Potraviny a vaření
Tagliatelle s jogurtovou omáčkou - recept
Zveřejněno: středa 23. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2470x
Tagliatelle s jogurtovou omáčkou - příprava: Na velké pánvi osmažíme na oleji dozlatova česnek. Dáme pozor, aby se nespálil. Přidáme jogurt, petržel, sůl a koření. Vše velmi dobře promícháme. Těstoviny uvaříme al dente v dostatečném
Humr s rýží - recept
Zveřejněno: středa 23. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2548x
Humr s rýží - příprava: Humra opláchneme pod tekoucí vodou, položíme na prkénko a hlavu oddělíme od těla. Obě části rozpůlíme. Při porcování humra se uvolní tekutina, kterou nevyléváme, ale uschováme spolu s humrem. Rajče a česnek
Česnek - jak uskladnit, uchovat zbylé stroužky pro další použití (olivový olej)
Zveřejněno: pondělí 21. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7231x
Když nám při vaření česnek zbude, nařežeme ho obvyklým způsobem a dáme do hrnečku s olivovým olejem. Těsně před dalším použitím jej vyndáme lžičkou. Zbylý olej zůstane provoněný česnekem a my jej můžeme použít třeba k ochucování salátů nebo si jím pokapat toast.
Solená, slaná ryba - jak, čím jednoduše odsolit (mléko, česnek)
Zveřejněno: pondělí 21. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2879x
Jestliže spěcháme s odsolováním nasolených ryb a nemáme čas na jejich opakované namáčení ve vodě, vložíme kousky nasolené ryby do nádoby s vlažným mlékem a třemi neoloupaný mi stroužky česneku. Tak rybu snadno zbavíme soli během několika hodin.
Mletý česnek - jak, čím zabránit slepení, hrudkovatění (čočka)
Zveřejněno: pondělí 21. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3540x
Jestliže se mletý česnek dlouho nepoužívá, často se slepí dohromady. Abychom tomu zabránili, stačí jej smíchat s čočkou, nejlépe drobnozrnnou, a protřepat. Tak zůstane stále sypký a připravený k použití.
Česnek - jak, čím zjemnit jeho chuť (mléko)
Zveřejněno: pondělí 21. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4845x
Chceme-li zjemnit chuť česneku, dáme vařit trochu mléka smíchaného s vodou, a když dojde k varu, česnek do něj na 1 minutu vhodíme. Tento postup několikrát zopakujeme a potom česnek zpracujeme obvyklým způsobem.
Tření česneku - jak to udělat, aby česnek v nádobě neklouzal (sůl)
Zveřejněno: pondělí 21. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2526x
Chceme-li zabránit vyklouznutí česneku z nádoby při jeho tření, stačí stroužek posypat trochou soli.
Česnek - jak snadno oloupat (voda)
Zveřejněno: pondělí 21. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3914x
Jestliže chceme, aby měl česnek jemnější chuť a aby se snáze loupal, vložíme stroužky do kastrolu se studenou vodou, postavíme na plotnu, a když se voda začne vařit, přendáme je do druhého kastrolu se studenou vodou a ledem. Tak se loupají velice snadno a jejich chuť je jemnější.
Česnek - Tinktura na odstranění česnekového zápachu z úst
Zveřejněno: pondělí 21. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3553x
Tinktura na odstranění česnekového zápachu - příprava: Přísady dáme do skleněné lahvičky a zalijeme 95% lihem. Necháme 10 dní louhovat a jednou denně protřepeme. Poté koření vymačkáme, výslednou tekutinu přecedíme a
Číst dál: Česnek - Tinktura na odstranění česnekového zápachu z úst
Česnek - jak vytvořit v pokrmu jemnou česnekovou příchuť
Zveřejněno: pondělí 21. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3370x
Pokud si přejeme jen lehkou česnekovou příchuť, jedním jediným stroužkem česneku potřeme pánev či pekáč, v němž pokrm připravujeme.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Česnek - příprava česneku do omáček a majonéz
- Česnek - jak to udělat, aby česnek nebyl dlouho cítit a nepálil
- Česnek - jak dodat salátu česnekové aroma
- Kuře na mladém česneku - recept
- Kuře na kari se zeleninou - recept
- Králík na česneku - recept
- Králík na bílém víně - recept
- Brambory s česnekovou náplní - recept
- Nakládaný česnek - recept
- Postní polévka - recept
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)