Potraviny a vaření
Jak zabránit zčernání žampionu
Zveřejněno: pondělí 24. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8128x
Při zpracováni ořizněte spodni okraj nožičky žampionu, žampiony opláchněte a pokapejte citronem. Po pokapání žampiony nezčernají.
► Jak dlouho skladovat žampiony v ledničce
Zveřejněno: pondělí 24. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 25437x
Nemyté žampiony můžete v zeleninové přihrádce v ledničce skladovat 2-3 dny. Žampiony nemyjte, mohly by zplesnivět.
Jak zbavit sýr přebytečné vlhkosti
Zveřejněno: pondělí 24. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3683x
Sýr udržujte pod poklopem. Pod poklop vložte kostku cukru nebo malinkou misku (třeba misku na čajovou svíčku) se solí.
Jak udržet sýr co nejdéle čerstvý a chutný
Zveřejněno: pondělí 24. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5015x
Hermelín, brie a další druhy sýrů vydrží nejlépe čerstvé pod skleněným poklopem. Pod poklop vložte kostku cukru. Cukr bude vázat vlhkost.
Jak nastavit šťávu na maso když jí není dostatek
Zveřejněno: pondělí 24. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6838x
Dnes už sice můžete koupit různé přípravky, kterými nastavíte masovou šťávu, ale nemusíte je mit vždy po ruce. Co v takovém případě udělat? Maso vyndejte z pánve, do zbylého tuku nasypejte asi lžíci strouhanky a opečte ji. Potom
šťávu rozřeďte vývarem (ale stačí i vroucí vodou) a ochuťte sójovou omáčkou, jindy zase vínem, kečupem, zakysanou smetanou či bilým jogurtem. Šťávu ještě krátce povařte.
Jak udělat drůbeží maso křehčí a křupavější
Zveřejněno: pondělí 24. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4477x
Kuře bude obzvlášť křupavé a chutné, když kůži potřete vroucí vodou a medem. A pokud vám z něj něco zbylo, maso oddělte od kostí a druhý den dejte do smetanové omáčky.
Jak udělat vepřové kotlety šťavnaté, šťavnětější
Zveřejněno: pondělí 24. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7341x
Vepřové kotlety před kořeněním naložte do trochy octu nebo ještě lépe mléka. Maso bude šťavnaté a to i po tepelné úpravě. Stejnou službu jako ocet či mléko udělá ananasová šťáva, ve které by se mělo maso máčet v lednici asi 2-3 hodiny.
Jak odlepit korpus dortu od formy
Zveřejněno: pondělí 24. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6193x
Po upečení vyndejte formu z trouby a nechte přibližně 10 minut vychladnout. Korpus se tím trošku zmenší a ztuhne. Korpus uvolněte nožem od formy.
Jak vyčistit staré vařečky aby vypadaly jak nové
Zveřejněno: pondělí 24. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8202x
Sůl a voda platí na ztmavlá dřevěná prkýnka či vařečky. S jejich pomocí budou vypadat zase jako nová.
Jak rozdrtit česnek bez lisu
Zveřejněno: pondělí 24. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 11494x
Pokud nevlastnoíte lis na česnek, udělejte následující: česnek oloupejte, nakrájejte na kostičky a rozložte na trochu hrubozrnné soli. Pak ho rozmačkejte vidličkou nebo opatrně plochou stranou nože. Působením soli bude česnek zpracovaný stejně jemně jako z lisovače.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak zbavit ředkev pálivé, štiplavé chuti
- Jak zbavit plastovou dózu zápachu
- Čím je možné nahradit štětec na potírání těsta (mašlovačku)
- Jak vyčistit cínové nádobí
- Čím a jak ozdobit čokoládové muffiny?
- Jak rozetřít sníh z bílků na dort, koláč
- Jak udělat mouční ze třeného těsta nadýchanější
- Jak vyrovnat vyboulený dortový vídeňský korpus
- Snadno roztíratelná ovocná glazura
- Jak rozdělit máslo přesně na poloviny
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)