Potraviny a vaření
Jak správně připravit salátovou zálivku a nač si dávat pozor - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3568x
Při přípravě salátové zálivky přidáváme nejprve sůl, potom ocet a až nakonec olej. Pokud salát nejprve zalijeme olejem,
suroviny se potáhnout tenkou vrstvičkou, takže se jednotlivé chutě nesmísí rovnoměrně.
Jak uchovat olej, ve kterém jsme smažili ryby, aby byl znova použitelný - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3444x
Olej po opakovaném použití tmavne a získává silnou vůni, zejména pokud jsme smažili ryby. Abychom tomu zabránili,
přidáme do oleje několik kapek octa a snítku petržele. Pánev přikryjeme a smažíme na mírném plameni přibližně 5 minut. Zápach zachytí poklička a olej bude znovu čistý, bez nepříjemné vůně.
Jak a kde uchovávat olej - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4156x
Olej se nejlépe uchovává v lahvích na tmavém místě, například v kuchyňské skříňce. Abychom poličku neumastili, postavíme láhev na podložku, která se snadno myje.
Jak ohřívat již osmaženou rybu - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4489x
Pokud chceme smaženou rybu ohřát jinak než v mikrovlnné troubě, zabalíme ji do alobalu potřeného olejem a ohříváme na mřížce v troubě zapnuté na nižší teplotu. V případě potřeby otočíme. Podáváme běžným způsobem.
Jak smažit vajíčka bez tuku - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4303x
Potřebujeme-li, aby vajíčka nebyla příliš mastná, můžeme je připravit na kontaktním grilu nebo v sendvičovači. Na teflonovou plochu kápneme jednu kapku oleje, přidáme vajíčka a špetku soli a gril nebo sendvičovač přiklopíme. Vajíčka budou hotová za pár minut. Mají výbornou chuť a zaujmou nás i neobvyklým tvarem.
Jak smažit slaninu - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6398x
Když smažíme slaninu, nemusíme už přidávat olej, protože slanina sama obsahuje velké množství tuku. Bez oleje bude navíc chutnější.
Jak, čím zabránit, zamezit přepalování oleje - tipy, rady, doporučení (korková zátka)
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2186x
Aby se olej při smažení nepřepaloval, dáme do pánve korkovou zátku.
Jak zabránit, zamezit při smažení prskání, vystřikování oleje z pánve - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3875x
Chceme-li zabránit tomu, aby olej z pánve vystřikoval, přidáme do něj trošku soli. Olej stříká, když má pánev na sobě
malé množství vody. Proto musíme dávat pozor, aby byly potraviny před vložením do oleje dobře osušené. Pokud smažíme vajíčka, přidáme k oleji trošku mouky. Připravujeme-li fondue, vložíme do nádoby snítku petržele.
Jak vyrobit, udělat petrželkový olej vhodný k ochucení zeleniny, těstovin, rýže - postup, návod
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4238x
Olej s petrželkou je vynikající na ochucení zeleniny připravené v páře nebo omažené. Hodí se také k těstovinám, rýži
a k rybímu i kuřecímu masu. Připravíme ho tak, že smícháme malé množství extra panenského olivového oleje, 2 lžíce nasekané petrželky a 3 kuličky černého pepře.
Jak smažit maso bez oleje - tipy, rady, doporučení (sůl)
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3760x
Maso můžeme připravovat i bez použití oleje. Místo toho pánev posypeme solí. Maso se nepřichytí a osmaží se ve vlastní šťávě.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak, čím uhasit hořící olej na pánvi - tipy, rady, doporučení
- Jaký olej používat na dochucování zeleninových salátů - tipy, rady, doporučení
- Jak poznáme, zda je olivový olej opravdu vyrobený z oliv - postup, návod
- Jak smažit hranolky, aby byly po usmažení křupavé a zlatavé - postup, návod
- Jak to udělat, aby byly hranolky po usmažení křehké a křupavé - postup, návod
- Jak docílit křupavých hranolků - postup, návod
- Jak obalovat smažené pokrmy, aby byly křupavější a nenasákly velké množství oleje, tuku - tipy, rady, doporučení
- Jak, čím vylepšit olej na fondue - tipy, rady, doporučení
- Jaký olej zvolit na smažení fondue - tipy, rady, doporučení
- Jak poznáme, zjistíme teplotu zahřívaného oleje pomocí kousku chleba - tipy, rady, doporučení
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)