Potraviny a vaření
Jak urychlit dozrání banánů pomocí novin nebo jablek
Zveřejněno: středa 8. leden 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8792x
Zelené banány rychle dozrávají, pokud je zabalíte do novinového papíru a necháte uležet jeden až dva dny při pokojové teplotě. Banány také rychleij dozrají, pokud jsou v blízkosti jablek. Jablka totiž vypouští ze slupky plyny (které člověk necítí), které obecně urychlují zrání ovoce a zeleniny.
Jak zabránit vyschnutí masa při jeho naklepávání na dřevěném prkénku
Zveřejněno: úterý 7. leden 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3173x
Maso naklepáváme na navlhčeném prkénku. Suché prkénko z masa zbytečně vysaje mnoho šťávy.
Jak se zbavit zápachu v plastové dóze - postup, návod
Zveřejněno: úterý 7. leden 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8532x
Plastové dózy často nasáknou od potravin nepříjemný zápach. Naštěstí se ho můžeme zbavit, stačí rajčatová šťáva a zubní kartáček. Dózu i s víčkem vydrhneme šťávou. Poté ji vypláchneme čistou vodou a pro větší účinek ji vložíme přes noc do mrazáku. Ráno ji pečlivě umyjeme.
Domácí tatarská omáčka - recept, postup, návod na výrobu
Zveřejněno: úterý 7. leden 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6297x
Pokud nám chybí doma tatarka, nemusíte hned posílat manžela na nákup. Můžete si tatarskou omáčku udělat sami. Do velkého hrnku dáme jedno celé vejce, malou okurku, lžičku hořčice, čtvrtku menší cibule a stroužek česneku. Ještě nezapomeneme osolit, opepřit a přidáme i špetku cukru. Všechno rozmixujeme a pak přiléváme olej, dokud tatarka nezhoustne.
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
Zveřejněno: středa 1. leden 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4028x
Receptů na koktejl, kam se přidává bazalka v kombinaci s ovocem a alkoholem, je celá řada. Uvádíme proto ingredience, které použil barman v pořadu Kouzelné bylinky. Poměry tekutin si namíchejte podle sebe anebo podle přání vašich hostů. Doporučujeme ale použít méně alkoholu a více nealkoholických přísad. Suroviny na bazalkový alkoholický drink, koktejl: kuličky hroznového vína, lístky bazalky, led, gin, citronová šťáva, cukrový sirup. Recept: vychlaďte skleničku – doporučujeme vložit do ní hrst rozdrcených kostek ledu. Do šejkru vložíme pár kuliček hroznového vína, lístky bazalky, vše rozmačkáme a zasypeme kostkami ledu. Přidáme jeden díl ginu, jeden díl citronové šťávy a poloviční díl cukrového sirupu. Vše protřepeme v šejkru po dobu 20 sekund. Nalijeme do koktejlové sklenice nejlépe přes dvojité sítko a ozdobíme lístky bazalky.
Jak zabránit praskání vajec při vaření - propíchnutí nožem
Zveřejněno: středa 1. leden 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5729x
Jak zabránit praskáním vajec při vaření. Vejce při vaření nepraskají, přidáme-li do vody trochu octa nebo velkou lžíci soli. Pokud nemáte sůl ani ocet, udělejte do vajíčka nožem nebo jehlou miniaturní dírku.
Citrusový salát s medem - recept, postup, návod
Zveřejněno: středa 1. leden 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4459x
Na chutný citrusový salát s medem. Potřebujete: 2 pomeranče, 2 mandarinky, 2 grapefruity, 1 citron, 4 lžíce medu, 2 lžíce hrubě nasekaných vlašských ořechů. Všechny citrusy oloupeme, z grapefruitu odstraníme i bílou dužinu. Ovoce rozdělíme na jednotlivé dílky a ty ještě nakrájíme na kousky. Vše dáme do mísy, přidáme med a citrusové kousky do něj zlehka promačkáme. Vychlazený salát dáme doservírovacích misek a poypeme nasekanými ořechy.
Jak vylepšit drobenku na koláč, buchtu
Zveřejněno: úterý 8. říjen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4384x
Klasickou drobenku vylepšíme, když do ní přidáme trochu medu. Pozapečení bude povrch moučníku pěkně křupavý.
► Jak snadno uvolnit šroubovací víčko na zavařenině, okurkách
Zveřejněno: úterý 25. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 16631x
Někdy je to jako začarované - sklenice se zavařenými okurkami nebo zavařeninou prostě ne a ne otevřít. Nechte na víčko chvíli téct teplou vodu a potom je už snadno odšroubujete. Princip je ten, že se teplem víčko roztáhne a netlačí tolik na sklenici (tím jde snáze vyšroubovat).
Číst dál: ► Jak snadno uvolnit šroubovací víčko na zavařenině, okurkách
Jak zabránit zkvašení jablečného moštu
Zveřejněno: úterý 25. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 10379x
Jablečný mošt vydrží chutný a nezkvasí několik měsíců, když do dvoulitrové láhve moštu vložíte dva plátky křenu. Zavřenou láhev uskladněte v chladu. I po roce je mošt vynikající.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Co dělat s vlhkostí v přihrádce na zeleninu v ledničce, lednici
- Čím nahradit vejce v koláči
- Jak snadno oloupat kiwi
- Jak udělat muffiny nadýchané a křehké
- Dietní lívance, dietní vafle
- Jak zabránit lámání polevy při krájení dortu
- Jak vylepšit suchý koláč, moučník z třeného těsta
- Mražené banánové pyré do koktejlů, dortových náplní
- Jak neudělat žmolky při rozpouštění čokolády v mikrovlnce
- Jak nakrájet žampiony na plátky snadno a rychle
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)