Potraviny a vaření
Jak, čím vyčistit zašlý porcelán (kašička z křídy a vody)
Zveřejněno: neděle 18. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5246x
Zašlý porcelán snadno vyčistíme kašičkou připravenou z bílé křídy a vody.
Jak vyčistit nádobí z mosazi pomocí soli a octa - postup, návod
Zveřejněno: neděle 18. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 11673x
Mosazné nádobí čistíme směsí soli a octa. Potom je přetřeme kouskem citronu, umyjeme teplou vodou a vyleštíme flanelem. Můžeme je také čistit sidolem.
Jak odstranit pach z pánve po smažení cibule - postup, návod (ocet, sůl)
Zveřejněno: neděle 18. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5522x
Pach z pánve po smažené cibulce zmizí, když v pánvi povaříte trochu octa se špetkou soli, opláchnete a otřete.
Jak odstranit z nožů zápach z cibule - postup, návod (sůl)
Zveřejněno: neděle 18. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4578x
Pach z nože po krájení cibule zmizí z nožů tak, že je potřete trochou navlhčené soli.
Jak využít starou houbovou kuchyňskou utěrku - určitě ji nevyhazujte
Zveřejněno: čtvrtek 15. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6400x
Starou opotřebovanou houborou utěrku nevyhazujte. Můžete ji využít na vytření mastné pánvičky. Ani toaletní papír tak dokonale pánvičku od oleje nevytře jako právě stará houbová utěrka.
Číst dál: Jak využít starou houbovou kuchyňskou utěrku - určitě ji nevyhazujte
Jak oloupat velkou bramboru snadno a rychle
Zveřejněno: úterý 13. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6543x
Velká bramobora se špatně loupe. Brambora vykluzuje z ruky a špatně se drží. Když si velkou bramboru opřete o podložku (např. dřevěné prkýnko) a škrabkou budete při loupání vykonávat pohyb směrem od sebe (směrem k prkýnku), brambora se nebude smýkat. Samozřejmě bramoboru můžete před oškrabáním také rozpůlit. Záleží na tom, co vám více vyhovuje.
Špenátový koláč - recept, postup, návod na výrobu
Zveřejněno: neděle 11. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3541x
Jak vyrobit špenátový koláč? Na těsto potřebujete: 200 g brambor vařených ve slupce, 50 g másla, 200 g celozrnné mouky, 1 lžička bylinkové soli, 3 lžíce studené vody. REcept: vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme nahrubo nastrouhané studené máslo, mouku, bylinkovou sůl a 3 lžíce studené vody. Rukama rychle vypracujeme těsto, prsty ho vtlačíme do máslem vymazané formy a necháme na hodinu chladit v lednici. Pak těsto propícháme vidličkou a předpečeme při teplotě 180 °C na 15 minut. Náplň špenátového koláče - suroviny: 500 g špenátu, 3 stroužky česneku, 1 lžička soli, černé olivy, 1 drcená chilli paprička, 250 g zakysané smetany, 2 vejce, plátky čerstvého sýra. Postup přípravy náplně na špenátový koláč: půl kila zmraženého špenátu necháme rozmrznout, důkladně z něho vymačkáme vodu, vmícháme utřený česnek, sůl, drcenou chilli papričku a zakysanou smetanu rozšlehanou s vejci. Hotovou náplň rozetřeme na korpus, poklademe plátky sýra a černými olivami. Pečeme ještě půl hodiny. Podáváme teplé.
Na co použít vánoční vykrajovátka na cukroví v létě - vykrajování ovoce (meloun)
Zveřejněno: neděle 11. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5523x
Máte v létě schována vánoční vykrajovátka na cukroví někde hluboko ve skříni nebo kuchyňské lince? Tak je v létě vytáhněte - třeba v období, kdy budou vodní melouny. Meloun nakrájejte na plátky, vykrájejte a dejte do misky. Vypadá to úžasne. Potěšíte tím děti nebo i návštěvu.
Číst dál: Na co použít vánoční vykrajovátka na cukroví v létě - vykrajování ovoce (meloun)
Jak zabránit zmodrání bílku při vaření vejce, vajec - návod, postup, tipy, rady
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4141x
Jak zabránit namodralému zabarvení bílku okolo žloutku? Když po uvaření vejce prudce schladíme a oloupeme, tak omezíme namodralé zbarvení bílku u žloutku (reakci železa ze žloutku se sírou z bílku).
Jak snadno oloupat vejce - tipy, rady, návod, doporučení
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7101x
Jak snadno oloupat uvařené vejce? Po uvaření vejce namáčejte do ledové vody, aby šla pak dobře loupat. Vejce na měkko a na hniličku ponořte do ledové vody jen krátce.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Vejce do studené nebo vařící vody - do jaké vody vložit vejce před vařením?
- Jak zabránit prasknutí vejce při vaření pomocí octa nebo soli - tipy, rady
- Kolik vody je potřeba při vaření vajec aby vejce nepraskala
- Příčina zezelenání bílku při vaření vejce - jak se tomu vyhnout?
- Jak skladovat větší množství pečiva (rohlíků, chleba) - tipy, rady
- Jak prodloužit trvanlivost jogurtu a tvaroh v lednici
- Jak zabránit vadnutí salátu v lednici, jak prodloužit čerstvost salátu
- Jak prodloužit trvanlivost nebaleného sýru - tvrdé sýry, plísňové sýry, aromatické sýry
- Jak prodloužit trvanlivost mletého masa v ledničce - tipy, rady, doporučení
- Jak prodloužit trvanlivost nebalených uzenin v lednici - tipy, rady, návody
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)