Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak zabránit zčernání žampionu

Při zpracováni ořizněte spodni okraj nožičky žampionu, žampiony opláchněte a pokapejte citronem. Po pokapání žampiony nezčernají. 

► Jak dlouho skladovat žampiony v ledničce

Nemyté žampiony můžete v zeleninové přihrádce  v ledničce skladovat 2-3 dny. Žampiony nemyjte, mohly by zplesnivět.

Jak zbavit sýr přebytečné vlhkosti

Sýr udržujte pod poklopem. Pod poklop vložte kostku cukru nebo malinkou misku (třeba misku na čajovou svíčku) se solí. 

 

Jak udržet sýr co nejdéle čerstvý a chutný

Hermelín, brie a další druhy sýrů vydrží nejlépe čerstvé pod skleněným poklopem. Pod poklop vložte kostku cukru. Cukr bude vázat vlhkost.

Jak nastavit šťávu na maso když jí není dostatek

Dnes už sice můžete koupit různé přípravky, kterými nastavíte masovou šťávu, ale nemusíte je mit vždy po ruce. Co v takovém případě udělat? Maso vyndejte z pánve, do zbylého tuku nasypejte asi lžíci strouhanky a opečte ji. Potom
šťávu rozřeďte vývarem (ale stačí i vroucí vodou) a ochuťte  sójovou omáčkou, jindy zase vínem, kečupem, zakysanou smetanou či bilým jogurtem. Šťávu ještě krátce povařte. 

Jak udělat drůbeží maso křehčí a křupavější

Kuře bude obzvlášť křupavé a chutné, když kůži potřete vroucí vodou a medem. A pokud vám z něj něco zbylo, maso oddělte od kostí a druhý den dejte do smetanové omáčky. 

Jak udělat vepřové kotlety šťavnaté, šťavnětější

Vepřové kotlety před kořeněním naložte do trochy octu nebo ještě lépe mléka. Maso bude šťavnaté a to i po tepelné úpravě. Stejnou službu jako ocet či mléko udělá ananasová šťáva, ve které by se mělo maso máčet v lednici asi 2-3 hodiny. 

Jak odlepit korpus dortu od formy

Po upečení vyndejte formu z trouby a nechte přibližně 10 minut vychladnout. Korpus se tím trošku zmenší a ztuhne. Korpus uvolněte nožem od formy. 

Číst dál: Jak odlepit korpus dortu od formy

Jak vyčistit staré vařečky aby vypadaly jak nové

Sůl a voda platí na ztmavlá dřevěná prkýnka či vařečky. S jejich pomocí budou vypadat zase jako nová.

Jak rozdrtit česnek bez lisu

Pokud nevlastnoíte lis na česnek, udělejte následující: česnek oloupejte, nakrájejte na kostičky a rozložte na trochu hrubozrnné soli. Pak ho rozmačkejte vidličkou nebo opatrně plochou stranou nože. Působením soli bude česnek zpracovaný stejně jemně jako z lisovače.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny