Potraviny a vaření
Růžičková kapusta - jak ji upravit, aby nechutnala hořce, nebyla hořká - postup, návod
Zveřejněno: neděle 30. listopad 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 9578x
Růžičková kapusta - aby zelené kapustičky nechutnaly hořce, odstraňte tmavší listy a košťálo křížem nařízněte. Kapustičky uvařte v osolené vodě s 1 lžičkou cukru. Slijte je a orestujte na másle. Budou vynikající.
Jak připravit vaječnou sedlinu - recept
Zveřejněno: neděle 30. listopad 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3288x
Jak připravit vaječnou sedlinu - rozkvedlejte tři vejce a 150 ml mléka, osolte a ochuťte muškátovým oříškem. Vypláchněte plochou nákypovou formu, vyložte ji potravinovou fólií a vaječné mléko nalijte do výšky 1 až 1,5 centimetru. Pak nechte hmotu nabobtnat v horké vodní lázni, poté ji vyklopte. Fólii stáhněte a pevnou vaječnou hmotu nakrájejte na kostky.
Čím nahradit v pestu piniové oříšky
Zveřejněno: neděle 30. listopad 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8295x
Lahodné pesto s arašídy - děláte-li domácí pesto, ale nesehnali jste piniové oříšky, použijte arašídy. Jsou také dobré.
Jak, čím zabránit přilepení vajíčka k pánvi - tipy, rady
Zveřejněno: neděle 30. listopad 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3338x
Jak zabránit přilepení vajíčka k pánvi? Volská oka podsypte solí - volské oko se vám nepřilepí k pánvi, když do tuku vsypete hrubozrnnou sůl. Na zrnitém podkladu budou vajíčka lépe klouzat sem a tam a bez problémů je sundáte z pánve.
Jak to udělat, co použít, aby nám rozkrojená cibule déle vydržela a nezkazila se - postup, návod (máslo, alobal)
Zveřejněno: neděle 30. listopad 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6369x
Chcete uchovat polovinu rozkrojené oloupané cibule, aby vydržela čerstvá až do dalšího vaření? Rozkrojenou plochu cibule lehce potřete stolním máslem a potom ji zabalte do alobalu.
Jak, čím oživit polévku ze sáčku (gorgonzola)
Zveřejněno: neděle 30. listopad 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3077x
Polévku ze sáčku oživte gorgonzolou - květáková, brokolicová či rajská - zamíchejte si do své oblíbené polévky kousky sýru gorgonzola a uvidíte, jaká to bude báječná změna. Už je nebudete chtít jíst jinak upravené.
Proč je výhodné zamražovat chleba už nakrájený na plátky - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 30. listopad 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5628x
Proč je výhodné zamražovat chleba už nakrájený na plátky - zamrazte nakrájené krajíce chleba - chléb před zmrazením vždy nakrájejte na plátky. Z mrazáku tak budete mít možnost vytahovat vždy přesně tolik porcí, kolik jich budete skutečně potřebovat.
Jak lehce, jak snadno rozkrojit na plátky vejce na tvrdo - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 30. listopad 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3748x
Vejce uvařené natvrdo rozkrojíme rychleji a snadno na plátky, když nůž namočíme do vařící vody a otřeme hadrem. Máme-li krájet více vajec, opakujeme postup několikrát. Stejně tak postupujeme při krájení dortu.
Čerstvá vejce - jak je v lednici uchovávat, aby co nejdéle vydržela
Zveřejněno: neděle 30. listopad 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5480x
Čerstvá vejce neukládáme do ledničky ani do spíže v sáčku. Ukládáme je do připravených stojánků v chladničce špičkou dolů a občas je obracíme, aby žloutek nepřilehl ke skořápce. Vejce skladujeme v chladničce nejvýše 8 až 10 dnů. Vejce vyjmutá z chladničky nedáváme rovnou vařit, jinak by popraskaly vlivem velkého teplotního rozdílu.
Jak to udělat, co použít, aby bílek při vaření vajec nevytekl do vody - rady, tipy, doporučení
Zveřejněno: neděle 30. listopad 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3715x
Vejce při vaření neprasknou: Někdy vejce při vaření prasknou a bílek vyteče do vody. Předejdeme tomu, pokud vejce před úpravou prohlédneme a nakřápnutá vyřadíme. Vodu, ve které vejce vaříme, vydatně osolíme. Jestliže skořápka praskne, bílek bude přesto držet pohromadě.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Pomíchala se vám syrová a uvařená vejce - jak je od sebe rozeznat?
- Proč ponořit uvařená vejce do studené vody?
- Jak skladovat uvařené vejce v lednici tak, aby déle vydržela - tipy, rady, doporučení
- Jak rychle, jak co nejrychleji oloupat vejce
- ► Jak dlouho, kolik minut vařit vejce, aby se uvařilo na tvrdo, poloměkko či měkko
- Jak uvařit prasklé vejce, aby nám při vaření nevyteklo - postup návod
- Jak vyjmout přilepená vejce z papírové krabičky, aniž by se nám vejce rozbila - postup, návod
- Jak to udělat, aby se nám vejce po uvaření dobře loupalo
- Která část lednice, které místo v lednici je nejvhodnější pro uchovávání vajec
- Jak správně uskladnit vejce v lednici
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)