Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
Zveřejněno: neděle 1. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4267x
Že k určitému pokrmu lze pít více druhů nápojů, to ví každý z nás. Které jsou však nejvhodnější?
Číst dál: Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
Jak nalepit na okraj sklenice cukrový lem - postup, návod, tipy, rady
Zveřejněno: neděle 1. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 10381x
Jak udělat krásný cukrový okraj či lem na sklenici? Krej sklenice potřeme citrónem nebo grepem a pak sklenici namočíme dnem vzhůru do krystalového cukru. Na okraji sklenice se přilepí kousky cukru a vytvoří kolem celé sklenice nádherný sladký prstenec. Pokud použijte barevný cukr (růžový), efekt je dokonalý.
Číst dál: Jak nalepit na okraj sklenice cukrový lem - postup, návod, tipy, rady
Čím osladit čaj či kávu bez použití cukru (skořice)
Zveřejněno: sobota 27. září 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3946x
Pokud nechcete z jakéhokoliv důvodu sladit čaj nebo kávu, ačkoliv to máte rádi, můžete si je osladit kouskem skořice (asi 3 cm). Káva nebo čaj tak získá příjemné aroma a neztratí svou původní chuť.
Jak zabránit ohřátí vína při držení sklenice v ruce
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4260x
Vinnou sklenku držte vždy za tenkou stopku, tak se nebude víno ve sklenici ohřívat teplem vašich prstů a dlaně, zůstane tak správně vychlazené.
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
Zveřejněno: čtvrtek 8. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4777x
Receptů na koktejl, kam se přidává bazalka v kombinaci s ovocem a alkoholem, je celá řada. Uvádíme proto ingredience, které použil barman v pořadu Kouzelné bylinky. Poměry tekutin si namíchejte podle sebe anebo podle přání vašich hostů. Doporučujeme ale použít méně alkoholu a více nealkoholických přísad. Suroviny na bazalkový alkoholický drink, koktejl: kuličky hroznového vína, lístky bazalky, led, gin, citronová šťáva, cukrový sirup. Recept: vychlaďte skleničku – doporučujeme vložit do ní hrst rozdrcených kostek ledu. Do šejkru vložíme pár kuliček hroznového vína, lístky bazalky, vše rozmačkáme a zasypeme kostkami ledu. Přidáme jeden díl ginu, jeden díl citronové šťávy a poloviční díl cukrového sirupu. Vše protřepeme v šejkru po dobu 20 sekund. Nalijeme do koktejlové sklenice nejlépe přes dvojité sítko a ozdobíme lístky bazalky.
Ovocno-zeleninový džus z jablek, mrkve, řepy a řapíkatého celeru - postup, návod
Zveřejněno: čtvrtek 17. duben 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3443x
Suroviny na ovocno-zeleninový či zeleninovo-ovocný džus: červená řepa, mrkev, řapíkatý celer, jablka. Postup: červenou řepu, mrkev, řapíkatý celer a jablka nakrájíme na kousky a v odšťavňovači připravíme džus. Chceme-li dělat placičky, vynecháme řapíkatý celer.
Číst dál: Ovocno-zeleninový džus z jablek, mrkve, řepy a řapíkatého celeru - postup, návod
Jak udělat pěnu z mléka v kávě bez šlehače a kávovaru
Zveřejněno: čtvrtek 13. březen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5278x
Pěnu v kávě uděláte bez jakýchkoliv pomůcek velmi jednoduše. V tetrapakovém obalu nového trvanlivého mléka udělejte na rožku jen malinkatou dírku (ustříhnutím nůžkami) a při nalévání mléka do horké kávy ho velmi silně stiskněte. Silný tlak proudu mléka způsobí vstříknutí mléka a káva bude napěněná.
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
Zveřejněno: středa 1. leden 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3963x
Receptů na koktejl, kam se přidává bazalka v kombinaci s ovocem a alkoholem, je celá řada. Uvádíme proto ingredience, které použil barman v pořadu Kouzelné bylinky. Poměry tekutin si namíchejte podle sebe anebo podle přání vašich hostů. Doporučujeme ale použít méně alkoholu a více nealkoholických přísad. Suroviny na bazalkový alkoholický drink, koktejl: kuličky hroznového vína, lístky bazalky, led, gin, citronová šťáva, cukrový sirup. Recept: vychlaďte skleničku – doporučujeme vložit do ní hrst rozdrcených kostek ledu. Do šejkru vložíme pár kuliček hroznového vína, lístky bazalky, vše rozmačkáme a zasypeme kostkami ledu. Přidáme jeden díl ginu, jeden díl citronové šťávy a poloviční díl cukrového sirupu. Vše protřepeme v šejkru po dobu 20 sekund. Nalijeme do koktejlové sklenice nejlépe přes dvojité sítko a ozdobíme lístky bazalky.
Čím nahradit papírové filtry do kávovaru
Zveřejněno: neděle 23. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 10237x
Udělejte kornout z papírové kuchyňské utěrky. Použití takového filtru je ale jen jednorázové, pak použitou papírovou kuchyňskou utěrku se socem vyhoďte a buď použijte novou utěrku a nebo ještě lépe pořiďte nové filtry.
Ovocný střik z kompotové šťávy
Zveřejněno: sobota 22. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3776x
Zbytek šťávy z kompotu je většinou příliš sladký na pití. Ale když ji zředíte minerálkou, několika kapkami citronové nebo pomerančové šťávy a kostkami ledu, získáte báječný osvěžující střik.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
- Jak správně našlehat mléko do kávy
- Čím nahradit vaječný likér v kávě bombardino
- Teplota šálku (hrnečku) na espresso a vliv na kvalitu kávy
- Jak by mělo vypadat správné espresso
- Jak zabránit přetékání kávy přes filtr překapávače
- Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
- Jak vybrat víno
Další rady v kategorii
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Angreštová šťáva - recept
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový sirup - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Broskvový džus - recept
-
Broskvový likér - recept
-
Brusinková vodka - jak připravit, udělat
-
Brusinkový likér - recept
-
Bublinky v perlivé vodě - jak, čím odstranit (ubrousek, cukr)
-
Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (krystalový cukr)
-
Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (papírový ubrousek)
-
Čím nahradit papírové filtry do kávovaru
-
Čím nahradit vaječný likér v kávě bombardino
-
Čím osladit čaj či kávu bez použití cukru (skořice)
-
Domácí griotka - jak připravit, udělat
-
Domácí malinovka - recept
-
Domácí ořechovka - jak připravit, udělat
-
Domácí pečený čaj - postup, příprava
-
Heřmánkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Horká třešňová limonáda - jak připravit, udělat (třešňový džem, citronová šťáva)
-
Hruškový likér - recept
-
Hruškový sirup - recept
-
Jablečný likér - recept
-
Jablečný likér z jablečné šťávy - recept
-
Jablečný sirup - jak připravit, udělat
-
Jahodová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Jahodový sirup s brusinkami - recept
-
Jak by mělo vypadat správné espresso
-
Jak dlouho louhovat čaj - rady, doporučení
-
Jak dlouho, jakou dobu louhovat čaj - rady, doporučení
-
Jak nalepit na okraj sklenice cukrový lem - postup, návod, tipy, rady
-
Jak připravit netradiční punč - postup
-
Jak správně dávkovat čaj - rady, doporučení
-
Jak správně našlehat mléko do kávy
-
Jak správně otevírat sekt, šampaňské a nač si dát pozor - rady, doporučení
-
Jak udělat pěnu z mléka v kávě bez šlehače a kávovaru
-
Jak vybrat víno
-
Jak vylepšit chuť překapávané kávy (kakao)
-
Jak vylepšit kostky ledu - postup, návod
-
Jak využít vaječnou skořápku, vaječné skořápky (hořká káva, slimáci, vlhkost zeminy květináče)
-
Jak zabránit ohřátí vína při držení sklenice v ruce
-
Jak zabránit přetékání kávy přes filtr překapávače
-
Jak zvýšit požitek z pití koktejlu - tipy, rady
-
Jaké jsou pozitivní účinky pití kávy a čaje - rady
-
Jaké množství, kolik litrů léčivé, minerální vody je vhodné vypít za den a za jak dlouho, po jaké době vyměnit jeden druh za jiný - tipy, rady, doporučení
-
Jakou teplotu má mít při podávání víno, šampaňské, likéry a do jakých sklenic je nalévat - tipy, rady, doporučení
-
Jaký druh vína, jaké víno zvolit k určitému druhu sýrů - rady, doporučení
-
Jaký druh vody je vhodný pro každodenní pití, nač si při nákupu vody dávat pozor - tipy, rady, doporučení
-
Jeřabinová vodka - recept
-
Jeřabinový likér - jak připravit, udělat
-
Jeřabinový likér - recept
-
Kalinový likér - recept
-
Kažení moštu ve sklenicích - jak, čím zabránit, zamezit (křen)
-
Kdoulový likér - recept
-
Kdy, v jakém pořadí pít při jídle víno, pivo, destiláty nebo likéry - rady, doporučení
-
Klady a zápory při pití minerálních vod
-
Kocovina - jak, čím zbrzdit účinky alkoholu (citronová šťáva)
-
Kopřivový sirup s citronem - recept
-
Kvašená malinovka - recept
-
Lesní sirup nejen proti kašli - jak vyrobit, udělat
-
Likér z ořechových jader - recept
-
Limetkový sirup s levandulí - jak připravit, udělat
-
Malinová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Malinová šťáva s jablky bez cukru - příprava
-
Malinová šťáva s octem - recept
-
Malinová šťáva, malinovka - recept
-
Malinovka z červené řepy - jak připravit, udělat
-
Malinový likér - recept
-
Malinový sirup bez cukru - recept
-
Mandarinková limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Mátová šťáva - recept
-
Mátový long drink - recept
-
Mátový nápoj - recept
-
Mátový nápoj - příprava
-
Mátový sirup - příprava
-
Medová limonáda s lipovým květem - příprava
-
Meduňková bowle pro dobrou náladu, uvolnění - jak připravit, udělat (meduňka, cukr, voda, jablečný ocet, pomeranč)
-
Meduňková pálenka - recept
-
Meduňková šťáva - recept
-
Meduňkovo-mátový sirup - jak připravit, udělat
-
Meduňkový sirup - recept
-
Meduňkový sirup do čaje - recept
-
Melounová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Meruňková šťáva - jak připravit, udělat
-
Meruňkový džus - recept
-
Meruňkový likér - recept
-
Nápoj s medem na zahřátí - jak udělat, připravit (med, voda, líh)
-
Nechutenství, nevolnost v letadle - jak, čím pomoci (víno)