Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak urychlit dozrání banánů pomocí novin nebo jablek

Zelené banány rychle dozrávají, pokud je zabalíte do novinového papíru a necháte uležet jeden až dva dny při pokojové teplotě. Banány také rychleij dozrají, pokud jsou v blízkosti jablek. Jablka totiž vypouští ze slupky plyny (které člověk necítí), které obecně urychlují zrání ovoce a zeleniny.

Jak zabránit vyschnutí masa při jeho naklepávání na dřevěném prkénku

Maso naklepáváme na navlhčeném prkénku. Suché prkénko z masa zbytečně vysaje mnoho šťávy.

Jak se zbavit zápachu v plastové dóze - postup, návod

Plastové dózy často nasáknou od potravin nepříjemný zápach. Naštěstí se ho můžeme zbavit, stačí rajčatová šťáva a zubní kartáček. Dózu i s víčkem vydrhneme šťávou. Poté ji vypláchneme čistou vodou a pro větší účinek ji vložíme přes noc do mrazáku. Ráno ji pečlivě umyjeme. 

Domácí tatarská omáčka - recept, postup, návod na výrobu

Pokud nám chybí doma tatarka, nemusíte hned posílat manžela na nákup. Můžete si tatarskou omáčku udělat sami. Do velkého hrnku dáme jedno celé vejce,  malou okurku, lžičku hořčice, čtvrtku menší cibule a stroužek česneku. Ještě nezapomeneme osolit, opepřit a přidáme i špetku cukru. Všechno rozmixujeme a pak přiléváme olej, dokud tatarka nezhoustne.

Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod

Receptů na koktejl, kam se přidává bazalka v kombinaci s ovocem a alkoholem, je celá řada. Uvádíme proto ingredience, které použil barman v pořadu Kouzelné bylinky. Poměry tekutin si namíchejte podle sebe anebo podle přání vašich hostů. Doporučujeme ale použít méně alkoholu a více nealkoholických přísad. Suroviny na bazalkový alkoholický drink, koktejl: kuličky hroznového vína, lístky bazalky, led, gin, citronová šťáva, cukrový sirup. Recept: vychlaďte skleničku – doporučujeme vložit do ní hrst rozdrcených kostek ledu. Do šejkru vložíme pár kuliček hroznového vína, lístky bazalky, vše rozmačkáme a zasypeme kostkami ledu. Přidáme jeden díl ginu, jeden díl citronové šťávy a poloviční díl cukrového sirupu. Vše protřepeme v šejkru po dobu 20 sekund. Nalijeme do koktejlové sklenice nejlépe přes dvojité sítko a ozdobíme lístky bazalky.

Jak zabránit praskání vajec při vaření - propíchnutí nožem

Jak zabránit praskáním vajec při vaření. Vejce při vaření nepraskají, přidáme-li do vody trochu octa nebo velkou lžíci soli. Pokud nemáte sůl ani ocet, udělejte do vajíčka nožem nebo jehlou miniaturní dírku.

Citrusový salát s medem - recept, postup, návod

Na chutný citrusový salát s medem. Potřebujete: 2 pomeranče, 2 mandarinky, 2 grapefruity, 1 citron, 4 lžíce medu, 2 lžíce hrubě nasekaných vlašských ořechů. Všechny citrusy oloupeme, z grapefruitu odstraníme i bílou dužinu. Ovoce rozdělíme na jednotlivé dílky a ty ještě nakrájíme na kousky. Vše dáme do mísy, přidáme med a citrusové kousky do něj zlehka promačkáme. Vychlazený salát dáme doservírovacích misek a poypeme nasekanými ořechy.

Jak vylepšit drobenku na koláč, buchtu

Klasickou drobenku vylepšíme, když do ní přidáme trochu medu. Pozapečení bude povrch moučníku pěkně křupavý.

► Jak snadno uvolnit šroubovací víčko na zavařenině, okurkách

Někdy je to jako začarované  - sklenice se zavařenými  okurkami nebo zavařeninou prostě ne a ne otevřít.   Nechte na víčko  chvíli téct teplou vodu a potom  je už snadno odšroubujete. Princip je ten, že se teplem víčko roztáhne a netlačí tolik na sklenici (tím jde snáze vyšroubovat).  

Číst dál: ► Jak snadno uvolnit šroubovací víčko na zavařenině, okurkách

Jak zabránit zkvašení jablečného moštu

Jablečný mošt vydrží chutný a nezkvasí několik měsíců, když do dvoulitrové láhve moštu vložíte dva plátky křenu. Zavřenou láhev uskladněte v chladu. I po roce je mošt vynikající. 

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny