Potraviny a vaření
Gazpacho - recept
Zveřejněno: neděle 20. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3025x
Gazpacho se doporučuje jíst hodně studené, někdo ho má dokonce rád s ledem. Aby bylo červenější, můžeme použít polovinu salátových rajčat a polovinu rajčat švestkových.
Fazolový krém s česnekem a vejcem - recept
Zveřejněno: neděle 20. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2589x
Fazolový krém s česnekem a vejcem - příprava: Vyloupané a čisté fazole dáme na 5 minut vařit do hrnce s lehce osolenou vodou. Do kastrolu dáme trochu oleje. Nasekáme šalotku a dáme na olej. Očistíme a nasekáme čerstvý
Česneková polévka s vejcem - recept
Zveřejněno: neděle 20. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3920x
Česneková polévka s vejcem - příprava: Na pánvi dozlatova osmažíme velmi tenké krajíčky chleba ve velkém množství oleje. Dáme stranou a olej slijeme. Ponecháme jen trochu na osmažení česneku. Osmažíme celé stroužky česneku a
Česneková polévka se slávkami a krevetami - recept
Zveřejněno: neděle 20. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3526x
Česneková polévka se slávkami a krevetami - příprava: Pilovitým nožem nakrájíme veku na kostičky a dáme osmahnout do kastrolu s trochou oleje. Neustále mícháme. Na veku scedíme zeleninový vývar. Okořeníme a vaříme 15
Číst dál: Česneková polévka se slávkami a krevetami - recept
Česneková polévka se zakysanou smetanou - recept
Zveřejněno: neděle 20. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3896x
Česneková polévka se zakysanou smetanou - příprava: Česnek a brambory nasekáme a 5-7 minut smažíme na másle. Poté zalijeme vývarem a stáhneme z ohně. Vše dáme do mixéru a rozmixujeme. Přelijeme do hrnce, přidáme petržel a
Domácí kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: středa 16. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3745x
Domácí kečup - recept: vše pokrájíme, vložíme do velkého hrnce a přidáme koření, ocet a sůl. Vaříme přikryté 1,5 hodiny. Poté vmícháme cukr a ještě 15 minut vaříme bez pokličky, aby kečup zhoustl. Můžeme i déle podle toho, jak chceme mít kečup hustý. Vše rozmiujeme, přecedíme a nalijeme do sklenek. Sterilujeme 15 minut při 80°C.
Číst dál: Domácí kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Jak, čím vylepšit palačinky
Zveřejněno: pátek 26. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2942x
Pokud chcete vylepšit palačinky, použijte celozrnnou mouku. Palačinky budou výrazně lahodnější.
Jak ochránit potraviny před potravinovými moly - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: čtvrtek 25. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4995x
Před potravinovými moly se ochráníme jedině tím, že napadenou potravinu vyhodíme, ani prosátím neodstraníme nakladená vajíčka. Někdo doporučuje potravinu propařit, ale už jen to vědomí, co potravina obsahuje, asi nepříspěje k dobré chuti.
Jak skladovat, uchovávat potraviny, aby se do nich nedostali potravinoví moli - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: čtvrtek 25. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3632x
Potravinoví moli nejčastěji napadají mouku, těstoviny, rýži, koření nebo oříšky, prostě suché potraviny. Pokud možno je uchováváme v uzavřených nádobách, co jde, pro jistotu před uskladněním prosijeme, můžeme k nim také přidat bobkový list nebo stroužek česneku, který moly odpuzuje.
Karamelové palačinky s čokoládou a rumem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: neděle 21. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2617x
Karamelové palačinky s čokoládou a rumem - příprava: Pro přípravu palačinkového těsta smícháme všechny přísady (kromě čokolády) a dobře rozkvedláme, aby bylo těsto hladké a bez hrudek. Necháme 15 minut odpočinout. Na
Číst dál: Karamelové palačinky s čokoládou a rumem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Další rady a tipy v této kategorii:
- Pomerančový dort - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Magdalény - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Moštové bochánky - recept, postup, návod příprava, suroviny
- Hrušková buchta - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Tvarohové koblihy - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Olejová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Šlehačkový dezert z mikrovlnné trouby - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Mandlové zákusky - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)