody, aby vylezl hmyz a housenky (lžička soli na 1 litr vody). Pak růžičky opláchneme tekoucí vodou.

Číst dál: Mražení, zmrazování květáku, květákových růžiček - jak to udělat

Mražení, zmrazování kukuřice - jak to udělat

Kukuřičné klasy zbavíme šustí a vláken. Stopku pod klasem krátce zařízneme ostrým nožem a klasy vytřídíme podle velikosti. Zmrazujeme buď celé klasy, nebo vyloupaná zrna. Kukuřici vždy předváříme. Velké klasy 8 minut, střední 6 minut a malé 4 minuty.

Číst dál: Mražení, zmrazování kukuřice - jak to udělat

Mražení, zmrazování mrkve, karotky - jak to udělat

Celé karotky předváříme ve velkém množství vody 3 minuty. Krájenou karotku 2 minuty. Čas předváření měříme opět od okamžiku, kdy voda po vložení asi 500 gzeleniny opět začala vařit. Tehdy také zmenšíme plamen a vodu udržujeme jen u bodu varu.

Číst dál: Mražení, zmrazování mrkve, karotky - jak to udělat

Zmražování, mrazení chřestu - jak to udělat

Zmrazování chřestových hlaviček se má dělat co nejdříve po vyřezání. Nejprve odstraníme dřevnaté části a šupiny ze stonků. Hlavičky pak vytřídíme podle tloušťky a délky. Hlavičky delší než 15 cm přiřízneme. Očištěný chřest vložíme do studené vody, umyjeme a necháme okapat. Doba předváření chřestu před zmrazováním závisí při standardní délce na tloušťce stonků. Silnější hlavičky předváříme 4 minuty, střední 3 minuty a tenké jen 2 minuty. Najednou nepředváříme víc než 500 g chřestu. Chřest vkládáme do velkého množství vařící vody v cedníku. Dobu předváření určujeme od okamžiku, kdy po vložení chřestu začne voda znovu vřít. Tehdy zmírníme plamen a vodu udržujeme těsně při bodu varu. Předvařený chřest ihned ochladíme ve velkém množství ledově studené vody s ledem. Necháme okapat a osušit na filtračním papíru nebo suché čisté utěrce. Osušený chřest opatrně skládáme
do krabiček hlavičkami střídavě na obě strany.

Mražení, zmrazování hrášku, hrachu - jak to udělat

Vyloupaný dřeňový hrách můžeme, ale nemusíme předvářet 1 minutu od opětovného dosažení varu. Nikdy nepředváříme více než 1/2 kg hrášku najednou. Do vařící vody jej vkládáme ve smaltovaném nebo nerezovém cedníku nebo v plátěném sáčku.

Číst dál: Mražení, zmrazování hrášku, hrachu - jak to udělat

Mražení, zmrazování brokolice - jak to udělat

Brokolici zpracováváme co nejdříve po sklizni, aby neztratila vodu a nezvadla. Nejprve odřízneme dřevnaté části a zevní listy. Hlavičky namočíme do slané vody (2 lžičky soli na 4 litry vody), aby z nich vylezl hmyz a housenky.

Číst dál: Mražení, zmrazování brokolice - jak to udělat

Mražení, zmrazování nových nedovařených brambor - jak to udělat

Nové brambory oškrábeme, jako bychom je chtěli připravovat k okamžité spotřebě. Vaříme v osolené vodě, ale úplně nedovaříme. Scedíme je a prohodíme v rozpuštěném másle. Pak je plníme do sáčků v množství pro jednorázovou spotřebu.

Číst dál: Mražení, zmrazování nových nedovařených brambor - jak to udělat

Mražení, zmrazování mladých syrových brambor - jak to udělat

Nové malé brambory, vytříděné podle velikosti, důkladně omyjeme a pak předvaříme v 1/2 kg dávkách. Vkládáme je pomocí smaltovaného nebo silně chromovaného cedníku, popřípadě plátěného nebo bavlněného ubrousku do vařící vody (4-5 litrů).

Číst dál: Mražení, zmrazování mladých syrových brambor - jak to udělat

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny