Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak zkrátit dobu vaření brambor

Brambory nakrájejte na malé kousky, a pak je teprve vařte. Budou rychleji hotové a vy tak ušetříte za energie.

Sražená čokoláda na vaření - jak ji znovu zkapalnit

Někdy se čokoláda při rozpouštění srazí. Pokud ji chcete "uvést do původního stavu", stačí do ní zamíchat pár lžic velmi horké vody. Čokoláda bude zase nádherně hladká.

Jak se zbavit žmolků z jíšky v omáčce

Omáčku se žmolky můžete propasírovat přes husté síto. Jednodušší a také rychlejší je ji krátce rozmixovat, žmolky se pak úplně ztratí.

Jak zkapalnit zkrystalizovaný med bez zničení zdravých látek v medu

Krystalizace medu je přirozenou vlastností každého medu a není nijak na závadu. Naopak je projevem toho, že med nebyl nijak upravován. Průmyslově se krystalizaci totiž zabraňuje různými způsoby: medy se zahřívají na vyšší teploty, různě se ředí, upravují ultrazvukem, a hlavně se do nich přidávají sirupy, tzv. C4 cukry či škrobové deriváty. Rozdíl je i mezi nijak neupravovanými medy. Nejrychleji krystalizují luční a květové jarní medy, protože obsahují nejvíce glukózy. Přirozeně obtížněji krystalizují medy s vyšším zastoupením fruktózy (např. med akátový) a medy s vyšším obsahem složitějších cukrů (tmavé medovicové lesní medy). Pokud ho máte raději tekutý, do původního stavu jej uvedete ponořením otevřené sklenice s medem do vodní lázně a zahřátím na teplotu maximálně 40 stupňů Celsia. Jde o to, aby se nezničily důležité látky (zlikvidování bílkovin - tzv. denaturace) a nesnížila se jeho biologická hodnota.

Jak se zbavit tuku z tučného vývaru

Do mulového šátku vložte několik kostek ledu, udělejte z něho pytlík a krátce ho podržte v horkém vývaru. Tekutý tuk se srazí a zůstane držet na mulu. Pytlík vyndejte a vývar znovu ohřejte. Pokud máte více času, jednoduše nechte polévku vychladnout a tuk pak seberte lžící. Jde to snadno.

Jak udělat křupavou pizzu, jak docílit křupavosti

Pizzu i s plechem přeložte do nejspodnější polohy v troubě a přepněte na spodní ohřev. Tak bude kynuté těsto hezky křupavé. Také je dobré těsto před pečením lehce navlhčit nebo potřít kvalitním olivovým olejem. Důležitá je i správná teplota při pečení.

Kotlety, steaky se na pánvičce zvlnily - co dělat?

Maso okamžitě vyndejte z pánve, položte na prkénko a ostrým nožem několikrát nařízněte tučný okraj v odstupu asi 1 cm. Dejte si ale pozor, abyste nezařízli až do masa, jinak při pečení vyteče šťáva a maso bude suché. Kotlety nebo steaky pak vraťte zpátky do horkého tuku a dopečte do konce.

Jak uvolnit buchtu přilepenou k pečicí formě

Pravděpodobně forma nebyla dobře vymazaná. Koláč ve formě překlopte na mřížku a obalte ho vlhkou utěrkou. Nechte asi 10 minut odpočívat. Potom utěrku odstraňte a formu z koláče opatrně zvedněte. Případně můžete stěrkou na těsto opatrně přejet mezi koláčem a formou.

► Co dělat s přesolenou polévkou, jak ji odsolit

Přímo do přesolené polévky nastrouhejte jeden velký oloupaný  brambor. Ten slanou chuť   polévky zmírní. Případně  přilijte ještě trochu vody  nebo smetany. Také můžete  do polévky vložit dvě  brambory překrojené na polovic,   povařit je a asi po deseti  minutách je vyndat.

Jak otevřít láhev vína bez vývrtky

2Jakotevřít lahev vína bez vývrtky? Uřízněte kryd fólii. Lahev oviňte látkou tak. aby přikryla dno. Několikrát lahví opatrně uhodte o futro dveří. Dno je přitom výš než hrdlo lahve. Zachyťte vyčnívajíd korek a pomalu jím viklejte. Mějte přitom trpělivost, aby se špunt nerozlomil.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny