Potraviny a vaření
Kouř z grilu při grilování - jak zabránit, zamezit (sůl)
Zveřejněno: neděle 10. duben 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4095x
Při přípravě masa nasypeme na venkovní gril trošku soji, bude tak méně kouřit.
Vepřová pečeně na soli - recept
Zveřejněno: čtvrtek 7. duben 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2367x
Vepřová pečeně na soli - příprava: Maso posypeme vonnými bylinkami podle chuti. Můžeme použít například tymián, dobromysl, petržel a další. Lehce potřeme olivovým olejem. Do hlubšího pekáče nebo zapékací mísy nasypeme silnou vrstvu soli. Na ni položíme maso a posypeme je zbývající solí tak, aby bylo maso zcela zakryté. Troubu
Suši maki - recept
Zveřejněno: čtvrtek 7. duben 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2371x
Suši maki - příprava rýže: Nejprve rýži zbavíme přebytečného škrobu: nasypeme ji do cedníku a proplachujeme studenou vodou, dokud voda neodtéká čirá. Rýži vaříme v kastrůlku s dvojnásobným množstvím vody (na jeden šálek rýže potřebujeme dva šálky vody). Přivedeme k varu, necháme dvě minuty povařit a odstavíme z ohně. Rýži
Treska s rýží - recept
Zveřejněno: čtvrtek 7. duben 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2089x
Treska s rýží - příprava: Tresku očistíme a nakrájíme na malé kousky. Do kastrůlku dáme olej a osmahneme česnek dozlatova. Poté přidáme tresku a za stálého míchání také osmahneme do zlatova. Přidáme do kastrůlku rýži a osmahneme. Mícháme, aby se nepřipálila. Přilijeme vodu. Necháme rýži vařit, dokud nepojme všechnu vodu.
Marinovaný losos na kopru - recept
Zveřejněno: čtvrtek 7. duben 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2311x
Marinovaný losos na kopru - příprava: Do hmoždíře dáme kopr, cukr, mořskou sůl a čerstvě umletý pepř a dobře promícháme. Směsí posypeme obě poloviny lososa a dobře rozetřeme. Obě poloviny položíme na sebe, přimáčkneme a zabalíme do potravinové fólie. Lososa položíme na mělkou mísu, dáme na něj prkénko a zatížíme. Uložíme
Katalánský salát s treskou - recept
Zveřejněno: čtvrtek 7. duben 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2453x
Katalánský salát s treskou - příprava: Do kastrůlku dáme opláchnutou tresku nakrájenou na kousky. Přidáme cibuli nakrájenou na tenká kolečka, rajčata nakrájená na malé kousky a olivy. Opepříme a zalijeme panenským olivovým olejem. Necháme v ledničce přibližně hodinu odpočívat. Podáváme dobře vychlazené.
Těstoviny tagliatelle s krevetami a paprikou - recept
Zveřejněno: čtvrtek 7. duben 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2508x
Tagliatelle s krevetami a paprikou - příprava: Rajčata na minutu namočíme do vroucí vody a oloupeme. Papriku nakrájíme na tenké proužky. Krevety oloupeme. Na pánvi pomalu rozehřejeme olej. Přidáme krevety se špetkou soli a na mírném plameni smažíme 7 až 9 minut. Krevety vyjmeme a odložíme stranou. Olej necháme v pánvi, v
Číst dál: Těstoviny tagliatelle s krevetami a paprikou - recept
Vajíčka plněná tuňákem - recept
Zveřejněno: čtvrtek 7. duben 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2110x
Vajíčka plněná tuňákem - příprava: Vajíčka uvaříme natvrdo. Necháme vychladnout, oloupeme a rozkrojíme na polovinu. Vyjmeme žloutky a dáme je do misky. Tuňáka slijeme, rozdělíme na kousky a přidáme ke žloutkům. Dále přidáme majonézu a hořčici. Dobře promícháme, dokud nezískáme jemnou hmotu. Směs dáme do vajíček místo
Krevety na soli - recept
Zveřejněno: pondělí 4. duben 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 37381x
Krevety na soli - příprava: Do nádoby vhodné pro mikrovlnné trouby nasypeme vrstvu hrubé soli, aby bylo zakryté dno i okraje. Na sůl položíme požadované množství krevet. Přidáme další vrstvu soli tak, aby byly krevety zakryté. Vložíme do
Slané katalánské koláče s ančovičkami - recept
Zveřejněno: pondělí 4. duben 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2273x
Slané katalánské koláče s ančovičkami - příprava: Lilek rozřízneme na polovinu a nakrájíme na plátky. Pečeme s paprikou a cibulí při teplotě 180 °C po dobu 40 minut. Papriku několikrát otočíme. Poté papriku a lilek zabalíme na 15
Další rady a tipy v této kategorii:
- Slané kobližky s treskou - recept
- Vegetariánská chuťovka - recept
- Loupání vařených vajec snadno a rychle - jak to udělat, co použít (sůl)
- Sníh z bílků - jak našlehat snadněji, efektivněji (sůl)
- Zápach z připáleniny, připáleného jídla v troubě - jak, čím odstranit (sůl, skořice)
- Zápach na rukou od ryb, cibule - jak, čím odstranit, pomoci (sůl, ocet)
- Tmavnutí ovoce a zeleniny při rozkrojeni, krajeni - jak, čím zabránit, zamezit (sůl)
- Prskání oleje při smažení - jak, čím zabránit, zamezit (sůl)
- Louskání ořechů - jak to udělat, co použít, aby se ořechy při louskání nerozpadly na malé kousky (slaná voda)
- Káva s lepším aroma - jak to udělat, co použít (sůl)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)