Potraviny a vaření
Uchovávání, skladování syrového masa bez použití lednice - jak to udělat, co použít (ocet, utěrka)
Zveřejněno: neděle 30. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2167x
Maso zabalte do utěrky namočené v octové vodě a vyždímané. Dejte do porcelánové mísy a uložte na pokud možno chladném místě.
Uchovávání, skladování syrového masa bez použití lednice - jak to udělat, co použít (kameninový hrnec, utěrka)
Zveřejněno: neděle 30. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2139x
Do větší nádoby (např. umyvadla) se studenou vodou postavte kameninový hrnek, do kterého dáte maso. Hrnek přikryjte čistou utěrkou, jejíž konce sahají do vody a stále ji nasávají. Voda se odpařuje a chladí maso. Vodu několikrát za den vyměňte za hodně studenou.
Uchovávání, skladování syrového masa bez použití lednice - jak to udělat, co použít (sůl, cibule)
Zveřejněno: neděle 30. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2492x
Syrové maso uchováte bez chladničky tak, že maso posypete solí a nahrubo nakrájenou cibulí, dáte do hrnku a přikryjete poklicí. Uložte na podlahu chladné spíže nebo ve sklepě. Před upotřebením maso opláchněte.
Uchovávání, skladování másla bez použití lednice - jak to udělat, co použít (voda)
Zveřejněno: neděle 30. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2200x
Máslo se uchovává bez chladničky v horkých dnech dobře napěchované v porcelánovém hrnku, který celý potopíte do studené vody. Vodu častěji vyměňujte. Tak chráníte máslo nejen proti teplu a proti přístupu vzduchu, ale i proti světlu.
Solení dušené zeleniny - jak solit
Zveřejněno: sobota 29. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2484x
Při dušení solte zeleninu o třetinu méně než při vaření, protože se v ní uchovávají všechny soli (nerostné látky).
Zelenina smažená v těstíčku - jak připravit, aby těstíčko drželo, neopadalo
Zveřejněno: sobota 29. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1880x
Zelenina nesmí být vlhká, chcete-li ji smažit v těstíčku, protože by z ní obal odpadával. Proto ji předem nemáčejte, nýbrž jen otírejte, a připravené kousky obalte nejdříve lehce v mouce a pak teprve v těstíčku. Připravené těstíčko nechejte před použitím asi 10 minut stát.
Číst dál: Zelenina smažená v těstíčku - jak připravit, aby těstíčko drželo, neopadalo
Špenát, kapusta, hrášek na vzduchu hnědne - jak, čím zabránit, předejít (var)
Zveřejněno: sobota 29. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2466x
Zelená zelenina (špenát, kapusta, hrášek) vlivem oxidačních enzymů hnědne. Lze tomu zabránit tím, že ji rychle přivedete k varu.
Červená zelenina při strouhání, krájení fialoví, hnědne - jak, čím vrátit červenou barvu (ocet)
Zveřejněno: sobota 29. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2962x
Červená zelenina (červené zelí, řepa apod.) mění barvu ve styku s kovy, které oxidují. Krájíte-li ji obyčejným nožem, strouháte nebo melete, mění se červená barva ve fialovou nebo hnědou. Okyselením octem zelenina opět zčervená.
Zelenina na vzduchu hnědne - jak, čím zabránit, předejít (ocet, citronová šťáva)
Zveřejněno: sobota 29. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1820x
Bílá zelenina po oloupání mění barvu, hnědne (např. celer, květák, zelí). Zabráníte tomu tím, že vodu, do které zeleninu dáváte, trochu okyselíte citronovou šťávou nebo octem.
Slupka na rajčatech - jak sloupnout, sundat snadno a rychle (vroucí voda)
Zveřejněno: sobota 29. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1860x
Rajčata snadno sloupnete, když je na chvíli ponoříte do vařící vody. Pak slupku snadno sloupnete malým špičatým nožíkem.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Nakládané okurky zůstanou tvrdé - jak to udělat, co použít (kyselina vinná)
- Slupka na paprikách - jak sloupnout snadno a jednoduše (trouba)
- Hmyz v květáku - jak odstranit, zbavit se před vařením (horká voda)
- ► Domácí jablečný ocet - recept, postup, návod, výroba
- Praskání vajec při vaření - jak, čím zabránit (ocet)
- Termoska zašlá, páchnoucí - jak, čím vyčistit (ocet)
- Pánev připečená - jak, čím zabránit (ocet)
- Uchovávání, skladování kokosové, mandlové moučky - jak skladovat, uchovat
- Loupání mandlí, slupek z mandlí - jak to udělat, co použít (vroucí voda)
- Loupání zaschlých slupek z vlašských ořechů - jak to udělat, co použít (voda)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)