Potraviny a vaření
Jak vyrobit domácí jogurt a neudělat chybu - postup, recept, zkušenosti, návod, informace
Zveřejněno: pondělí 9. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4285x
Výroba jogurtu. Někdy začátkem loňského roku jsem pořídil jogurtovač. A pustili jsme se do výroby. Se střídavými úspěchy jsme dokázali vyrobit dávku kvalitního jogurtu, přes řídký až po něco, co když se nechalo přes látku vykapat, byl obstojný tvaroh. Zoufale jsem sháněl čerstvé mléko až ze statku, sváděli jsme to na nekvalitní jogurt z obchodu (kolikrát se syrovátkou a tedy v našich očích asi už prošlý, starý), do litru mléka se střídavým úspěchem jsme vmíchávali maxi jogurt.
Číst dál: Jak vyrobit domácí jogurt a neudělat chybu - postup, recept, zkušenosti, návod, informace
Co udělat se spálenou vánočkou - tipy, rady, návod, postup, zkušenosti
Zveřejněno: pondělí 9. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3822x
Zespodu spálenou vánočku opravíte tak, že ji hrubým struhadlem ostrouháte na nespálenou část. Vyhnete se tak vyhození vánočky do koše.
Šípková marmeláda - recept, postup, návod, výroba, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pondělí 2. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3596x
Šípková marmeláda - příprava: Šípky zbavíme stopek a okvětí. Nejlépe tak, že suché a ještě pevné plody promneme v kuchyňské utěrce. Pak šípky omyjeme. Šípky rozkrájíme na půlky, odstraníme chloupky a drobné pecičky a dobře opereme. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a na mírném ohni asi 30 minut vaříme.
Číst dál: Šípková marmeláda - recept, postup, návod, výroba, suroviny, ingredience
Koření - která koření se používají do kterých jídel
Zveřejněno: pondělí 2. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5924x
Koření je v kuchyni nepostradatelné. Některé druhy používáme donekonečna a některá pro neznalost vůbec. Ochuzujeme tak nejen sebe, ale i rodinu o nezapomenutelné kulinářské zážitky. V následujícím přehledu jsou uvedena nejpoužívanější a nejznámější koření a jejich použití.
Číst dál: Koření - která koření se používají do kterých jídel
Pečení vánočního cukroví - zajímavé rady, tipy, doporučení a zkušenosti našich babiček a maminek
Zveřejněno: neděle 1. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3731x
Pečení vánočního cukroví - zajímavé rady, tipy, doporučení a zkušenosti našich babiček a maminek:
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
Zveřejněno: neděle 1. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4310x
Že k určitému pokrmu lze pít více druhů nápojů, to ví každý z nás. Které jsou však nejvhodnější?
Číst dál: Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
Jak nalepit na okraj sklenice cukrový lem - postup, návod, tipy, rady
Zveřejněno: neděle 1. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 10688x
Jak udělat krásný cukrový okraj či lem na sklenici? Krej sklenice potřeme citrónem nebo grepem a pak sklenici namočíme dnem vzhůru do krystalového cukru. Na okraji sklenice se přilepí kousky cukru a vytvoří kolem celé sklenice nádherný sladký prstenec. Pokud použijte barevný cukr (růžový), efekt je dokonalý.
Číst dál: Jak nalepit na okraj sklenice cukrový lem - postup, návod, tipy, rady
Čím oživit, ochutit krém do koláče cheesecake - tipy, rady
Zveřejněno: neděle 1. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4257x
Tvarohový krém do koláče cheesecake oživte trochou kokosového mléka a dvěma lžícemi kokosových hoblin.
Jak zabránit klouzání dortu po podložce - tipy, rady
Zveřejněno: neděle 1. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2739x
Jak zabránit klouzání dortu po podložce. Dorty přenesete snáz, když jako "lepidlo" kápnete na podnos trochu medu. Ten zabrání tomu, aby dort klouzal ze strany na stranu.
Jak vylepšit buchtu z třeného těsta pomocí malin, cukru a tvarohu - postup, návod
Zveřejněno: neděle 1. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2737x
Jak vylepšit buchtu z třeného těsta pomocí malin, cukru a tvarohu. Obyčejnou buchtu z třeného těsta rozkrájejte na dílky. Rozmixujte 200 g malin, 3 lžíce cukru a 200 g tvarohu. Směsí potřete plátky buchty.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak to udělat, co použít, aby nám moučkový cukr nezvlhl, nezhrudkovatěl - postup, návod
- Jak jednoduše vymazat formu na koláč tvrdým máslem - tipy, rady
- Jak netradičně ozdobit muffiny - postup, návod
- Jak, čím vylepšit pudinkový dort, aby byl pěkně nadýchaný - tipy, rady
- Čím nahradit smetanu v ovocných tortilových plackách - tipy, rady
- Jak vylepšit, ochuti svačinu pomocí pesta - tipy, rady
- Jak poznat, jestli je papája zralá? - tipy, rady
- Jak to udělat, co použít, aby ovocný salát vydržel déle čerstvý - tipy, rady
- Jak to udělat, aby se volská oka při smažení nelepila k pánvičce - tipy, rady
- Jak dodat zeleninovým salátům česnekovou příchuť - tipy, rady
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)