Potraviny a vaření
Slupky na lískových oříšcích - jak, čím odstranit, zbavit se (pražení, utěrka)
Zveřejněno: sobota 29. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2449x
Lískové oříšky do těsta zbavíte slupky tak, že je mírně upražíte, nejlépe na pánvi nebo na plechu v troubě na sucho, a pak je válejte v čisté utěrce. Upražené jsou navíc v těstě daleko chutnější.
Jak jíst, otevřít kokosový ořech - jak to udělat, co použít (hřebík)
Zveřejněno: sobota 29. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2735x
Kokosové ořechy mají tvrdou slupku a uvnitř kokosové mléko. Koupíte-li ořech celý, vražte do jednoho z oček hřebík a otvorem nechte mléko vytéci. Pak teprve skořápku kladívkem rozbijte a ořech vyberte. Zkonzumujte rychle, po odstranění mléka kokos rychle plesniví.
Skladování, uchovávání ořechů - jak skladovat, uchovat (mrazák)
Zveřejněno: sobota 29. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2540x
Vyloupané suché ořechy můžete dát do mikrotenového sáčku. Sáček pevně uzavřete a dejte do mrazáku.
Skladování, uchovávání ořechů - jak skladovat, uchovat (zavaření)
Zveřejněno: sobota 29. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2423x
Suché ořechy vyloupejte, dejte do zavařovacích sklenic a zavíčkujte. Pak sterilizujte 30 minut.
Uchovávání kávy - jak uchovat, skladovat
Zveřejněno: čtvrtek 27. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2435x
Uchovávejte ve sklenici se zabroušenou zátkou, aby nevyčichla. Uchovávejte ji pokud možno odděleně, protože snadno přejímá pachy jiných potravin. Nejlepší je uchovávat ji v chladničce.
Skladování, uchovávání hroznů - jak skladovat, uchovávat
Zveřejněno: čtvrtek 27. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2636x
Vinné hrozny vinné uchovávejte zavěšené v chladném sklepě. Aby nevyschly, ponořte jim stopky do zavěšené nádobky (zkumavky) s vodou, kterou je třeba doplňovat.
Skladování, uchovávání citronů - jak skladovat, aby déle vydržely (sklenice)
Zveřejněno: čtvrtek 27. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3172x
Citrony déle vydrží uložené v láhvi. Pěkné, tuhé, zdravé plody a ještě ne zcela vybarvené zabalte do papírového ubrousku, naskládejte je do větších lahví nebo sklenic, které přiklopte talířkem nebo miskou a obraťte. Uložte je v chladné a suché místnosti.
Skladování, uchovávání česneku, cibule - jak skladovat, uchovat
Zveřejněno: čtvrtek 27. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2705x
Cibuli a česnek skladujte vázané ve věncích, které zavěšujte v suché, chladné místnosti. Ve sklepě nebo ve spíži na lískách skladujte jen bezvadné a dobře vytříděné cibule a paličky česneku.
Brambory namrzlé, sladké - jak, čím zbavit sladkosti, uvařit
Zveřejněno: čtvrtek 27. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5016x
Namrzlě brambory poznáte, když do nich rýpnete a necítíte odpor. Při jejich zahřátí slupka vlhne. Namrzlé brambory přeneste do místnosti teplé asi 15 C a volně je rozložte. Brambory dýchají, a tím ztrácejí část cukru, který se v nich vytvořil. Před vařením je oloupejte, namočte do teplé vody a přiveďte k varu. Vodu slijte a brambory zalijte novou vařící vodou se lžičkou octa. Pak brambory uvařte.
Ohřev, ohřívání uvařených brambor - jak to udělat, co použít (máslo, mléko)
Zveřejněno: čtvrtek 27. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2555x
Uvařené brambory ohřívejte tak, že je nakrájejte na plátky, vložte na pánev na kousek másla a podlijte lžící mléka. Při ohřívání jimi potřásejte. Mléko a máslo jim dodá lepší chuť.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Staré brambory bez chuti - jak, čím ochutit, vylepšit chuť (ocet, bujón)
- Škrábání nových brambor - jak oškrábat snadno a rychle (voda)
- Skladování, uchovávání brambor - jak skladovat, uchovat
- Jak, čím zabránit sedání much na maso (cibule)
- Zápach v bytě, domě při pečení ryb - jak, čím zabránit, zamezit, předejít (jablko)
- Zápach z vaření v kuchyni - jak, čím odstranit, zbavit se (ocet, skořice, voda)
- Zápach na nádobí, kuchyňském náčiní od ryb, cibule, aromatických surovin - jak, čím odstranit, zbavit se (citron)
- Sklenice v horké vodě praskají - jak, čím zabránit, zamezit
- Plechy na pečení špinavé, zašlé - jak, čím vyčistit (sůl)
- Nože páchnou od ryb, cibule - jak, čím odstranit zápach (sůl)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)