Potraviny a vaření
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
Zveřejněno: pondělí 9. červen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5609x
Dámský borůvkový šláftruňk - suroviny: 1 kg borůvek, ½ kg tmavého cukru, 1 citron, nejlépe bio, 1 pomeranč řádně omytý, 1 lžička skořice, koriandru a hřebíčku, ½ litru vody, ½ litru vodky. Recept: Do půllitru vody nasypeme půl kila tmavého cukru. Přidáme vymačkanou šťávu z jednoho citronu. Nastrouháme pomerančovou kůru, pak přidáme celý rozkrájený pomeranč, jednu lžičku skořice, koriandru a hřebíčku. Přisypeme borůvky a přilijeme půl litru vodky. Zahříváme 30 minut při teplotě 50 stupňů. Poté rozmixujeme a přecedíme. Pokud chceme likér s výraznější chutí, necháme směs před rozmixováním 4 dny luhovat.
Číst dál: Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
Rozmarýnové víno - recept, postup, návod na výrobu
Zveřejněno: neděle 8. červen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3976x
Rozmarýnové víno - nejlepší je připravovat víno z čerstvé rostliny, sušenou používáme jen v nevyhnutelném případě. Nadrobno nasekaný rozmarýn volně nasypeme asi do jedné čtvrtiny objemu nádoby. Doplníme červeným vínem a necháme za občasného protřesení tři až čtyři týdny stát. Víno přecedíme, případně přefiltrujeme, a pijeme ho po kalíšku ráno a večer nalačno, zásadně ne více ani častěji.
Bylinková šunka s medem - recept, postup, návod na výrobu
Zveřejněno: neděle 1. červen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5086x
Bylinková šunka s medem - suroviny: 1 kg krůtích prsou (pozn.: množství masa se řídí objemem šunkovaru a bývá uvedeno v přiloženém návodu), 1 dcl vody, 20 g soli, 1 polévková lžíce medu, listová petržel. Recept, návod: Maso nakrájíme na kostky, petržel nasekáme nadrobno. Maso osolíme, přidáme med, vodu a petržel. Vše důkladně prohněteme, překryjeme fólií a necháme 2 dny uležet v lednici. Sáček do šunkovaru naplníme směsí, utěsníme a šunkovar uzavřeme. Vložíme do hrnce s vodou a udržujeme teplotu 70–80 stupňů po dobu 2 hodin. Poté vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovou kaší.
Číst dál: Bylinková šunka s medem - recept, postup, návod na výrobu
Kamilčina bylinková polévka - recept, postup, návod výroby
Zveřejněno: neděle 1. červen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3493x
Kamilčina bylinková polévka - suroviny: nasbírejte 2 hrsti bylinek - jitrocel, list pampelišky, list kopřivy a květy sedmikrásky, ale můžete přidat i řebříček anebo experimentovat dle vlastní úvahy. Recept: Připravte si máslovou jíšku, zalijte ji litrem vařící vody a míchejte. Přidejte dvě třetiny nadrobno nasekaných bylinek a zavařte nudle. Vsypte zbytek bylinek, dosolte a ihned podávejte.
Číst dál: Kamilčina bylinková polévka - recept, postup, návod výroby
Jak sníst kiwi bez loupání - postup, návod
Zveřejněno: čtvrtek 29. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4584x
Kiwi už nemusíte loupat. Stačí ho rozkrojit příčně na polovinu a vydlabat malou kávovou lžičkou. V ruce vám pak zůstane jen slupka bez obsahu.
Likér z ořešáku, ořechu - recept, postup, návod na výrobu
Zveřejněno: úterý 27. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4504x
Chutný likér z ořešáku: K zeleným ořechům přidáme 2-3 hřebíčky, kousek skořice, malý kousek vanilky a čistou kúru z poloviny pomeranče (chemicky neošetřeného). Do scezené pálenky přidáme vychladlý sirup z půl kg cukru uvařeného ve 1/4 litru vody.
Pálenka z ořešáku, ořechu - recept, postup, návod na výrobu
Zveřejněno: úterý 27. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6910x
Pálenka z ořešáku: Asi 20 zelených ořechů rozčtvrtíme a nasypeme do láhve se širokým hrdlem. Zalejeme litrem režné tak, aby byla dva až tři prsty nad ořechy. Dobře uzavřenou láhev postavíme na 14 dní až 4 týdny na slunce nebo na teplé místo. Pak scedíme do lahví. Podle potřeby užíváme jednu kávovou lžičku.
Makarony s omáčkou ze syrových rajčat - recept, postup, návod na výrobu
Zveřejněno: pondělí 26. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3019x
Makarony s omáčkou ze syrových rajčat. Suroviny: balíček semolinových makaronů, 6 velkých rajčat, 3–4 stroužky česneku, 10 dkg loupaných mandlí, svazek bazalky (dle vaší chuti), 3 lžíce panenského olivového oleje, sůl. Postup, recept: Makarony uvaříme podle návodu na obalu. Rajčata nakrájíme na kostičky, postupně přidáváme do mísy společně s olivovým olejem a mixujeme. Přidáme česnek, mandle, bazalku i se stonky a sůl. Omáčka musí být úplně hladká. Na talíř servírujeme makarony přelité omáčkou a ozdobené lístky bazalky.
Čím nahradit tabletu do myčky když vám dojde
Zveřejněno: pondělí 19. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 15613x
Došly vám tablety do myčky a už už se chystáte do supermarketu? V klidu to počká. Po napuštění vody do myčky (většinou to trvá max. 5 minut od zapnutí myčky) do vody nalijte 50-100 ml octa. Nádobí bude díky tomu krásně lesklé a ani nepoznáte, že jste nepoužili tabletu do myčky. Klasický saponát do myčky ale nelijte. Napěnil by a čerpadlo by nedokázalo vytvořit tlak na dostatečný ostřik nádobí.
Bulharský tarator - recept, návod na přípravu, postup výroby
Zveřejněno: neděle 18. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5363x
Suroviny pro výrobu bulharského taratoru: 2 salátové okurky, ½ kg smetanového jogurtu, utřené stroužky česneku podle chuti, 2-3 lžíce olivového oleje, nasekaný čerstvý kopr, hrst nasekaných vlašských ořechů, sůl. Postup - recept při výrobě taratoru: okurku důkladně omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Vsypeme do mísy, přidáme ostatní ingredience a vše důkladně promícháme. Bulhaři česnekem nešetří, přidají klidně i celou paličku – vy se samozřejmě řiďte vlastní chutí.
Podáváme dobře vychlazené s čerstvým pečivem.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak, čím vyčistit zašlý porcelán (kašička z křídy a vody)
- Jak vyčistit nádobí z mosazi pomocí soli a octa - postup, návod
- Jak odstranit pach z pánve po smažení cibule - postup, návod (ocet, sůl)
- Jak odstranit z nožů zápach z cibule - postup, návod (sůl)
- Jak využít starou houbovou kuchyňskou utěrku - určitě ji nevyhazujte
- Jak oloupat velkou bramboru snadno a rychle
- Špenátový koláč - recept, postup, návod na výrobu
- Na co použít vánoční vykrajovátka na cukroví v létě - vykrajování ovoce (meloun)
- Jak zabránit zmodrání bílku při vaření vejce, vajec - návod, postup, tipy, rady
- Jak snadno oloupat vejce - tipy, rady, návod, doporučení
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)