Potraviny a vaření
Jak vyčistit slepovaný porcelán od prachu, nečistot (olej, škrobová moučka)
Zveřejněno: středa 11. duben 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2688x
V místech, kde je porcelán slepovaný, se časem zachytí špína, kterou nejlépe odstraníme olejem. Vrstvu oleje pak snadno vyčistíme hadříkem posypaným škrobovou moučkou.
Cuketové zelí - postup, příprava
Zveřejněno: sobota 7. duben 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3315x
Cuketové zelí: Jednu velkou cuketu oloupejte, vydlabejte dužninu se zrníčky a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nastrouhanou cuketu dejte do hrnce a podlijte trochou vody. Osolte, přisypte celý kmín a dejte vařit. Mezitím si oloupejte velkou cibuli, nakrájejte ji najemno a osmažte dozlatova.
Kedlubnové zelí - postup, příprava
Zveřejněno: sobota 7. duben 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2609x
Kedlubnové zelí: Jednu větší kedlubnu gigant oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle, dejte do vroucí osolené vody a nechte 25 minut vařit. Poté ji sceďte. Rozpusťte 2 lžíce sádla a do něj přimíchejte 50 g hladké mouky. Takto připravenou světlou jíšku přimíchejte do uvařeného zelí.
Slezské kyselé zelí - postup, příprava
Zveřejněno: sobota 7. duben 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2718x
Slezské kyselé zelí: Z 1 kg kysaného zelí vymačkejte vodu a zatím ji nevylévejte, použijete ji na dochucení v případě, že zelí bude málo kyselé. Zelí vložte do hrnce, přiměřeně zalijte čistou vodou a asi 10 minut lehce povařte. Po uvaření se voda scedí a zelí nechá pod pokličkou stát, aby nevychladlo.
Valašské zelí - postup, příprava
Zveřejněno: sobota 7. duben 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2198x
Valašské zelí: Asi 1 kg zelí rozkrájejte podélně na 5 cm široké pásy. Z nich příčně velkým ostrým nožem nakrájejte tenké proužky. Oloupejte 2 cibule a nakrájejte na drobné kostičky. V kastrolu se silným dnem rozehřejte 2 lžíce husího sádla nebo oleje a osmahněte na něm cibuli do změknutí.
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
Zveřejněno: sobota 7. duben 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3816x
Bílé hlávkové zelí: Nakrouhejte 500 g bílého hlávkového zelí na tenké nudličky, posypte solí a nechte odležet, aby zkřehlo. V hrnci rozpusťte lžíci sádla, přisypte 2 lžíce cukru krupice a nechte ho zkaramelizovat. Přidejte na kostičky nakrájené 2 cibule a za občasného míchání restujte asi 10 minut.
Jak zabránit prasknutí knedlíků při vaření (vaječná skořápka)
Zveřejněno: sobota 7. duben 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4229x
Aby knedlíky při vaření nepraskly, přidejte do vody několik kousků skořápky z uvařeného vejce.
Jak si doma připravit pražené mandle - postup, návod
Zveřejněno: sobota 7. duben 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2644x
Pražené mandle není třeba kupovat, snadno si je připravíte doma. Mandle vhoďte do horké vody, vařte asi 20 sekund, slijte je a zbavte slupky. Pak je nasypejte na pánev s rozehřátým olejem a za stálého míchání opražte, případně osolte.
Jak zabránit zhořknutí guláše - tipy, rady
Zveřejněno: sobota 7. duben 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6062x
Proč guláš někdy zhořkne? Nejspíš nesprávně zacházíte s mletou paprikou. Jakmile opražíte cibuli, odstavte hrnec z ohně, nechte chvíli vychladnout a až poté přidejte papriku. Promíchejte, vyčkejte, dokud ji cibule nenasákne, a potom vraťte na oheň a podlévejte.
Jak vyčistit lis na česnek (zubní kartáček)
Zveřejněno: sobota 7. duben 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2611x
Lis na česnek nejlépe očistíte pomocí zubního kartáčku pod proudem teplé vody - nejlépe ihned po použití, aby česnek nezaschl.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak odstranit škůdce v mouce (mrazák)
- Jak odstranit nasládlou chuť přemrzlých brambor - rady, tipy
- Nač si dát pozor při šlehání sněhu z bílků (mastnota)
- Jak zředit příliš hustou majonézu (víno, vývar)
- Jak jednoduše vyklopit moučník z formy (mokrá utěrka)
- Jak zabránit vzniku žmolků v moučníku (smíchání směsí)
- Jak zvýraznit chuť omáčky (karamelizovaná cibule)
- Čím zvýraznit chuť omáčky (povidla)
- Jak zvýraznit chuť omáčky (rybízová šťáva)
- Jak zahustit řídkou omáčku bez použití mouky (brambor, chleba)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)