Malinová šťáva s octem - recept
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2356x
Malinová šťáva s octem pro případ, že máme větší množství malin. 4 l očištěných malin smícháme s 200 ml vinného octa a necháme přes noc odstát. Poté maliny prolisujeme přes plátěnou látku a promícháme s 600 g cukru na každý litr šťávy. Směs vaříme asi hodinu za stálého odstraňování pěny až do zhoustnutí. Poté přelijeme do čistých lahví, které dobře uzavřeme. Šťávu při podávání ředíme vodou.
Malinová šťáva, malinovka - recept
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2426x
Malinová šťáva - příprava: Očištěné, hodně vyzrálé maliny dobře rozmačkáme, promícháme s vodou a necháme stát 2 dny na chladném místě. Poté šťávu přefiltrujeme přes plátěnou látku, promícháme s medem a kyselinou vinnou a necháme stát tak dlouho, dokud nebude šťáva čirá. Nakonec šťávu ještě jednou přefiltrujeme, přelijeme do čistých lahví a uložíme do chladu.
Zkvašená borůvková štáva - jak připravit, udělat
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2707x
Zkvašená borůvková štáva chrání střevní sliznici. Čerstvé borůvky rozmačkáme mačkadlem na brambory, přikryjeme plátěnou látkou a necháme cca 5 dní stát. Poté přes látku scedíme, dobře vymačkáme a přidáme na každý litr šťávy 1 kg cukru. Šťávu vaříme za stálého míchání 5 minut a ještě horkou ji přelijeme do několika lahví sterilizovaných vroucí vodou.
Studená borůvková štáva - jak připravit, udělat
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2405x
Studená borůvková štáva působí na šeroslepost, má antiseptické účinky, obsahuje velké množství vitaminu C. 3 l borůvek rozmačkáme a smícháme s 2 l vody a 40 g kyseliny vinné nebo citronové. Necháme odstát pod pokličkou a občas promícháme dřevěnou lžící. Po 24 hodinách šťávu přefiltrujeme a na každý litr šťávy přidáme 750 g cukru, který musíme dobře rozpustit.
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2671x
3 a 1/2 šálku cukru rozpustíme ve 2 šálcích horké vody, cukrovou vodu pak nalijeme do velké plastové nádoby. Přidáme 8 velkých čerstvých bezových květů, 2 lžíce bílého vinného octa, šťávu a na proužky nakrájenou kůru z chemicky neošetřeného citronu a 4 l vody. Dobře zamícháme, zakryjeme a necháme kvasit asi 5 dní. Přelijeme přes síto, naplníme do šroubovacích lahví a necháme stát ještě týden.
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2577x
Bez není po odšťavňování v páře zrovna vydatný, ale je velmi zdravý. 900 g zralých bobulí zbavených stopek dáme s šálkem vody do hrnce a vaříme, dokud se nevytvoří dokonalá šťáva. Bobule scedíme přes síto, šťávu povaříme s 5 hřebíčky, kouskem zázvoru a 250 g cukru 15 minut a poté přelijeme do sklenic (případně láhví).
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2566x
Bezová šťáva z květů: 20 bezových květů přelijeme 3 l vody, přidáme 8 g kyseliny citronové a 3 citrony nakrájené na plátky. Necháme stát 48 hodin, scedíme a vmícháme 3 kg cukru. Nalijeme do lahví. Šťávu podáváme zředěnou vodou. Je to osvěžující nápoj!
Trnkový likér - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2092x
Trnkový likér - příprava: Oprané trnky rozmačkáme, vložíme do skleněné láhve, zalijeme lihem nebo vodkou, přidáme koření, uzavřeme a necháme asi 2 týdny vyluhovat. Pak scedíme, zalijeme vychladlým cukerným roztokem a promícháme. Necháme ještě do druhého dne ustát, potom nalijeme do láhví, uzavřeme a uložíme na tmavé místo.
Trnkové víno - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2839x
Trnkové víno - příprava: Očištěné trnky opereme a rozmačkáme, vložíme do nádoby, zalijeme cukerným roztokem a necháme vychladnout. Poté přidáme kvasinky v množství dle návodu výrobce a necháme v teple 6-8 dní kvasit. Během této doby několikrát promícháme. Vykvašené trnky přecedíme a vložíme zpět do nádoby, uzavřeme ji kvasnou zátkou a necháme znovu kvasit.
Pečený citrusový čaj - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1946x
Pečený citrusový čaj - příprava: Citrusy oloupeme včetně bílé slupičky, nakrájíme na malé kousky a promícháme s oloupaným a najemno nakrájeným čerstvým zázvorem, kořením a cukrem. Směs rozložíme na plech a pečeme 35 minut při teplotě 200 °C, během této doby jednou promícháme. Do upečené směsi zamícháme rum (pokud budeme čaj dávat dětem, vynecháme jej).
Další rady a tipy v této kategorii:
- Kopřivový sirup s citronem - recept
- Meduňkový sirup do čaje - recept
- Vrstvená malinovka - recept
- Kvašená malinovka - recept
- Domácí malinovka - recept
- Sirup z arónie, černého jeřábu - recept
- Bezinkový likér - recept
- Sirup z květů černého bezu - recept
- Perlivá limonáda z květů černého bezu - recept
- Neslazený mošt z hroznového vína - recept
Další rady v kategorii
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Angreštová šťáva - recept
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový sirup - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Broskvový džus - recept
-
Broskvový likér - recept
-
Brusinková vodka - jak připravit, udělat
-
Brusinkový likér - recept
-
Bublinky v perlivé vodě - jak, čím odstranit (ubrousek, cukr)
-
Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (krystalový cukr)
-
Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (papírový ubrousek)
-
Čím nahradit papírové filtry do kávovaru
-
Čím nahradit vaječný likér v kávě bombardino
-
Čím osladit čaj či kávu bez použití cukru (skořice)
-
Domácí griotka - jak připravit, udělat
-
Domácí malinovka - recept
-
Domácí ořechovka - jak připravit, udělat
-
Domácí pečený čaj - postup, příprava
-
Heřmánkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Horká třešňová limonáda - jak připravit, udělat (třešňový džem, citronová šťáva)
-
Hruškový likér - recept
-
Hruškový sirup - recept
-
Jablečný likér - recept
-
Jablečný likér z jablečné šťávy - recept
-
Jablečný sirup - jak připravit, udělat
-
Jahodová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Jahodový sirup s brusinkami - recept
-
Jak by mělo vypadat správné espresso
-
Jak dlouho louhovat čaj - rady, doporučení
-
Jak dlouho, jakou dobu louhovat čaj - rady, doporučení
-
Jak nalepit na okraj sklenice cukrový lem - postup, návod, tipy, rady
-
Jak připravit netradiční punč - postup
-
Jak správně dávkovat čaj - rady, doporučení
-
Jak správně našlehat mléko do kávy
-
Jak správně otevírat sekt, šampaňské a nač si dát pozor - rady, doporučení
-
Jak udělat pěnu z mléka v kávě bez šlehače a kávovaru
-
Jak vybrat víno
-
Jak vylepšit chuť překapávané kávy (kakao)
-
Jak vylepšit kostky ledu - postup, návod
-
Jak využít vaječnou skořápku, vaječné skořápky (hořká káva, slimáci, vlhkost zeminy květináče)
-
Jak zabránit ohřátí vína při držení sklenice v ruce
-
Jak zabránit přetékání kávy přes filtr překapávače
-
Jak zvýšit požitek z pití koktejlu - tipy, rady
-
Jaké jsou pozitivní účinky pití kávy a čaje - rady
-
Jaké množství, kolik litrů léčivé, minerální vody je vhodné vypít za den a za jak dlouho, po jaké době vyměnit jeden druh za jiný - tipy, rady, doporučení
-
Jakou teplotu má mít při podávání víno, šampaňské, likéry a do jakých sklenic je nalévat - tipy, rady, doporučení
-
Jaký druh vína, jaké víno zvolit k určitému druhu sýrů - rady, doporučení
-
Jaký druh vody je vhodný pro každodenní pití, nač si při nákupu vody dávat pozor - tipy, rady, doporučení
-
Jeřabinová vodka - recept
-
Jeřabinový likér - jak připravit, udělat
-
Jeřabinový likér - recept
-
Kalinový likér - recept
-
Kažení moštu ve sklenicích - jak, čím zabránit, zamezit (křen)
-
Kdoulový likér - recept
-
Kdy, v jakém pořadí pít při jídle víno, pivo, destiláty nebo likéry - rady, doporučení
-
Klady a zápory při pití minerálních vod
-
Kocovina - jak, čím zbrzdit účinky alkoholu (citronová šťáva)
-
Kopřivový sirup s citronem - recept
-
Kvašená malinovka - recept
-
Lesní sirup nejen proti kašli - jak vyrobit, udělat
-
Likér z ořechových jader - recept
-
Limetkový sirup s levandulí - jak připravit, udělat
-
Malinová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Malinová šťáva s jablky bez cukru - příprava
-
Malinová šťáva s octem - recept
-
Malinová šťáva, malinovka - recept
-
Malinovka z červené řepy - jak připravit, udělat
-
Malinový likér - recept
-
Malinový sirup bez cukru - recept
-
Mandarinková limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Mátová šťáva - recept
-
Mátový long drink - recept
-
Mátový nápoj - recept
-
Mátový nápoj - příprava
-
Mátový sirup - příprava
-
Medová limonáda s lipovým květem - příprava
-
Meduňková bowle pro dobrou náladu, uvolnění - jak připravit, udělat (meduňka, cukr, voda, jablečný ocet, pomeranč)
-
Meduňková pálenka - recept
-
Meduňková šťáva - recept
-
Meduňkovo-mátový sirup - jak připravit, udělat
-
Meduňkový sirup - recept
-
Meduňkový sirup do čaje - recept
-
Melounová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Meruňková šťáva - jak připravit, udělat
-
Meruňkový džus - recept
-
Meruňkový likér - recept
-
Nápoj s medem na zahřátí - jak udělat, připravit (med, voda, líh)
-
Nechutenství, nevolnost v letadle - jak, čím pomoci (víno)