Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Slupky na lískových oříšcích - jak, čím odstranit, zbavit se (pražení, utěrka)

Lískové oříšky do těsta zbavíte slupky tak, že je mírně upražíte, nejlépe na pánvi nebo na plechu v troubě na sucho, a pak je válejte v čisté utěrce. Upražené jsou navíc v těstě daleko chutnější.

Jak jíst, otevřít kokosový ořech - jak to udělat, co použít (hřebík)

Kokosové ořechy mají tvrdou slupku a uvnitř kokosové mléko. Koupíte-li ořech celý, vražte do jednoho z oček hřebík a otvorem nechte mléko vytéci. Pak teprve skořápku kladívkem rozbijte a ořech vyberte. Zkonzumujte rychle, po odstranění mléka kokos rychle plesniví.

Skladování, uchovávání ořechů - jak skladovat, uchovat (mrazák)

Vyloupané suché ořechy můžete dát do mikrotenového sáčku. Sáček pevně uzavřete a dejte do mrazáku.

Skladování, uchovávání ořechů - jak skladovat, uchovat (zavaření)

Suché ořechy vyloupejte, dejte do zavařovacích sklenic a zavíčkujte. Pak sterilizujte 30 minut.

Uchovávání kávy - jak uchovat, skladovat

Uchovávejte ve sklenici se zabroušenou zátkou, aby nevyčichla. Uchovávejte ji pokud možno odděleně, protože snadno přejímá pachy jiných potravin. Nejlepší je uchovávat ji v chladničce.

Skladování, uchovávání hroznů - jak skladovat, uchovávat

Vinné hrozny vinné uchovávejte zavěšené v chladném sklepě. Aby nevyschly, ponořte jim stopky do zavěšené nádobky (zkumavky) s vodou, kterou je třeba doplňovat.

Skladování, uchovávání citronů - jak skladovat, aby déle vydržely (sklenice)

Citrony déle vydrží uložené v láhvi. Pěkné, tuhé, zdravé plody a ještě ne zcela vybarvené zabalte do papírového ubrousku, naskládejte je do větších lahví nebo sklenic, které přiklopte talířkem nebo miskou a obraťte. Uložte je v chladné a suché místnosti.

Skladování, uchovávání česneku, cibule - jak skladovat, uchovat

Cibuli a česnek skladujte vázané ve věncích, které zavěšujte v suché, chladné místnosti. Ve sklepě nebo ve spíži na lískách skladujte jen bezvadné a dobře vytříděné cibule a paličky česneku.

Brambory namrzlé, sladké - jak, čím zbavit sladkosti, uvařit

Namrzlě brambory poznáte, když do nich rýpnete a necítíte odpor. Při jejich zahřátí slupka vlhne. Namrzlé brambory přeneste do místnosti teplé asi 15 C a volně je rozložte. Brambory dýchají, a tím ztrácejí část cukru, který se v nich vytvořil. Před vařením je oloupejte, namočte do teplé vody a přiveďte k varu. Vodu slijte a brambory zalijte novou vařící vodou se lžičkou octa. Pak brambory uvařte.

Ohřev, ohřívání uvařených brambor - jak to udělat, co použít (máslo, mléko)

Uvařené brambory ohřívejte tak, že je nakrájejte na plátky, vložte na pánev na kousek másla a podlijte lžící mléka. Při ohřívání jimi potřásejte. Mléko a máslo jim dodá lepší chuť.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny