Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Tagliatelle s jogurtovou omáčkou - recept

Tagliatelle s jogurtovou omáčkou - příprava: Na velké pánvi osmažíme na oleji dozlatova česnek. Dáme pozor, aby se nespálil. Přidáme jogurt, petržel, sůl a koření. Vše velmi dobře promícháme. Těstoviny uvaříme al dente v dostatečném

Číst dál: Tagliatelle s jogurtovou omáčkou - recept

Humr s rýží - recept

Humr s rýží - příprava: Humra opláchneme pod tekoucí vodou, položíme na prkénko a hlavu oddělíme od těla. Obě části rozpůlíme. Při porcování humra se uvolní tekutina, kterou nevyléváme, ale uschováme spolu s humrem. Rajče a česnek

Číst dál: Humr s rýží - recept

Česnek - jak uskladnit, uchovat zbylé stroužky pro další použití (olivový olej)

Když nám při vaření česnek zbude, nařežeme ho obvyklým způsobem a dáme do hrnečku s olivovým olejem. Těsně před dalším použitím jej vyndáme lžičkou. Zbylý olej zůstane provoněný česnekem a my jej můžeme použít třeba k ochucování salátů nebo si jím pokapat toast.

Solená, slaná ryba - jak, čím jednoduše odsolit (mléko, česnek)

Jestliže spěcháme s odsolováním nasolených ryb a nemáme čas na jejich opakované namáčení ve vodě, vložíme kousky nasolené ryby do nádoby s vlažným mlékem a třemi neoloupaný mi stroužky česneku. Tak rybu snadno zbavíme soli během několika hodin.

Mletý česnek - jak, čím zabránit slepení, hrudkovatění (čočka)

Jestliže se mletý česnek dlouho nepoužívá, často se slepí dohromady. Abychom tomu zabránili, stačí jej smíchat s čočkou, nejlépe drobnozrnnou, a protřepat. Tak zůstane stále sypký a připravený k použití.

Česnek - jak, čím zjemnit jeho chuť (mléko)

Chceme-li zjemnit chuť česneku, dáme vařit trochu mléka smíchaného s vodou, a když dojde k varu, česnek do něj na 1 minutu vhodíme. Tento postup několikrát zopakujeme a potom česnek zpracujeme obvyklým způsobem.

Tření česneku - jak to udělat, aby česnek v nádobě neklouzal (sůl)

Chceme-li zabránit vyklouznutí česneku z nádoby při jeho tření, stačí stroužek posypat trochou soli.

Česnek - jak snadno oloupat (voda)

Jestliže chceme, aby měl česnek jemnější chuť a aby se snáze loupal, vložíme stroužky do kastrolu se studenou vodou, postavíme na plotnu, a když se voda začne vařit, přendáme je do druhého kastrolu se studenou vodou a ledem. Tak se loupají velice snadno a jejich chuť je jemnější.

Česnek - Tinktura na odstranění česnekového zápachu z úst

Tinktura na odstranění česnekového zápachu - příprava: Přísady dáme do skleněné lahvičky a zalijeme 95% lihem. Necháme 10 dní louhovat a jednou denně protřepeme. Poté koření vymačkáme, výslednou tekutinu přecedíme a

Číst dál: Česnek - Tinktura na odstranění česnekového zápachu z úst

Česnek - jak vytvořit v pokrmu jemnou česnekovou příchuť

Pokud si přejeme jen lehkou česnekovou příchuť, jedním jediným stroužkem česneku potřeme pánev či pekáč, v němž pokrm připravujeme.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny