Potraviny a vaření
Jak se vyhnout přehřátí oleje při smažení a jak následně olej ošetřit, aby se nezkazil - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2502x
Ideální je nepřekročit při smažení teplotu 170 C. Pokud používáme elektrický fritovací hrnec, můžeme teplotu nastavit na
termostatu, aby se z oleje nekouřilo ani neztmavl. Potraviny musí být před smažením suché, protože voda olej znehodnotí. Po každém smažení je třeba olej přecedit, abychom odstranili zbytky potravin, jinak dochází k oxidaci a olej se začne kazit. Olej používaný na smažení je třeba často měnit. Při rozhodování, zda olej ještě můžeme použít, se řídíme jeho vzhledem. Podle toho, k čemu byl používán, v něm můžeme smažit dvakrát až čtyřikrát.
Jak skladovat již použitý olej, aby se nezkazil a zachoval si svou chuť - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3759x
Pokud nám zbyl olej po smažení, uložíme ho do nádoby s úzkým hrdlem a přidáme několik kapek koňaku nebo kořalky. Na povrchu se vytvoří tenká vrstva, která uchová chuť oleje.
Jak skladovat větší množství oleje, aby olej nežluknul - tipy, rady, doporučení (cukr)
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3389x
Aby nám olej při delším uskladnění nežluknul, je vhodné dát do lahve kostku cukru.
Jak to udělat, co použít, aby se těstoviny při vaření neslepily - tipy, rady, doporučení (olivový olej)
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3376x
Do vody, ve které připravujeme těstoviny, přidáme trochu olivového oleje, než voda začne vřít. Těstoviny se nám pak neslepí a nebudou příliš měkké.
Jak to udělat, co použít, aby byly košíčky po upečení křupavé - tipy, rady, doporučení (arašídový olej)
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2590x
Do těsta na košíčky přidáme trošku arašídového oleje. Košíčky pak budou křupavější.
Jak upravit sušená rajčata před vařením, použitím do pokrmů - postup, návod
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2389x
Sušená rajčata přes noc namočíme do nádoby s vodou. Druhý den je slijeme a osušíme papírovou utěrkou. Rajčata navrstvíme do mísy a zalijeme olivovým olejem. Přidáme koření podle chuti.
Jak to udělat, co použít, aby měl domácí chléb křupavou kůrku - tipy, rady, doporučení (olej)
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3933x
Domácí chléb bude mít krásně křupavou kůrku, pokud těsto před vložením do trouby potřeme štětcem namočeným v oleji.
Jak připravovat lépe stravitelné pikantní, pálivé pokrmy - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2200x
Pokud potřebujeme připravit lépe stravitelné pikantní pokrmy, osmažíme pálivé papričky na sójovém oleji, který pak použijeme při přípravě pokrmu. Samotné papričky už do jídla nepřidáváme.
Jak, čím zvýraznit chuť sušeného ovoce - tipy, rady, doporučení (olivový olej)
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2092x
Chceme-li zvýraznit chuť sušeného ovoce, pečeme ho v troubě nebo na pánvi s trochou oleje.
Jak správně smažit plátky masa a kdy ho solit, aby zůstalo šťavnaté - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2653x
Plátky masa smažíme na pánvi v dobře rozehřátém oleji. Maso tak nasaje méně oleje a bude křehčí a lépe stravitelné.
Lepší je maso dosolit až před koncem smažení nebo jakmile ho vyjmeme z pánve, aby neztratilo šťávu.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak to udělat, co použít, aby se máslo nepřepalovalo a při rozpouštění naztmavlo - tipy, rady, doporučení (olivový olej)
- Jak připravit, udělat méně kalorické pirohy - tipy, rady, doporučení
- Jak marinovat maso, aby bylo křehké - tipy, rady, doporučení
- Jak to udělat, aby se smažená rýže na pánvi nepřipalovala - tipy, rady, doporučení
- Jednuduchá marináda na všechny druhy masa - postup, návod
- Jak využít stonky mangoldu - tipy, rady, doporučení
- Jak, čím zvýraznit chuť kupované majonézy - tipy, rady, doporučení (olivový olej)
- Jak, čím zvýraznit chuť černých oliv - tipy, rady, doporučení
- Kdy a čím vyčistit staré pečící plechy, plechy na pečení - tipy, rady, doporučení (sůl)
- Jak, čím vyčistit, odstranit připáleniny z nádobí - tipy, rady, doporučení (soda, sůl)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)