Potraviny a vaření
Jak skladovat čerstvé bylinky aby neuvadly a daly se použít?
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7588x
Bylinky zůstanou dlouho čerstvé. Zahradní bylinky vám vydrží v lednici déle čerstvé, když je vložíte do mrazícího sáčku, ten nafouknete, uzavřete a uložíte do zeleninové přihrádky v ledničce. Bylinky samozřejmě můžete i velmi dobře v sáčcích zamrazit.
Číst dál: Jak skladovat čerstvé bylinky aby neuvadly a daly se použít?
Jak prodloužit životnost vajec v ledničce - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5553x
Papírové kartony na vejce jsou ideální živnou půdou pro bakterie. Proto vejce ihned po nákupu přendejte do pro ně určené přihrádky v ledníčce a obalový karton zahodte.
Proč neskladovat jablka, hrušky a rajčata s ostatním ovocem a zeleninou
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6723x
Jablka, hrušky a rajčata vylučují během zrání ethylen. Tento plyn zase urychluje proces zrání dalších druhů ovoce a zeleniny. Když tedy položíte třeba banány, kiwi nebo salátové okurky vedle jablek, dozrají, ale také se mohou zkazit rychleji. Ovoce a zeleninu proto neházejte bez ladu a skladu do jednoho koše, ale skladujte je pěkně odděleně.
Jak zabránit zčernání příboru pomocí křídy na tabuli
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5393x
Aby se stříbrný příbor lesknul. Uložíte-li ke stříbrnému příboru kus obyčejné křídy, nestane se, aby hned po vyčištění stříbrný příbor zčernal.
Příliš tuhé třené těsto, jak ho vylepšit a udělat měkčí - tipy, rady
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6575x
Jestliže je třené těsto příliš husté, přidejte k němu po lžících trošku mléka.
Jak vylepšit koláč, jak udělat zlatavou krustu na koláči
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4130x
Tvarohový koláč potřete asi 10 minut před koncem pečení oslazeným mlékem. Tak se na povrchu vytvoří chutný zlatavý povlak.
Salmonelóza z vajec - jak se nenakazit při manipulaci s vejcem
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5285x
Než ušleháte sníh z bílků, nevybírejte nikdy vaječnou skořápkou kousky žloutků z bílku určeného k ušlehání. Použijte raději lžičku.
Jak vyrobit čokoládové lupínky, čokoládové lístky na dort - postup, návod
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6220x
Jak vyrobit čokoládové lupínky či chcete-li čokoládové lístky na dort. Vyrobte si čokoládové lístky na ozdobení dortu: Hladké jedlé omyté lupínky, například z citronové meduňky, potřete po jedné straně rozpuštěnou čokoládou, položte na alobal nebo na papír na pečení a nechte v ledničce ztuhnout. Potom přírodní lupínky opatrně odstraňte a těmi čokoládovými ozdobte povrch, případně také boční plochy dortu.
Jak odlepit přilepené těsto z válu, z válečku na válení těsta
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5368x
Těsto z válu uvolněte nití. Když se vám rozválené těsto přilepí k válu, vezměte delší kousek bílé nitě oběma rukama, napněte ji, připravte na vál a podtáhněte pod přilepeným těstem.
Jak rozpéct staré koblihy, aby chutnaly jak čerstvé
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5917x
Koblihy zbylé ze včerejška budou chutnat skoro jako čerstvě usmažené, jestliže je dáte krátce rozpéct do mikrovlnky.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak oloupat jablka snadno a rychle
- Jak vylepšit náplň do koláče citrónovou šťávou
- Jak zabránit zplesnivění malin v ledničce - tipy, rady
- Jak odstranit hrudky v omáčce snadno a rychle
- Jak udělat nadýchané bramborové knedlíky - postup, návod, tipy, rady
- Grilované krutony s kozím sýrem jako příloha k polévce - recept, postup, návod
- Jak vylepšit pizzu pomocí sardelové pasty
- Jak nastrouhat velmi malý kousek muškátového oříšku - tipy, rady
- Jak odstranit skvrny od kávy, čaje a jak snadno vyčistit kuchyňskou linku, spotřebiče
- Kuchyňské kleště - jak je vybrat, na co myslet při koupi
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)