Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak správně připravit salátovou zálivku a nač si dávat pozor - tipy, rady, doporučení

Při přípravě salátové zálivky přidáváme nejprve sůl, potom ocet a až nakonec olej. Pokud salát nejprve zalijeme olejem,
suroviny se potáhnout tenkou vrstvičkou, takže se jednotlivé chutě nesmísí rovnoměrně.

Jak uchovat olej, ve kterém jsme smažili ryby, aby byl znova použitelný - tipy, rady, doporučení

Olej po opakovaném použití tmavne a získává silnou vůni, zejména pokud jsme smažili ryby. Abychom tomu zabránili,
přidáme do oleje několik kapek octa a snítku petržele. Pánev přikryjeme a smažíme na mírném plameni přibližně 5 minut. Zápach zachytí poklička a olej bude znovu čistý, bez nepříjemné vůně.

Jak a kde uchovávat olej - tipy, rady, doporučení

Olej se nejlépe uchovává v lahvích na tmavém místě, například v kuchyňské skříňce. Abychom poličku neumastili, postavíme láhev na podložku, která se snadno myje.

Jak ohřívat již osmaženou rybu - tipy, rady, doporučení

Pokud chceme smaženou rybu ohřát jinak než v mikrovlnné troubě, zabalíme ji do alobalu potřeného olejem a ohříváme na mřížce v troubě zapnuté na nižší teplotu. V případě potřeby otočíme. Podáváme běžným způsobem.

Jak smažit vajíčka bez tuku - tipy, rady, doporučení

Potřebujeme-li, aby vajíčka nebyla příliš mastná, můžeme je připravit na kontaktním grilu nebo v sendvičovači. Na teflonovou plochu kápneme jednu kapku oleje, přidáme vajíčka a špetku soli a gril nebo sendvičovač přiklopíme. Vajíčka budou hotová za pár minut. Mají výbornou chuť a zaujmou nás i neobvyklým tvarem.

Jak smažit slaninu - tipy, rady, doporučení

Když smažíme slaninu, nemusíme už přidávat olej, protože slanina sama obsahuje velké množství tuku. Bez oleje bude navíc chutnější.

Jak, čím zabránit, zamezit přepalování oleje - tipy, rady, doporučení (korková zátka)

Aby se olej při smažení nepřepaloval, dáme do pánve korkovou zátku.

Jak zabránit, zamezit při smažení prskání, vystřikování oleje z pánve - tipy, rady, doporučení

Chceme-li zabránit tomu, aby olej z pánve vystřikoval, přidáme do něj trošku soli. Olej stříká, když má pánev na sobě
malé množství vody. Proto musíme dávat pozor, aby byly potraviny před vložením do oleje dobře osušené. Pokud smažíme vajíčka, přidáme k oleji trošku mouky. Připravujeme-li fondue, vložíme do nádoby snítku petržele.

Jak vyrobit, udělat petrželkový olej vhodný k ochucení zeleniny, těstovin, rýže - postup, návod

Olej s petrželkou je vynikající na ochucení zeleniny připravené v páře nebo omažené. Hodí se také k těstovinám, rýži
a k rybímu i kuřecímu masu. Připravíme ho tak, že smícháme malé množství extra panenského olivového oleje, 2 lžíce nasekané petrželky a 3 kuličky černého pepře.

Jak smažit maso bez oleje - tipy, rady, doporučení (sůl)

Maso můžeme připravovat i bez použití oleje. Místo toho pánev posypeme solí. Maso se nepřichytí a osmaží se ve vlastní šťávě.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny