Potraviny a vaření
Jak zkrátit dobu vaření brambor
Zveřejněno: pondělí 13. leden 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4753x
Brambory nakrájejte na malé kousky, a pak je teprve vařte. Budou rychleji hotové a vy tak ušetříte za energie.
Sražená čokoláda na vaření - jak ji znovu zkapalnit
Zveřejněno: neděle 12. leden 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 13366x
Někdy se čokoláda při rozpouštění srazí. Pokud ji chcete "uvést do původního stavu", stačí do ní zamíchat pár lžic velmi horké vody. Čokoláda bude zase nádherně hladká.
Jak se zbavit žmolků z jíšky v omáčce
Zveřejněno: neděle 12. leden 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7674x
Omáčku se žmolky můžete propasírovat přes husté síto. Jednodušší a také rychlejší je ji krátce rozmixovat, žmolky se pak úplně ztratí.
Jak zkapalnit zkrystalizovaný med bez zničení zdravých látek v medu
Zveřejněno: neděle 12. leden 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 11105x
Krystalizace medu je přirozenou vlastností každého medu a není nijak na závadu. Naopak je projevem toho, že med nebyl nijak upravován. Průmyslově se krystalizaci totiž zabraňuje různými způsoby: medy se zahřívají na vyšší teploty, různě se ředí, upravují ultrazvukem, a hlavně se do nich přidávají sirupy, tzv. C4 cukry či škrobové deriváty. Rozdíl je i mezi nijak neupravovanými medy. Nejrychleji krystalizují luční a květové jarní medy, protože obsahují nejvíce glukózy. Přirozeně obtížněji krystalizují medy s vyšším zastoupením fruktózy (např. med akátový) a medy s vyšším obsahem složitějších cukrů (tmavé medovicové lesní medy). Pokud ho máte raději tekutý, do původního stavu jej uvedete ponořením otevřené sklenice s medem do vodní lázně a zahřátím na teplotu maximálně 40 stupňů Celsia. Jde o to, aby se nezničily důležité látky (zlikvidování bílkovin - tzv. denaturace) a nesnížila se jeho biologická hodnota.
Jak se zbavit tuku z tučného vývaru
Zveřejněno: neděle 12. leden 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4941x
Do mulového šátku vložte několik kostek ledu, udělejte z něho pytlík a krátce ho podržte v horkém vývaru. Tekutý tuk se srazí a zůstane držet na mulu. Pytlík vyndejte a vývar znovu ohřejte. Pokud máte více času, jednoduše nechte polévku vychladnout a tuk pak seberte lžící. Jde to snadno.
Jak udělat křupavou pizzu, jak docílit křupavosti
Zveřejněno: neděle 12. leden 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4464x
Pizzu i s plechem přeložte do nejspodnější polohy v troubě a přepněte na spodní ohřev. Tak bude kynuté těsto hezky křupavé. Také je dobré těsto před pečením lehce navlhčit nebo potřít kvalitním olivovým olejem. Důležitá je i správná teplota při pečení.
Kotlety, steaky se na pánvičce zvlnily - co dělat?
Zveřejněno: neděle 12. leden 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3321x
Maso okamžitě vyndejte z pánve, položte na prkénko a ostrým nožem několikrát nařízněte tučný okraj v odstupu asi 1 cm. Dejte si ale pozor, abyste nezařízli až do masa, jinak při pečení vyteče šťáva a maso bude suché. Kotlety nebo steaky pak vraťte zpátky do horkého tuku a dopečte do konce.
Jak uvolnit buchtu přilepenou k pečicí formě
Zveřejněno: neděle 12. leden 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3764x
Pravděpodobně forma nebyla dobře vymazaná. Koláč ve formě překlopte na mřížku a obalte ho vlhkou utěrkou. Nechte asi 10 minut odpočívat. Potom utěrku odstraňte a formu z koláče opatrně zvedněte. Případně můžete stěrkou na těsto opatrně přejet mezi koláčem a formou.
► Co dělat s přesolenou polévkou, jak ji odsolit
Zveřejněno: neděle 12. leden 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 13095x
Přímo do přesolené polévky nastrouhejte jeden velký oloupaný brambor. Ten slanou chuť polévky zmírní. Případně přilijte ještě trochu vody nebo smetany. Také můžete do polévky vložit dvě brambory překrojené na polovic, povařit je a asi po deseti minutách je vyndat.
Jak otevřít láhev vína bez vývrtky
Zveřejněno: neděle 12. leden 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8136x
2Jakotevřít lahev vína bez vývrtky? Uřízněte kryd fólii. Lahev oviňte látkou tak. aby přikryla dno. Několikrát lahví opatrně uhodte o futro dveří. Dno je přitom výš než hrdlo lahve. Zachyťte vyčnívajíd korek a pomalu jím viklejte. Mějte přitom trpělivost, aby se špunt nerozlomil.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak vyleštit příbory bez práce snadno a rychle
- Jak naostřit struhadlo na zeleninu a ovoce v kuchyni snadno a rychle
- Jak se zbavit čajových skvrn v termosce nebo hrnku snadno a rychle
- Jak se vyhnout rozvaření bramborových knedlíků
- Jak prodloužit trvanlivost mléka pomocí soli
- Pikantní řízky - jak dodat řízkům pikantní chuť
- Jak zabránit vytečení náplně štrůdlu
- Co přidat do strouhanky aby byly řízky chutnější
- Jak zbavit vnitřnosti (játra a ledvinky) zápachu před vařením
- Křupavá drobenka na koláč, buchtu - jak ji udělat?
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)