Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Uchovávání, skladování syrového masa bez použití lednice - jak to udělat, co použít (ocet, utěrka)

Maso zabalte do utěrky namočené v octové vodě a vyždímané. Dejte do porcelánové mísy a uložte na pokud možno chladném místě.

Uchovávání, skladování syrového masa bez použití lednice - jak to udělat, co použít (kameninový hrnec, utěrka)

Do větší nádoby (např. umyvadla) se studenou vodou postavte kameninový hrnek, do kterého dáte maso. Hrnek přikryjte čistou utěrkou, jejíž konce sahají do vody a stále ji nasávají. Voda se odpařuje a chladí maso. Vodu několikrát za den vyměňte za hodně studenou.

Uchovávání, skladování syrového masa bez použití lednice - jak to udělat, co použít (sůl, cibule)

Syrové maso uchováte bez chladničky tak, že maso posypete solí a nahrubo nakrájenou cibulí, dáte do hrnku a přikryjete poklicí. Uložte na podlahu chladné spíže nebo ve sklepě. Před upotřebením maso opláchněte.

Uchovávání, skladování másla bez použití lednice - jak to udělat, co použít (voda)

Máslo se uchovává bez chladničky v horkých dnech dobře napěchované v porcelánovém hrnku, který celý potopíte do studené vody. Vodu častěji vyměňujte. Tak chráníte máslo nejen proti teplu a proti přístupu vzduchu, ale i proti světlu.

Solení dušené zeleniny - jak solit

Při dušení solte zeleninu o třetinu méně než při vaření, protože se v ní uchovávají všechny soli (nerostné látky).

Zelenina smažená v těstíčku - jak připravit, aby těstíčko drželo, neopadalo

Zelenina nesmí být vlhká, chcete-li ji smažit v těstíčku, protože by z ní obal odpadával. Proto ji předem nemáčejte, nýbrž jen otírejte, a připravené kousky obalte nejdříve lehce v mouce a pak teprve v těstíčku. Připravené těstíčko nechejte před použitím asi 10 minut stát.

Číst dál: Zelenina smažená v těstíčku - jak připravit, aby těstíčko drželo, neopadalo

Špenát, kapusta, hrášek na vzduchu hnědne - jak, čím zabránit, předejít (var)

Zelená zelenina (špenát, kapusta, hrášek) vlivem oxidačních enzymů hnědne. Lze tomu zabránit tím, že ji rychle přivedete k varu.

Červená zelenina při strouhání, krájení fialoví, hnědne - jak, čím vrátit červenou barvu (ocet)

Červená zelenina (červené zelí, řepa apod.) mění barvu ve styku s kovy, které oxidují. Krájíte-li ji obyčejným nožem, strouháte nebo melete, mění se červená barva ve fialovou nebo hnědou. Okyselením octem zelenina opět zčervená.

Zelenina na vzduchu hnědne - jak, čím zabránit, předejít (ocet, citronová šťáva)

Bílá zelenina po oloupání mění barvu, hnědne (např. celer, květák, zelí). Zabráníte tomu tím, že vodu, do které zeleninu dáváte, trochu okyselíte citronovou šťávou nebo octem.

Slupka na rajčatech - jak sloupnout, sundat snadno a rychle (vroucí voda)

Rajčata snadno sloupnete, když je na chvíli ponoříte do vařící vody. Pak slupku snadno sloupnete malým špičatým nožíkem.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny