Potraviny a vaření
Jak vyrobit vanilkový cukr doma rychle a levně - recept, postup, návod
Zveřejněno: pondělí 14. duben 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8243x
Jak si vyrobit opravdový, kvalitní a nešizený vanilkový cukr doma levně, rychle, z opravdové vanilky a hlavně bez chemického ethylvanilinu? Je to neskutečně jednoduché a trvá to asi 4 minuty. Dejte 250 gramů cukru (ideálně třtinový) do uzavíratelné nádoby (sklenička s víčkem). Kupte vanilkový lusk (lusk vanilky pravé), podélně rozřízněte, silně aromatickou dřeň vanilky nožem vytřete a vložte do cukru. Nahoru přidejte i prázdný vanilkový lusk. Asi minutu uzavřenou sklenici "šejkrujte" (třepte s ní). Za několik dní máte silně aromatický vanilkový cukr bez chemie. Do cukru můžete (ale nemusíte) přidat několik kousků hřebíčku. Cukr bude aromatičtější. Cukr můžete průběžně k lusku přisypávat. Až budete mít pocit, že už cukr není dostatečně aromatický, časem kupte další vanilkový lusk a udělejte si nový vanilkový cukr.
Časopis D-test v dubnu 2014 zjistil, že pokud koupíte vanilkový cukr v obchodě, zaplatíte za cukr velmi nevalné kvality (skoro bez vanilky) až 812 Kč za 1 kg (nejdražší cukr - Dr. Oetker). Náš cukr vás vyjde - třinový cukr 250 g 10 Kč + vanilkový lusk 1 ks 40 Kč = 50 Kč/250 gramů cukru (nebo neuvěřitelných 60 Kč/1 kg, pokud vyrobíte vanilkový cukr z obyčejného netřinového cukru) … a to se opravdu vyplatí.
Číst dál: Jak vyrobit vanilkový cukr doma rychle a levně - recept, postup, návod
Vaření brambor ve slupce - jak dodat slanou chuť bramborám?
Zveřejněno: sobota 12. duben 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5880x
Brambory vařené ve slupce např. do bramborového salátu vaříme vždy v osolené vodě. Sůl bez problému prostoupí pod slupku brambory a ta má slanou chuť. Vaření brambor v neosolené vodě je amatérský počin.
Kolik cukru dát do pudingu aby nebyl moc sladký
Zveřejněno: sobota 12. duben 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3438x
Lidé si oblíbili různé druhy pudingu. Na papírovém obalu pudingu je napsáno množství cukru, které se má použít na 1 sáček pudingu. Nicméně mně se osvědčilo použít 3 vrchovaté lžíce (ne lžičky) cukru na 1 litr mléka (tj. na 2 sáčky pudingu).
Kolik cukru dát do marmelády aby nebyla moc sladká
Zveřejněno: sobota 12. duben 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5151x
Přemýšlíte kolik cukru dát do ovocné marmelády, aby nelbyla moc sladká? Různé recepty uvádí různá množství (až 1500 g na 1 kg ovoce), ale dostačující je 800 gramů cukru na 1 kg ovoce. Více cukru by mohlo vést k přebití sladké chuti proti chuti ovoce.
Jak urychlit dozrání kiwi pomocí novin nebo jablek
Zveřejněno: pátek 11. duben 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5622x
Tvrdá kiwi rychle dozrávají, pokud je zabalíte do novinového papíru a necháte uležet jeden až dva dny při pokojové teplotě. Kiwi také rychleij dozrají, pokud jsou v blízkosti jablek. Jablka totiž vypouští ze slupky plyny (které člověk necítí), ty obecně urychlují zrání ovoce a zeleniny.
Jak využít neosolenou vodu z uvařených brambor k hnojení
Zveřejněno: neděle 6. duben 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5013x
Dobré přírodni hnojivo: neosolenou vodu po uvaření brambor ve slupce nevylévejte. Nechte ji vychladnout a použijte misto hnojiva na pokojové květiny. Ušetříte za nákup speciálního tekutého hnojiva.
Jak zabránit rozmražení potravin při přenášení, převozu
Zveřejněno: neděle 6. duben 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5006x
Noviny místo izolační tašky: pokud hodláte přenášet mražené potraviny, nepotřebujete k tomu speciálni izolační tašku. Stačí, když je dostatečně obalíte silnou vrstvou starých novin.
Jak zabránit trhání taženého závinu - postup, návod
Zveřejněno: neděle 6. duben 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5191x
Tažený závin se nepotrhá: Tažený závin se netrhá, když necháte těsto jeden den odpočívat v teple, pomazané olejem, nebo ho přikryjete nahřátým kastrolem.
Jak vylepšit ovocný koláč pomocí hery a třtinového cukru
Zveřejněno: neděle 6. duben 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3607x
Ještě chutnějši ovocný koláč: Chcete si na koláči opravdu pochutnat? Přibližně 3 minuty před dopečením ho vydatně pokapejte rozpuštěnou herou a posypte hnědým třtinovým cukrem.
Jak vylepšit borůvkové muffiny pomocí vanilkové omáčky z pudingu
Zveřejněno: neděle 6. duben 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3412x
Muffiny s omáčkou: Jsou neodolatelné. Upečte borůvkové minimuffiny v košíčku, rozložte je na misky a přidejte k nim vanilkovou omáčku z pudinku.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak plnit zdobící kornout krémem aniž byste se ušpinili - postup, návod
- Jak ozdobit dort pomocí papírové krajkové šablony, cukru a kakaa
- Jak natřít krém na dort, aby byl bez hrudek - postup, návod
- Jak odstranit drobivost těsta vyrobeného z piškotů či sušenek
- Jak zjemnit třené těsto na bábovku marcipánovými plněnými bonbony
- Jak urychlit vaření luštěnin pomocí jedlé sody
- Jak vylepšit salátovou zálivku pomocí malinové marmelády
- Jak dopéct nákyp pomocí alobalu a jak zabránit spálení nákypu
- Jak zjemnit těsto na domácí těstoviny - tipy, rady
- Jak zvýraznit kořeněnou chuť okurek při zavařování
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)