Potraviny a vaření
Mražení, zmrazování pórku - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6831x
Zmrazujeme jen mladé, stejně vyvinuté pórky, zbavené zevních listů. Zelené části odřezáváme. Pórek musíme velmi dobře umýt v tekoucí vodě, aby mezi listy nezbyla zrnka písku a jiné nečistoty. Vytřídíme jej podle tloušťky, přiřízneme na 15 cm nebo kratší kousky podle velikosti obalu.
Mražení, zmrazování mangoldu - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7967x
Z každé rostliny mangoldu sklízíme 2-3 zevní listy, které opatrně odřezáváme ostrým nožem. Nepoškozené listy
opereme ve studené tekoucí vodě. Oddělíme zelenou listovou část od řapíků a řapíky nakrájíme na kousky 5 cm dlouhé.
Mražení, zmrazování květáku, květákových růžiček - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3310x
Pro zmrazování jsou vhodné pouze husté, bílé hlavičky květáku. Po sklizni je omyjeme, rozebereme na růžičky, které asi na 1/2 hodiny vkládáme do osolené vody, aby vylezl hmyz a housenky (lžička soli na 1 litr vody). Pak růžičky opláchneme tekoucí vodou.
Číst dál: Mražení, zmrazování květáku, květákových růžiček - jak to udělat
Mražení, zmrazování kukuřice - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4801x
Kukuřičné klasy zbavíme šustí a vláken. Stopku pod klasem krátce zařízneme ostrým nožem a klasy vytřídíme podle velikosti. Zmrazujeme buď celé klasy, nebo vyloupaná zrna. Kukuřici vždy předváříme. Velké klasy 8 minut, střední 6 minut a malé 4 minuty.
Mražení, zmrazování mrkve, karotky - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2677x
Celé karotky předváříme ve velkém množství vody 3 minuty. Krájenou karotku 2 minuty. Čas předváření měříme opět od okamžiku, kdy voda po vložení asi 500 gzeleniny opět začala vařit. Tehdy také zmenšíme plamen a vodu udržujeme jen u bodu varu.
Číst dál: Mražení, zmrazování mrkve, karotky - jak to udělat
Zmražování, mrazení chřestu - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4651x
Zmrazování chřestových hlaviček se má dělat co nejdříve po vyřezání. Nejprve odstraníme dřevnaté části a šupiny ze stonků. Hlavičky pak vytřídíme podle tloušťky a délky. Hlavičky delší než 15 cm přiřízneme. Očištěný chřest vložíme do studené vody, umyjeme a necháme okapat. Doba předváření chřestu před zmrazováním závisí při standardní délce na tloušťce stonků. Silnější hlavičky předváříme 4 minuty, střední 3 minuty a tenké jen 2 minuty. Najednou nepředváříme víc než 500 g chřestu. Chřest vkládáme do velkého množství vařící vody v cedníku. Dobu předváření určujeme od okamžiku, kdy po vložení chřestu začne voda znovu vřít. Tehdy zmírníme plamen a vodu udržujeme těsně při bodu varu. Předvařený chřest ihned ochladíme ve velkém množství ledově studené vody s ledem. Necháme okapat a osušit na filtračním papíru nebo suché čisté utěrce. Osušený chřest opatrně skládáme
do krabiček hlavičkami střídavě na obě strany.
Mražení, zmrazování hrášku, hrachu - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5408x
Vyloupaný dřeňový hrách můžeme, ale nemusíme předvářet 1 minutu od opětovného dosažení varu. Nikdy nepředváříme více než 1/2 kg hrášku najednou. Do vařící vody jej vkládáme ve smaltovaném nebo nerezovém cedníku nebo v plátěném sáčku.
Číst dál: Mražení, zmrazování hrášku, hrachu - jak to udělat
Mražení, zmrazování brokolice - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8873x
Brokolici zpracováváme co nejdříve po sklizni, aby neztratila vodu a nezvadla. Nejprve odřízneme dřevnaté části a zevní listy. Hlavičky namočíme do slané vody (2 lžičky soli na 4 litry vody), aby z nich vylezl hmyz a housenky.
Mražení, zmrazování nových nedovařených brambor - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2291x
Nové brambory oškrábeme, jako bychom je chtěli připravovat k okamžité spotřebě. Vaříme v osolené vodě, ale úplně nedovaříme. Scedíme je a prohodíme v rozpuštěném másle. Pak je plníme do sáčků v množství pro jednorázovou spotřebu.
Číst dál: Mražení, zmrazování nových nedovařených brambor - jak to udělat
Mražení, zmrazování mladých syrových brambor - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2700x
Nové malé brambory, vytříděné podle velikosti, důkladně omyjeme a pak předvaříme v 1/2 kg dávkách. Vkládáme je pomocí smaltovaného nebo silně chromovaného cedníku, popřípadě plátěného nebo bavlněného ubrousku do vařící vody (4-5 litrů).
Číst dál: Mražení, zmrazování mladých syrových brambor - jak to udělat
Další rady a tipy v této kategorii:
- Mražení, zmrazování baklažánů - jak to udělat
- Mražení, zmrazování kaštanů - jak to udělat
- Mražení, zmrazování třešní, višní v cukerném sirupu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování třešní, višní nasucho s cukrem - jak to udělat
- Mražení, zmrazování rybízového protlaku - jak to udělat
- Mražení, zmrazování rybízu v cukerném sirupu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování rybízu nasucho s cukrem - jak to udělat
- Mražení, zmrazování rebarbory v cukerném sirupu - jak to udělat
- Zmražování, mrazení rebarbory nasucho s cukrem - jak to udělat
- Mražení, zmrazování pomerančů - ja to udělat
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)