Potraviny a vaření
Sterilovaná ostrá papriková pomazánka - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 10. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2482x
Ostrá papriková pomazánka - příprava: Očištěné papriky a feferonky umeleme, přidáme olej, ocet, cukr a přípravek Deko a za častého míchání vaříme asi hodinu. Těsně před koncem přidáme petosu. Pomazánku nalijeme do skleniček,
Číst dál: Sterilovaná ostrá papriková pomazánka - jak připravit, udělat
Paprikový protlak - jak udělat, připravit
Zveřejněno: sobota 10. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3167x
Papriky zbavíme stopek a semeníků, opereme, pokrájíme na menší kousky a podlité troškou vody rozvaříme. Pak je rozmixujeme a paprikovou hmotu vaříme za stálého míchání tak dlouho, až získá hustotu kečupu. Nalijeme ji do
Nakládané papriky s cibulí - jak udělat, připravit
Zveřejněno: sobota 10. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2233x
Papriky s cibulí -příprava: Ve vodě povaříme 10 minut ocet a přípravek Deko, potom přecedíme, přidáme cukr a olej a ještě chvilku povaříme. Papriky zbavíme stopek a semeníků, omyjeme, nakrájíme na nudličky a vložíme je do
Číst dál: Nakládané papriky s cibulí - jak udělat, připravit
Omáčka připálená, přichycená - jak, čím pomoci, zabránit připálené chuti (máslo)
Zveřejněno: pondělí 5. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2918x
Pokud si všimnete, že se omáčka připaluje a už se přichytává ke kastrolu, rychle ji přelijte do čisté pánve, kde jste rozpustili oříšek másla. Při přelévání se vyhněte škrábání dna, protože i tato část omáčky by mohla zanechat připálenou
Číst dál: Omáčka připálená, přichycená - jak, čím pomoci, zabránit připálené chuti (máslo)
Omáčka tekutá, řídká - jak, čím zahustit (maizena)
Zveřejněno: pondělí 5. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3257x
Je-li omáčka naopak moc tekutá a vy nemáte čas na prodlužování varu a odpařování vody, nasypte do omáčky lžíci maizeny, která v pár minutách omáčku bezvadně zahustí.
Rajčatová omáčka, ragú kyselé - jak, čím osladit (cukr, smetana)
Zveřejněno: pondělí 5. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2781x
Pokud má rajčatová omáčka nebo ragú lehce nakyslou chuť, můžete ji odstranit špetkou cukru nebo trochou čerstvé smetany.
Zastavení varu těstovin při vaření - jak to udělat, co použít
Zveřejněno: pondělí 5. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3152x
Pro zastavení varu těstovin nalijte do hrnce sklenici studené vody před tím, než těstoviny scedíte. Vyhnete se tím jejich slepení.
Vaření těstovin - jaké množství vody použít
Zveřejněno: pondělí 5. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3357x
Pro optimální var těstovin je třeba, aby množství vody bylo alespoň pětkrát větší než množství těstovin určených k vaření: na 500 gramů těstovin potřebujete aspoň 2, 5 litru vody.
Hroznové víno čerstvé - jak, podle čeho poznat při nákupu
Zveřejněno: pondělí 5. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3232x
Při výběru dobrého hroznového vína rozhoduje vzhled kuliček. Ty musí být lesklé, téměř průhledné, stonek hroznu musí být jasně zelené barvy. Pokud je tmavý, znamená to, že víno bylo sbíráno před delší dobou nebo dozrávalo v bedně.
Kupovaný hrášek čerstvý - jak, podle čeho poznat při nákupu
Zveřejněno: pondělí 5. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2476x
Hrášek je čerstvý, pokud se neporuší stopky držící jej v tobolce, zatímco ho vylupujete.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Vejce čerstvé, nebo staré? - jak poznat, rozeznat při rozklepnutí
- Čerstvost nerozbitého vejce - jak zjistit
- Nože, nůžky tupé - jak, čím naostřit, nabrousit (brusný papír)
- Příbory s kostěnou rukojetí - jak mýt, umývat
- Skvrny, fleky na čepelích nožů - jak, čím odstranit, vyčistit (citron, brambor)
- Zašlá čepel nože, nožů - jak, čím vyčistit, odstranit špínu (korek, pemza)
- Skvrny, fleky od rzi na nožích, příborech - jak, čím vyčistit, odstranit (olej)
- Příbory zašpiněné od vejce - jak, čím vyčistit, umýt
- Odolné skvrny, fleky v konvici na čaj, čajové konvici - jak, čím vyčistit, odstranit (sůl, ocet )
- Skvrny, fleky, zápach v konvici na čaj - jak, čím vyčistit, odstranit (soda)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)