Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak vyrobit vanilkový cukr doma rychle a levně - recept, postup, návod

Jak si vyrobit opravdový, kvalitní a nešizený vanilkový cukr doma levně, rychle, z opravdové vanilky a hlavně bez chemického ethylvanilinu? Je to neskutečně jednoduché a trvá to asi 4 minuty. Dejte 250 gramů cukru (ideálně třtinový) do uzavíratelné nádoby (sklenička s víčkem). Kupte vanilkový lusk (lusk vanilky pravé), podélně rozřízněte, silně aromatickou dřeň vanilky nožem vytřete a vložte do cukru. Nahoru přidejte i prázdný vanilkový lusk. Asi minutu uzavřenou sklenici "šejkrujte" (třepte s ní). Za několik dní máte silně aromatický vanilkový cukr bez chemie. Do cukru můžete (ale nemusíte) přidat několik kousků hřebíčku. Cukr bude aromatičtější. Cukr můžete průběžně k lusku přisypávat. Až budete mít pocit, že už cukr není dostatečně aromatický, časem kupte další vanilkový lusk a udělejte si nový vanilkový cukr.
Časopis D-test v dubnu 2014 zjistil, že pokud koupíte vanilkový cukr v obchodě, zaplatíte za cukr velmi nevalné kvality (skoro bez vanilky) až 812 Kč za 1 kg (nejdražší cukr - Dr. Oetker). Náš cukr vás vyjde - třinový cukr 250 g 10 Kč + vanilkový lusk 1 ks 40 Kč = 50 Kč/250 gramů cukru (nebo neuvěřitelných 60 Kč/1 kg, pokud vyrobíte vanilkový cukr z obyčejného netřinového cukru) …  a to se opravdu vyplatí.

Číst dál: Jak vyrobit vanilkový cukr doma rychle a levně - recept, postup, návod

Vaření brambor ve slupce - jak dodat slanou chuť bramborám?

Brambory vařené ve slupce např. do bramborového salátu vaříme vždy v osolené vodě. Sůl bez problému prostoupí pod slupku brambory a ta má slanou chuť. Vaření brambor v neosolené vodě je amatérský počin.

Kolik cukru dát do pudingu aby nebyl moc sladký

Lidé si oblíbili různé druhy pudingu. Na papírovém obalu pudingu je napsáno množství cukru, které se má použít na 1 sáček pudingu. Nicméně mně se osvědčilo použít 3 vrchovaté lžíce (ne lžičky) cukru na 1 litr mléka (tj. na 2 sáčky pudingu).

Kolik cukru dát do marmelády aby nebyla moc sladká

Přemýšlíte kolik cukru dát do ovocné marmelády, aby nelbyla moc sladká? Různé recepty uvádí různá množství (až 1500 g na 1 kg ovoce), ale dostačující je 800 gramů cukru na 1 kg ovoce. Více cukru by mohlo vést k přebití sladké chuti proti chuti ovoce.

Jak urychlit dozrání kiwi pomocí novin nebo jablek

Tvrdá kiwi rychle dozrávají, pokud je zabalíte do novinového papíru a necháte uležet jeden až dva dny při pokojové teplotě. Kiwi také rychleij dozrají, pokud jsou v blízkosti jablek. Jablka totiž vypouští ze slupky plyny (které člověk necítí), ty obecně urychlují zrání ovoce a zeleniny.

Jak využít neosolenou vodu z uvařených brambor k hnojení

Dobré přírodni hnojivo: neosolenou vodu po uvaření brambor ve slupce nevylévejte. Nechte ji vychladnout a použijte misto hnojiva na pokojové květiny. Ušetříte za nákup speciálního tekutého hnojiva.

Jak zabránit rozmražení potravin při přenášení, převozu

Noviny místo izolační tašky: pokud hodláte přenášet mražené potraviny, nepotřebujete k tomu speciálni izolační tašku. Stačí, když je dostatečně obalíte silnou vrstvou starých novin.

Jak zabránit trhání taženého závinu - postup, návod

Tažený závin se nepotrhá: Tažený závin se netrhá, když necháte těsto jeden den odpočívat v teple, pomazané olejem, nebo ho přikryjete nahřátým kastrolem.

Jak vylepšit ovocný koláč pomocí hery a třtinového cukru

Ještě chutnějši ovocný koláč: Chcete si na koláči opravdu pochutnat? Přibližně 3 minuty před dopečením ho vydatně pokapejte rozpuštěnou herou a posypte hnědým třtinovým cukrem.

Jak vylepšit borůvkové muffiny pomocí vanilkové omáčky z pudingu

Muffiny s omáčkou: Jsou neodolatelné. Upečte borůvkové minimuffiny v košíčku, rozložte je na misky a přidejte k nim vanilkovou omáčku z pudinku.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny