Potraviny a vaření
Nač si dávat pozor při manipulaci se smaltovaným nádobím - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 13. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2071x
Smaltované nádobí nesnese výraznou změnu teploty. Nesmíme tedy např. do rozpáleného hrnce, kde se vyvařila voda, nalít studenou vodu. Smalt by oprýskal.
Jak, čím vyčistit smaltované nádobí - tipy, rady, doporučení (soda, voda)
Zveřejněno: sobota 13. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2353x
Smaltované nádobí můžeme vyčistit kašičkou ze sody a vody. Kašičku naneseme na hadřík, zašlá místa vyčistíme. Nádobí umyjeme teplou vodou, pak studenou a nakonec vytřeme dosucha. Bude jako nové.
Jak, čím vyčistit vnitřky smaltovaných nádob - tipy, rady, doporučení (slupky z jablek)
Zveřejněno: sobota 13. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2364x
Vnitřek smaltovaného nádobí dobře vyčistíme, povaříme-li v něm slupky z kyselých jablek.
Jak mýt příbory se dřevěnou rukojetí a jak je po mytí ošetřit - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 13. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4760x
Příbory s dřevěnou rukojetí v žádném případě nemyjeme v myčce, i při ručním mytí se snažíme dřevo zbytečně příliš
nemočit. Po osušení dřevěnou rukojet můžeme potřít jedlým olejem, bude se krásně lesknout.
Jak, čím vyčistit zrezivělá místa na nožích, příborech - tipy, rady, doporučení (cibule)
Zveřejněno: sobota 13. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2717x
Zrezivělá místa na nožích vyčistíme překrojenou cibulí. Nože nikdy nemyjeme v myčce, ztupily by se.
Jak vyleštit nerezové příbory, aby se krásně leskly - tipy, rady, doporučení (voda z brambor)
Zveřejněno: sobota 13. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3962x
Nerezové příbory dobře vyleštíme, když je předtím namočíme do vody, ve které se vařily brambory.
Jak, čím vyčistit zašlou termosku - postup, návod (ocet, rýže)
Zveřejněno: sobota 13. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2953x
Termosku vyčistíme tak, že ji naplníme teplou vodou, přidáme trochu octa a hrst neuvařené rýže. Uzavřeme, důkladně protřepeme a směs zase vylijeme. Termosku vypláchneme teplou vodou a než ji uzavřeme, necháme ji dobře vyschnout. Nikdy ji nečistíme štětkou na mytí láhví. Dno je křehké a snadno se rozbije.
Jak, čím vyčistit zašlé láhve od čaje - postup, návod (skořápky)
Zveřejněno: sobota 13. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3113x
Láhev zahnědlou od čaje vyčistíme vaječnými skořápkami. Rozmačkáme je, vložíme do láhve. zalijeme vroucí vodou
a necháme přes noc odležet. Pak ji dobře vymyjeme saponátem a vypláchneme čistou vodou.
Jak, čím odstranit zašlé skvrny od čaje na nádobí - tipy, rady, doporučení (voda z brambor)
Zveřejněno: sobota 13. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2813x
Skvrny od čaje na hrnečku nebo na konvičce odstraníme tak, že do nich nalijeme horkou vodu z brambor a necháme
chvíli stát.
Jak, čím vyčistit sklenice z varného skla - tipy, rady, doporučení (ocet, sůl)
Zveřejněno: sobota 13. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3743x
Sklenici z varného skla vyčistíme od usazenin horkým octem smíchaným se solí.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Těstoviny penne s pórkem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Plackový chléb focaccia s červenou cibulí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Chipsy, "brambůrky" z červené řepy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Jak udělat mraženou zeleninu v sáčku sypkou aby se z ní dalo hned vařit
- Jak, čím vyčistit zašlé hrnky od čaje a kávy - tipy, rady, doporučení (soda)
- Jak, čím odstranit zápach z kuchyňské houbičky, houbičky na nádobí - tipy, rady, doporučení (soda)
- Jak, čím dokonale vyčistit kuchyňské nádobí - tipy, rady, doporučení (soda)
- Super zdravá česnečka, česnekačka - recept, postup, návod
- Křenová šlehačka - recept, postup, návod
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)