Potraviny a vaření
Mražení, zmrazování droždí, kvasnic - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 16036x
Droždí se dá zmrazovat jen čerstvé, zabalené do alobalu nebo sáčku. Vydrží až 2 měsíce. Před použitím jej nerozmrazujte. Zmrazením ztrácí část své kypřicí schopnosti, proto dávku zvyšte o 1/3-1/2.
Mražení, zmrazování rohlíků, žemlí, housek - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2718x
Bílé pečivo (housky, žemle, rohlíky) ukládejte do sáčků nejdéle na 1-2 týdny. Pečivo po vyjmutí z mrazničky vložte na plech do předehřáté trouby. Plech jemně postříkejte vodou či pečivo zakryjte alobalem. Rozpékejte 10 minut a ihned podávejte.
Číst dál: Mražení, zmrazování rohlíků, žemlí, housek - jak to udělat
Mražení, zmrazování chleba - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2774x
Vlažný chléb před mražením zabalte buď celý, nebo nakrájený, doporučuji plátky proložit fólií. Bílý chléb spotřebujte do měsíce, tmavý do 2 měsíců. Čím kratší dobu je chléb zmrazený, tím méně problémů je s jeho rozmrazováním.
Mražení, zmrazování vajec - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2716x
Vejce celá syrová ani vařená zmrazovat nelze. Ze syrových se dá zmrazit rozšlehaná směs nebo zvlášť žloutek a bílek. Jemně rozsekaná vařená vejce, např. jako součást pomazánek, jsou pro zmrazení vhodná.
Mražení, zmrazování šlehačky, smetany ke šlehání - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5246x
Smetana ke šlebdni se dá zmrazit, jen je-li zcela čerstvá. Rozmrazujte ji v původním obalu 2-3 hodiny v chladničce.
Mražení, zmrazování sýru - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3035x
Sýry tvrdé s vyšším obsahem tuku snášejí zmrazení lépe. Méně tučné sýry raději před zmrazením nastrouhejte.
Mražení, zmrazování houskového knedlíku - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3007x
Houskové knedlíky zmrazujte uvařené, nakrájené na plátky, každý plátek proložte kouskem mikrotenu nebo folie, rozmrazujte pozvolna na pařáku, v mikrovlnce tuhnou.
Mražení, zmrazování těstovin - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3792x
Těstoviny jsou rychle a snadno připraveny, proto je zmrazujte jen výjimečně. Pro zmrazování je nevařte do měkka, protože ještě více změknou. Nerozmrazené vložte v alobalové misce do předehřáté trouby.
Mražení, zmrazování bramborových knedlíků - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 9054x
Bramborové knedlíky můžete zmrazit syrové i vařené. Lepší je zmrazit syrové bramborové těsto, které vydrží až 2 měsíce. Zmrazené bramborové knedlíky vložte do osolené vařící vody a vařte na mírném ohni asi 20 minut. Neohřívejte je v mikrovlnce, zgumovatí!
Mražení, zmrazování bramborové kaše - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3747x
Bramborovou kaši zmrazujte v misce ze silnějšího alobalu, ve které ji můžete později zapéci. Neskladujte déle než 2 měsíce. Po vyjmutí z mrazničky vložte misku do předehřáté trouby.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Mražení, zmrazování pečené, dušené ryby - jak to udělat
- Mražení, zmrazování bažanta - jak to udělat
- Rozmrazování zvěřiny - jak to udělat, co použít (mléko)
- Mražení, zmrazování mletého masa - jak to udělat
- Mražení, zmrazování upečeného masa - jak to udělat
- Mražení, zmrazování vývaru - jak to udělat
- Mražení, zmrazování hub - jak to udělat
- Mražení, zmrazování zelí - jak to udělat
- Mražení, zmrazování bylinek - jak to udělat
- Mražení, zmrazování rebarbory, reveně - jak to udělat
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)