Potraviny a vaření
Pálenka z rybízových listů - jak připravit, udělat (rybízové listí, vodka)
Zveřejněno: čtvrtek 20. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1861x
Pálenka z rybízových listů. 30 čerstvě natrhaných listů dáme do nádoby se širokým hrdlem a přelijeme 1 l dobré vodky. Odstavíme na čtyři týdny na teplé místo (třeba do kuchyně), poté tekutinu scedíme (přes kávový filtr) a přelijeme do lahví. Nápoj má nyní světle zelenou barvu a chutná tím lépe, čím déle jej skladujeme.
Rybízová pálenka - jak připravit, udělat (rybíz, pálenka, cukr)
Zveřejněno: čtvrtek 20. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3312x
Rybízová pálenka: 1/2 kg rozmačkaného černého rybízu dáme do sklenice se širokým hrdlem, přilijeme 3/4 l ovocné pálenky, postavíme na slunce a necháme stát alespoň 6 týdnů. Poté vylisujeme šťávu, nejprve přes síto, pak přes látku. Pokud má být pálenka sladká, přidáme ještě 1/2 kg cukru, který jsme rozpustili a zahřáli ve 1/4 l vody.
Číst dál: Rybízová pálenka - jak připravit, udělat (rybíz, pálenka, cukr)
Rakytníkový likér - jak připravit, udělat (rakytník, pálenka)
Zveřejněno: čtvrtek 20. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4363x
Občasný doušek rakytníkového likéru podporuje zdraví. 1 díl čerstvých bobulí postavíme na teplé místo se 4 díly ovocné pálenky. Denně protřepáváme. Po 3 až 4 týdnech scedíme. Pro zlepšení chuti přidáme 1/4-1/2 dílu kandysového cukru, který rozpustíme mícháním. Likér pak skladujeme na teplém a chladném místě.
Ostružinová pálenka - jak připravit, udělat (ostružiny, pálenka)
Zveřejněno: čtvrtek 20. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3492x
Tato ostružinová pálenka chutná lépe než koupená, je to elixír života. 1/2 kg rozmačkaných zralých ostružin vložíme do nádoby s širokým hrdlem spolu s 3/4 l vysokoprocentní obilné pálenky a necháme na slunci asi 6 týdnů stát. Poté šťávu scedíme přes síto a ještě přefiltrujeme přes látku. 1/2 kg cukru promícháme s 1/4 l vody, přidáme ke směsi ostružin a pálenky a dobře promícháme. Nakonec slijeme do lahví.
Pečené maso měkké - jak, čím docílit (banán)
Zveřejněno: čtvrtek 6. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1778x
Přidejte před pečením masa do pekáče kolečka banánu - bude krásně měkké.
Zápach z ryb, rybí zápach při smažení ryby - jak, čím zabránit (citron, ocet)
Zveřejněno: čtvrtek 6. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2595x
Při smažení ryb kápněte do oleje trochu citronu nebo postavte vedle sporáku misku s octem - rybí zápach zmizí a nebude vám znepříjemňovat večeři.
Loupání vajec - jak oloupat, zbavit skořápky snadno a rychle (hrnec, voda)
Zveřejněno: čtvrtek 6. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2000x
Jak jednoduše a bez ztráty materiálu oloupat vajíčka natvrdo? Uvařená vejce slijte a zatřeste jimi v kastrolu ze strany na stranu, aby skořápky popraskaly. Pak na ně napusťte ledovou vodu a nechte chvíli stát. Voda vnikne pod skořápku a loupání půjde snadno.
Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (krystalový cukr)
Zveřejněno: čtvrtek 6. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3111x
Chcete-li vypudit bublinky z perlivé vody, nasypejte do ní trochu krystalového cukru.
Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (papírový ubrousek)
Zveřejněno: čtvrtek 6. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2680x
Chcete-li vypudit bublinky z perlivé vody, ponořte do ní na chvilku kousek papírového ubrousku.
Skladování dýní - jak uskladnit, aby dlouho vydržely
Zveřejněno: čtvrtek 6. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2656x
Sezona dýní pomalu končí a vy máte možná pocit, že se vám po nich bude po svátcích stýskat. Nemusí, stačí je správně uskladnit. Dýně se nesmějí vzájemně dotýkat - zavěste je do sítěk nebo uložte do polic. Místnost by měla být vzdušná, teplota nízká, nejlépe v rozmezí 10-18 C, a vlhkost mezi 50 a 75%. V těchto podmínkách vydrží dýně čerstvé a bez ztráty chuti až 4 měsíce.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Nakládání masa - jak naložit snadno a rychle
- Sýr se přichytává k sendvičovači - jak, čím zabránit, zamezit (pečící papír)
- Těsto na koláč přeslazené, moc sladké - jak, čím pomoci (citronová šťáva)
- Těsto na koláč přeslazené, moc sladké - jak, čím pomoci (jablečný ocet)
- Rozkrojený dort neokorá, neoschne - jak to udělat, co použít (chleba)
- Celer déle vydrží, nezkazí se - jak to udělat, co použít (alobal)
- Hlávkový salát déle vydrží - jak to udělat, co použít (papírový sáček)
- Jak vymáčknout z citronu šťávu bez rozkrojení
- Vajíčka, vejce déle vydrží čerstvá - jak to udělat, co použít (olej)
- Cibule dlouho vydží - jak to udělat,co použít (papírový sáček)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)