Potraviny a vaření
Jak zabránit ohřátí vína při držení sklenice v ruce
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4300x
Vinnou sklenku držte vždy za tenkou stopku, tak se nebude víno ve sklenici ohřívat teplem vašich prstů a dlaně, zůstane tak správně vychlazené.
Jak skladovat kakao aby neztratilo aroma - tipy, rady, návod
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7293x
Kakao neztratí aroma. Koupíte-li kakaový prášek v papírovém obalu, měli byste ho raději ihned přesypat do vzduchotěsně uzavíratelné sklenice. Jinak by časem zcela ztratilo své aroma.
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
Zveřejněno: čtvrtek 8. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4858x
Receptů na koktejl, kam se přidává bazalka v kombinaci s ovocem a alkoholem, je celá řada. Uvádíme proto ingredience, které použil barman v pořadu Kouzelné bylinky. Poměry tekutin si namíchejte podle sebe anebo podle přání vašich hostů. Doporučujeme ale použít méně alkoholu a více nealkoholických přísad. Suroviny na bazalkový alkoholický drink, koktejl: kuličky hroznového vína, lístky bazalky, led, gin, citronová šťáva, cukrový sirup. Recept: vychlaďte skleničku – doporučujeme vložit do ní hrst rozdrcených kostek ledu. Do šejkru vložíme pár kuliček hroznového vína, lístky bazalky, vše rozmačkáme a zasypeme kostkami ledu. Přidáme jeden díl ginu, jeden díl citronové šťávy a poloviční díl cukrového sirupu. Vše protřepeme v šejkru po dobu 20 sekund. Nalijeme do koktejlové sklenice nejlépe přes dvojité sítko a ozdobíme lístky bazalky.
Ranní kaše s ovocem se semínky a ořechy - recept, postup, návod
Zveřejněno: čtvrtek 8. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3769x
Suroviny na ranní kaši s ovocem: slunečnicová, dýňová a lněná semínka, nakrájené sušené meruňky, sušené brusinky, pohanka, ovesné vločky, lískové a vlašské ořechy, bílý mák, med, banán, jahody. Postup: vše smícháme, zakapeme medem a zalijeme pramenitou vodou. Necháme stát přes noc. Ráno přidáme nakrájené ovoce a zamícháme. Recept můžeme samozřejmě obměňovat dle chuti, doporučujeme použít sezónní ovoce ze zahrádky, jako je například angrešt, rybíz, meruňky, hrušky.
Číst dál: Ranní kaše s ovocem se semínky a ořechy - recept, postup, návod
Vaječný svitek - proč by se měl dělat před smažením tenký?
Zveřejněno: úterý 6. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3116x
Vaječný svitek dělejte tenký. Vyhnete se tak skutečnosti, že vaječný svitek po prosmažení často bývá uvnitř neprosměžený. Je tedy nutné buď aby byl tenký nebo aby se dlouho prosmažil, což není zdravé.
Jak přesypat kávu z mlýnku do skleničky bez rozsypání
Zveřejněno: úterý 6. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5216x
Melete si doma kávu a při jejím přemisťování do skleničky máte problém? Už nemusíte. Po mletí kávu vysypte z mlýnku na papír A4, papír i s kávou podélně ohněte, špičku ohybu dejte do ústí skleničky a nahnutím papíru kávu vysypte do skleničky. Kávu dávejte vždy do hermeticky uzavíratelné skleničky, aby z ní nevyprchalo aroma.
Jak zabránit slepení špaget po uvaření
Zveřejněno: úterý 6. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7314x
Špagety se vám neslepí, když do nich nalijete trošku oleje. Použijte olivový olej. Je chutný a velmi zdravý.
Jak nabrat špagety z hrnce, kastrolku snadno a rychle - rady, postup, návod
Zveřejněno: úterý 6. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5397x
Uvařené špagety vytáhnete z hrnce nebo kastrolku tak, že na ně použijete naběračku na špagety. Stojí několik korun a využijete ji desítky let.
Číst dál: Jak nabrat špagety z hrnce, kastrolku snadno a rychle - rady, postup, návod
Jak vložit potraviny do vroucí vody bez popálení a vystříknutí vody
Zveřejněno: úterý 6. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3394x
Potraviny, které chcete následně vložit do vroucí vody dávejte na menší plitký talíř. Následně pokličku kastrolku jen nad kastrolkem nahněte (v ostrém úhlu) mezi kastrolek a nahnutou pokličku vsuňte talířek s potravinou, pokličku přiklopte na talířek a talířek vyjměte. Pokud vystříkne vařící tekutina, tak na pokličku, ne na vás.
Jak snadno a rychle otevřít sáček se špagetami bez nože, nůžek
Zveřejněno: úterý 6. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5947x
Sáček se špagetami otevřete velmi snadno bez použití jakýkoliv nástrojů tak, že ho chytnete vertikálně a silně s ním uhodíte o linku. Špagetami tak igelitový obal protrhnete. Nemusíte se obávat polámání špaget. Díky tomu, že jsou všechny u sebe a všechny najednou prorazí plastový obal, tak se nepolámou.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak vyrobit šlehačku bez šlehače - postup, návod
- Dort z červené řepy - recept, postup, návod
- Jak zabránit lepení uvařené rýže při tvarování do kopečků
- Jak uchovat otevřené víno aby se nezkazilo
- Vegetariánský segedínský guláš - recept, postup, návod na přípravu
- Luštěninový karbanátek s remuládou - recept, postup, návod
- Ovocno-zeleninový džus z jablek, mrkve, řepy a řapíkatého celeru - postup, návod
- Šalvějové pesto - recept, postup, návod na výrobu
- Jak zabránit prasknutí vajec při vaření ve vodě
- Jak snadno rozetřít marmeládu na rohlík, chleba, pečivo - postup, návod
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)