Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak se vyhnout přehřátí oleje při smažení a jak následně olej ošetřit, aby se nezkazil - tipy, rady, doporučení

Ideální je nepřekročit při smažení teplotu 170 C. Pokud používáme elektrický fritovací hrnec, můžeme teplotu nastavit na
termostatu, aby se z oleje nekouřilo ani neztmavl. Potraviny musí být před smažením suché, protože voda olej znehodnotí. Po každém smažení je třeba olej přecedit, abychom odstranili zbytky potravin, jinak dochází k oxidaci a olej se začne kazit. Olej používaný na smažení je třeba často měnit. Při rozhodování, zda olej ještě můžeme použít, se řídíme jeho vzhledem. Podle toho, k čemu byl používán, v něm můžeme smažit dvakrát až čtyřikrát.

Jak skladovat již použitý olej, aby se nezkazil a zachoval si svou chuť - tipy, rady, doporučení

Pokud nám zbyl olej po smažení, uložíme ho do nádoby s úzkým hrdlem a přidáme několik kapek koňaku nebo kořalky. Na povrchu se vytvoří tenká vrstva, která uchová chuť oleje.

Jak skladovat větší množství oleje, aby olej nežluknul - tipy, rady, doporučení (cukr)

Aby nám olej při delším uskladnění nežluknul, je vhodné dát do lahve kostku cukru.

Jak to udělat, co použít, aby se těstoviny při vaření neslepily - tipy, rady, doporučení (olivový olej)

Do vody, ve které připravujeme těstoviny, přidáme trochu olivového oleje, než voda začne vřít. Těstoviny se nám pak neslepí a nebudou příliš měkké.

Jak to udělat, co použít, aby byly košíčky po upečení křupavé - tipy, rady, doporučení (arašídový olej)

Do těsta na košíčky přidáme trošku arašídového oleje. Košíčky pak budou křupavější.

Jak upravit sušená rajčata před vařením, použitím do pokrmů - postup, návod

Sušená rajčata přes noc namočíme do nádoby s vodou. Druhý den je slijeme a osušíme papírovou utěrkou. Rajčata navrstvíme do mísy a zalijeme olivovým olejem. Přidáme koření podle chuti.

Jak to udělat, co použít, aby měl domácí chléb křupavou kůrku - tipy, rady, doporučení (olej)

Domácí chléb bude mít krásně křupavou kůrku, pokud těsto před vložením do trouby potřeme štětcem namočeným v oleji.

Jak připravovat lépe stravitelné pikantní, pálivé pokrmy - tipy, rady, doporučení

Pokud potřebujeme připravit lépe stravitelné pikantní pokrmy, osmažíme pálivé papričky na sójovém oleji, který pak použijeme při přípravě pokrmu. Samotné papričky už do jídla nepřidáváme.

Jak, čím zvýraznit chuť sušeného ovoce - tipy, rady, doporučení (olivový olej)

Chceme-li zvýraznit chuť sušeného ovoce, pečeme ho v troubě nebo na pánvi s trochou oleje.

Jak správně smažit plátky masa a kdy ho solit, aby zůstalo šťavnaté - tipy, rady, doporučení

Plátky masa smažíme na pánvi v dobře rozehřátém oleji. Maso tak nasaje méně oleje a bude křehčí a lépe stravitelné.
Lepší je maso dosolit až před koncem smažení nebo jakmile ho vyjmeme z pánve, aby neztratilo šťávu.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny