Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak, čím vyčistit zašlý porcelán (kašička z křídy a vody)

Zašlý porcelán snadno vyčistíme kašičkou připravenou z bílé křídy a vody.

Jak vyčistit nádobí z mosazi pomocí soli a octa - postup, návod

Mosazné nádobí čistíme směsí soli a octa. Potom je přetřeme kouskem citronu, umyjeme teplou vodou a vyleštíme flanelem. Můžeme je také čistit sidolem.

Jak odstranit pach z pánve po smažení cibule - postup, návod (ocet, sůl)

Pach z pánve po smažené cibulce zmizí, když v pánvi povaříte trochu octa se špetkou soli, opláchnete a otřete.

Jak odstranit z nožů zápach z cibule - postup, návod (sůl)

Pach z nože po krájení cibule zmizí z nožů tak, že je potřete trochou navlhčené soli.

Jak využít starou houbovou kuchyňskou utěrku - určitě ji nevyhazujte

Starou opotřebovanou houborou utěrku nevyhazujte. Můžete ji využít na vytření mastné pánvičky. Ani toaletní papír tak dokonale pánvičku od oleje nevytře jako právě stará houbová utěrka. 

Číst dál: Jak využít starou houbovou kuchyňskou utěrku - určitě ji nevyhazujte

Jak oloupat velkou bramboru snadno a rychle

Velká bramobora se špatně loupe. Brambora vykluzuje z ruky a špatně se drží. Když si velkou bramboru opřete o podložku (např. dřevěné prkýnko) a škrabkou budete při loupání vykonávat pohyb směrem od sebe (směrem k prkýnku), brambora se nebude smýkat. Samozřejmě bramoboru můžete před oškrabáním také rozpůlit. Záleží na tom, co vám více vyhovuje. 

Špenátový koláč - recept, postup, návod na výrobu

Jak vyrobit špenátový koláč? Na těsto potřebujete: 200 g brambor vařených ve slupce, 50 g másla, 200 g celozrnné mouky, 1 lžička bylinkové soli, 3 lžíce studené vody. REcept: vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme nahrubo nastrouhané studené máslo, mouku, bylinkovou sůl a 3 lžíce studené vody. Rukama rychle vypracujeme těsto, prsty ho vtlačíme do máslem vymazané formy a necháme na hodinu chladit v lednici. Pak těsto propícháme vidličkou a předpečeme při teplotě 180 °C na 15 minut. Náplň špenátového koláče - suroviny: 500 g špenátu, 3 stroužky česneku, 1 lžička soli, černé olivy, 1 drcená chilli paprička, 250 g zakysané smetany, 2 vejce, plátky čerstvého sýra. Postup přípravy náplně na špenátový koláč: půl kila zmraženého špenátu necháme rozmrznout, důkladně z něho vymačkáme vodu, vmícháme utřený česnek, sůl, drcenou chilli papričku a zakysanou smetanu rozšlehanou s vejci. Hotovou náplň rozetřeme na korpus, poklademe plátky sýra a černými olivami. Pečeme ještě půl hodiny. Podáváme teplé.

Číst dál: Špenátový koláč - recept, postup, návod na výrobu

Na co použít vánoční vykrajovátka na cukroví v létě - vykrajování ovoce (meloun)

Máte v létě schována vánoční vykrajovátka na cukroví někde hluboko ve skříni nebo kuchyňské lince? Tak je v létě vytáhněte - třeba v období, kdy budou vodní melouny. Meloun nakrájejte na plátky, vykrájejte a dejte do misky. Vypadá to úžasne. Potěšíte tím děti nebo i návštěvu. 

Číst dál: Na co použít vánoční vykrajovátka na cukroví v létě - vykrajování ovoce (meloun)

Jak zabránit zmodrání bílku při vaření vejce, vajec - návod, postup, tipy, rady

Jak zabránit namodralému zabarvení bílku okolo žloutku? Když po uvaření vejce prudce schladíme a oloupeme, tak omezíme namodralé zbarvení bílku u žloutku (reakci železa ze žloutku se sírou z bílku).

Jak snadno oloupat vejce - tipy, rady, návod, doporučení

Jak snadno oloupat uvařené vejce? Po uvaření vejce namáčejte do ledové vody, aby šla pak dobře loupat. Vejce na měkko a na hniličku ponořte do ledové vody jen krátce.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny