Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Pálenka z rybízových listů - jak připravit, udělat (rybízové listí, vodka)

Pálenka z rybízových listů. 30 čerstvě natrhaných listů dáme do nádoby se širokým hrdlem a přelijeme 1 l dobré vodky. Odstavíme na čtyři týdny na teplé místo (třeba do kuchyně), poté tekutinu scedíme (přes kávový filtr) a přelijeme do lahví. Nápoj má nyní světle zelenou barvu a chutná tím lépe, čím déle jej skladujeme.

Rybízová pálenka - jak připravit, udělat (rybíz, pálenka, cukr)

Rybízová pálenka: 1/2 kg rozmačkaného černého rybízu dáme do sklenice se širokým hrdlem, přilijeme 3/4 l ovocné pálenky, postavíme na slunce a necháme stát alespoň 6 týdnů. Poté vylisujeme šťávu, nejprve přes síto, pak přes látku. Pokud má být pálenka sladká, přidáme ještě 1/2 kg cukru, který jsme rozpustili a zahřáli ve 1/4 l vody.

Číst dál: Rybízová pálenka - jak připravit, udělat (rybíz, pálenka, cukr)

Rakytníkový likér - jak připravit, udělat (rakytník, pálenka)

Občasný doušek rakytníkového likéru podporuje zdraví. 1 díl čerstvých bobulí postavíme na teplé místo se 4 díly ovocné pálenky. Denně protřepáváme. Po 3 až 4 týdnech scedíme. Pro zlepšení chuti přidáme 1/4-1/2 dílu kandysového cukru, který rozpustíme mícháním. Likér pak skladujeme na teplém a chladném místě.

Ostružinová pálenka - jak připravit, udělat (ostružiny, pálenka)

Tato ostružinová pálenka chutná lépe než koupená, je to elixír života. 1/2 kg rozmačkaných zralých ostružin vložíme do nádoby s širokým hrdlem spolu s 3/4 l vysokoprocentní obilné pálenky a necháme na slunci asi 6 týdnů stát. Poté šťávu scedíme přes síto a ještě přefiltrujeme přes látku. 1/2 kg cukru promícháme s 1/4 l vody, přidáme ke směsi ostružin a pálenky a dobře promícháme. Nakonec slijeme do lahví.

Pečené maso měkké - jak, čím docílit (banán)

Přidejte před pečením masa do pekáče kolečka banánu - bude krásně měkké.

Zápach z ryb, rybí zápach při smažení ryby - jak, čím zabránit (citron, ocet)

Při smažení ryb kápněte do oleje trochu citronu nebo postavte vedle sporáku misku s octem - rybí zápach zmizí a nebude vám znepříjemňovat večeři.

Loupání vajec - jak oloupat, zbavit skořápky snadno a rychle (hrnec, voda)

Jak jednoduše a bez ztráty materiálu oloupat vajíčka natvrdo? Uvařená vejce slijte a zatřeste jimi v kastrolu ze strany na stranu, aby skořápky popraskaly. Pak na ně napusťte ledovou vodu a nechte chvíli stát. Voda vnikne pod skořápku a loupání půjde snadno.

Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (krystalový cukr)

Chcete-li vypudit bublinky z perlivé vody, nasypejte do ní trochu krystalového cukru.

Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (papírový ubrousek)

Chcete-li vypudit bublinky z perlivé vody, ponořte do ní na chvilku kousek papírového ubrousku.

Skladování dýní - jak uskladnit, aby dlouho vydržely

Sezona dýní pomalu končí a vy máte možná pocit, že se vám po nich bude po svátcích stýskat. Nemusí, stačí je správně uskladnit. Dýně se nesmějí vzájemně dotýkat - zavěste je do sítěk nebo uložte do polic. Místnost by měla být vzdušná, teplota nízká, nejlépe v rozmezí 10-18 C, a vlhkost mezi 50 a 75%. V těchto podmínkách vydrží dýně čerstvé a bez ztráty chuti až 4 měsíce.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny