Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Mražení, zmrazování droždí, kvasnic - jak to udělat

Droždí se dá zmrazovat jen čerstvé, zabalené do alobalu nebo sáčku. Vydrží až 2 měsíce. Před použitím jej nerozmrazujte. Zmrazením ztrácí část své kypřicí schopnosti, proto dávku zvyšte o 1/3-1/2.

Mražení, zmrazování rohlíků, žemlí, housek - jak to udělat

Bílé pečivo (housky, žemle, rohlíky) ukládejte do sáčků nejdéle na 1-2 týdny. Pečivo po vyjmutí z mrazničky vložte na plech do předehřáté trouby. Plech jemně postříkejte vodou či pečivo zakryjte alobalem. Rozpékejte 10 minut a ihned podávejte.

Číst dál: Mražení, zmrazování rohlíků, žemlí, housek - jak to udělat

Mražení, zmrazování chleba - jak to udělat

Vlažný chléb před mražením zabalte buď celý, nebo nakrájený, doporučuji plátky proložit fólií. Bílý chléb spotřebujte do měsíce, tmavý do 2 měsíců. Čím kratší dobu je chléb zmrazený, tím méně problémů je s jeho rozmrazováním.

Číst dál: Mražení, zmrazování chleba - jak to udělat

Mražení, zmrazování vajec - jak to udělat

Vejce celá syrová ani vařená zmrazovat nelze. Ze syrových se dá zmrazit rozšlehaná směs nebo zvlášť žloutek a bílek. Jemně rozsekaná vařená vejce, např. jako součást pomazánek, jsou pro zmrazení vhodná.

Mražení, zmrazování šlehačky, smetany ke šlehání - jak to udělat

Smetana ke šlebdni se dá zmrazit, jen je-li zcela čerstvá. Rozmrazujte ji v původním obalu 2-3 hodiny v chladničce.

Mražení, zmrazování sýru - jak to udělat

Sýry tvrdé s vyšším obsahem tuku snášejí zmrazení lépe. Méně tučné sýry raději před zmrazením nastrouhejte.

Mražení, zmrazování houskového knedlíku - jak to udělat

Houskové knedlíky zmrazujte uvařené, nakrájené na plátky, každý plátek proložte kouskem mikrotenu nebo folie, rozmrazujte pozvolna na pařáku, v mikrovlnce tuhnou.

Mražení, zmrazování těstovin - jak to udělat

Těstoviny jsou rychle a snadno připraveny, proto je zmrazujte jen výjimečně. Pro zmrazování je nevařte do měkka, protože ještě více změknou. Nerozmrazené vložte v alobalové misce do předehřáté trouby.

Mražení, zmrazování bramborových knedlíků - jak to udělat

Bramborové knedlíky můžete zmrazit syrové i vařené. Lepší je zmrazit syrové bramborové těsto, které vydrží až 2 měsíce. Zmrazené bramborové knedlíky vložte do osolené vařící vody a vařte na mírném ohni asi 20 minut. Neohřívejte je v mikrovlnce, zgumovatí!

Mražení, zmrazování bramborové kaše - jak to udělat

Bramborovou kaši zmrazujte v misce ze silnějšího alobalu, ve které ji můžete později zapéci. Neskladujte déle než 2 měsíce. Po vyjmutí z mrazničky vložte misku do předehřáté trouby.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny