Potraviny a vaření
Jak zabránit stříkání krabicového mléka nebo džusu - tipy, rady, návod
Zveřejněno: úterý 16. září 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5584x
U krabicového mléka ustřihneme jeden růžek pro nalévání a na vrchu krabice na opačné straně uděláme nožem dírku. Tudy bude do krabice proudit vzduch, takže mléko a džus při nalévání budou téct plynule a nebudou prskat a vystřikovat.
Číst dál: Jak zabránit stříkání krabicového mléka nebo džusu - tipy, rady, návod
Jak zpomalit zrání banánů pomocí potravinové folie
Zveřejněno: úterý 16. září 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 12177x
Byli jste v supermarketu a nakoupili levné banány? Bojíte se, že rychle vyzrají a vy je pak budete muset vyhodit? Banány budou pomaleji zrát, pokud jejich konce zabalíte do potravinářské folie.
Číst dál: Jak zpomalit zrání banánů pomocí potravinové folie
Jak zabránit vypěnění a vytečení vody z hrnce při vaření jídla - postup, návod, tipy, rady
Zveřejněno: úterý 16. září 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4819x
Vaříte jídlo a voda vám vypění a vyteče ven z kastrolku nebo hrnce? Dejte na vrch na okraje vařečku a pěna sama bude zanikat.
Číst dál: Jak zabránit vypěnění a vytečení vody z hrnce při vaření jídla - postup, návod, tipy, rady
Jak zabránit vystříknutí nápoje z plechovky - tipy, rady, návod
Zveřejněno: úterý 16. září 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6671x
Pivo nebo limonáda vám při otevření vyprskne a pění? Před otevřením plechovky piva několikrát poklepejte, "zaťukejte" na víčko. Zamezíte tomu, aby pivo vyprsklo a vypěnilo.
Kvašený baršč z řepy - recept, návod, postup výroby, účinky na zdraví člověka
Zveřejněno: neděle 14. září 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4009x
Kvašený baršč z řepy - v lidové medicíně se řepa považuje za spojence zdravých jater. Proto se při všech chorobáchtohoto důležitého orgánu doporučuje pít kvašený baršč". Pití 2-3 sklenic čistého baršče denně zlepšuje fungování jater a rovněž posiluje imunologickou soustavu. Po tříměsíční kúře jsou játra ve znamenité formě a také přestaneme být náchylní k nemocem z nachlazení. Přírodní kvašený červený baršč totiž obsahuje mnoho přátelských bakterií posilujících odolnost organismu. Ze stejných důvodů se rovněž doporučuje po léčbě antibiotiky, protože urychluje obnovu správné bakteriální flóry ve střevech. Recept na kvašený baršč z řepy: Kousky červené řepy necháme spolu s česnekem kysat 2-3 týdny ve vodě v kameninové nebo skleněné nádobě. Takto připravený baršč má lehce nakyslou chuť a mírně štípe.
Co použít proti potravinovým molům ve spíži - postup, návod (ocet)
Zveřejněno: středa 20. srpen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 10908x
Co dokáže ocet. Zatočí s moly. Nechte ve spíži směs 1,5 šálku octa s několika kapkami prostředku na mytí nádobí. Moli jí nebudou moci odolat a vaše potraviny jsou v bezpečí…
Co použít, jak to udělat, aby se maso při vaření nesrazilo (ocet)
Zveřejněno: středa 20. srpen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4838x
Co dokáže ocet. Dušení masa - přidejte do vody pár lžiček jablečného octa – nesrazí se!
Co použít, jak to udělat, aby vejce při vaření nepopraskala (ocet)
Zveřejněno: středa 20. srpen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5334x
Co dokáže ocet. Pomůže vejcím natvrdo - k vodě, v níž vaříte vejce, přidejte trochu octa. Nepopraskají.
Jak snadno a rychle dostat kávu z mlýnku na kávu bez použití lžičky (a ztupení sekacího nože)
Zveřejněno: čtvrtek 14. srpen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3735x
Kávu z mlýnku na kávu dostanete velmi snadno. Stačí pod mlýnek dát papír A4 a kávu z mlýnku vysypat. Papír pak podélně ohněte a kávu vysypte kam je libo (např. do uzavíratelné nádoby, aby nezvlhla nebo neztratila aroma). Dělám to tak už roky.
Jak zabránit aby se vajíčko při smažení rozteklo po celé pánvičce (kolečko z cibule)
Zveřejněno: pátek 1. srpen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3723x
Vajíčko se vám nerozteče po celé pánvičce, pokud ho nalijete do kolečka z cibule.
Číst dál: Jak zabránit aby se vajíčko při smažení rozteklo po celé pánvičce (kolečko z cibule)
Další rady a tipy v této kategorii:
- Mátové sušenky - recept, postup, návod na výrobu
- Zavařování okurek v myčce na nádobí - postup, návod, zkušenosti, informace
- Jak rychle ochladit pivo nebo jiný nápoj v ledničce - postup, návod, tipy, rady
- Jak uskladnit láhve v ledničce aby zabraly co nejméně místa - zarážka
- Kde v lednici skladovat zeleninu, ovoce a salát
- Víte, které místo v lednici je nejvhodnější pro skladovat mléčných výrobků?
- Jak, kde a proč uchovávat, skladovat v lednici ryby a maso
- Jak vyrobit domácí bylinkový olivový olej snadno a rychle (zamražení do tvořítek na led)
- Jak uchovávat, skladovat konzervy v bytě a jak rozpoznat jejich použitelnost
- Jak, čím vyčistit zašlou konvici od čaje, kávy - postup, návod (tableta na čištění zubní protézy)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)