Ovoce, povidla, zavařeniny
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 3058
Rakytníkový džem - příprava: Plody rakytníku očistíme, propláchneme a vložíme do kastrolu. Přivedeme k varu, přidáme želírovací přípravek smíchaný se 2 lžícemi cukru a 5 minut povaříme. Pak po částech přidáme cukr a vaříme 10 minut. Horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 4178
Ananasový džem - příprava: Ananasovou dužinu nakrájíme na menší kousky, stejně tak dužinu z ostatních druhů ovoce. Vše vložíme do kastrolu, promícháme, přidáme želírovací cukr a kyselinu citronovou a za stálého míchání 3 minuty zprudka povaříme. Během vaření z povrchu sbíráme pěnu. Horký džem nalijeme do čistých skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 5022
Ananasová marmeláda - příprava: Oloupaný ananas rozmixujeme nebo rozemeleme, promícháme s cukrem, kyselinou citronovou a želírovacím přípravkem a za stálého míchání 2 minuty povaříme. Nakonec promícháme s rumem. Marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 4779
Ananasový kompot - příprava: Ananasovou dužinu nakrájíme na kostičky, které nasypeme do sklenic. Do každé sklenice přidáme kousek dobře omyté citronové kůry a zalijeme nálevem svařeným z vody, cukru a citronové a limetkové šťávy. Uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 3283
Banánová přesnídávka - příprava: Pokrájené banány rozvaříme ve 2 l vody a rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme ve zbylém půllitru vody rozmíchaný pudinkový prášek, zasypeme cukrem, promícháme a povaříme dohusta. Nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při teplotě 85 C.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 3974
Banánový džem - příprava: Oloupané banány pokrájíme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a džusem a pomalu vaříme do zhoustnutí. Přidáme cukr, citronovou šťávu a hřebíček, znovu přivedeme k varu a za stálého míchání chvilku povaříme. Horký džem nalijeme do skleniček, navrch dáme lžičku rumu, uzavřeme víčky a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2708
Rychlý džem z banánů - příprava: Banány rozmačkáme nebo rozmixujeme, přidáme k nim želírovací přípravek smíchaný se 2 lžícemi cukru a minutu povaříme. Přisypeme zbytek cukru, přivedeme k varu a ještě 5 minut povaříme. Horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2945
Mandarinková marmeláda s jablky - příprava: Mandarinky oloupeme, odstraníme pecičky a blanky a nakrájíme nadrobno. Oloupaná a odjádřincovaná jablka nakrájíme na plátky a zakapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Zalijeme je vodou, přidáme krystalový a vanilkový cukr a vaříme asi čtvrt hodiny. Pak přidáme mandarinky a vaříme ještě půl hodiny.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 4357
Mandarinkový džem - příprava: Oloupané mandarinky nakrájíme nadrobno, promícháme s cukrem, kyselinou citronovou a želírovacím přípravkem a za stálého míchání 2 minuty povaříme. Poté promícháme s rumem a nalijeme do skleniček. Uzavřeme víčky a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2770
Pomerančový džem - příprava: Kůru z 1 dobře opraného pomeranče ostrouháme. Ostatní pomeranče oloupeme, rozdělíme na dílky, které zbavíme jemné slupky, a dužinu nakrájíme na menší kousky. Vložíme do hrnce, přidáme vanilkový a želírovací cukr, 1 dl vody a skořici, promícháme, uvedeme do varu a za stálého míchání 4 minuty povaříme.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2500
Proslazené citrony - příprava: Důkladně omyté citrony nakrájíme na asi 1 cm silná kolečka. Na dno sklenice nasypeme vrstvu krystalového cukru, na ni dáme vrstvu citronových koleček, několik hřebíčků a kousek skořice, zasypeme cukrem a tímto způsobem pokračujeme, až naplníme celou sklenici. Uzavřeme víčky, protřeseme a uskladníme na chladném místě, nejlépe v ledničce. Proslazené citrony dáváme do čaje nebo grogu.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 3349
Citrusový džem z domácí pekárny - příprava: Citrusy oloupeme (včetně bílé slupky), nakrájíme na malé kousky a vložíme do pekárny. Přidáme cukr smíchaný s želírovacím přípravkem, zapneme program Džem (Jam) a necháme ho proběhnout. Ještě horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 3291
Citronový džem s limetkami - příprava: Oloupaný a nastrouhaný zázvor povaříme 5 minut ve vodě. Citrony a limetky nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme z nich dužinu, pokrájíme ji a přidáme do hrnce k zázvoru. Zasypeme želírovacím cukrem, přivedeme k varu a 3 minuty zprudka povaříme. Horký džem nalijeme do skleniček a obrácený dnem vzhůru necháme vychladnout.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 3781
Fíkový džem - příprava: Vodu svaříme s cukrem, přidáme nadrobno nakrájené fíky a citronovou kůru a přikryté pokličkou vaříme asi 20 minut. Horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme a asi na 10 minut postavíme dnem vzhůru. Džem uchováváme v chladnu a temnu.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 3195
Fíková marmeláda s vínem - příprava: Očištěné fíky a kuličky vína překrájíme, zasypeme cukrem, přidáme skořici a citronovou šťávu a na mírném ohni mícháme, až se cukr zcela rozpustí. Potom teplotu zvýšíme a za občasného míchání vaříme přibližně 20 minut.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2992
Kompot z kiwi - příprava: Cukr svaříme s jablečným džusem. Kiwi oloupeme a překrojíme na poloviny, pokud jsou velká, tak na kolečka. Dobře omytý citron překrojíme, šťávu vymačkáme do cukerného roztoku a kůru nastrouháme na širší nudličky (asi 3 mm).
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 3215
Džem z kiwi a jahod - příprava: Oloupané kiwi nakrájíme na kousky a vložíme do kastrolu. Jahody zbavíme stopek, opereme, dáme ke kiwi a obojí rozmačkáme. Přisypeme želírovací přípravek smíchaný se 2 lžícemi cukru, za stálého míchání přivedeme k varu.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2965
Džem z kiwi s ananasovou příchutí - příprava: Kiwi oloupeme, pokrájíme, zalijeme džusem a rozmixujeme. Přidáme želírovací přípravek promíchaný se 2 lžícemi cukru, přivedeme k varu a 1 minutu povaříme. Pak přidáme zbytek cukru a vaříme, až se cukr rozpustí a džem začne houstnout.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2862
Kompot z mochyně - příprava: Plody mochyně očistíme, hrušky a jablka oloupeme, překrojíme na poloviny nebo na čtvrtiny, zbavíme jádřinců a vložíme do vody okyselené kyselinou citronovou. Cukr svaříme s vodou a ochutíme citronovou šťávou.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 3651
Marmeláda z mochyně - příprava: Očištěné mochyně podlijeme troškou vody, rozvaříme a přecedíme přes síto. Po částech přidáme cukr a kyselinu citronovou a vaříme tak dlouho, až marmeláda začne rosolovatět. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
- Mangová marmeláda, marmeláda z manga - recept
- Rebarborový džem s jahodami - recept
- Rebarborový džem s ananasem a ořechy - recept
- Zavařená rebarbora na koláče - recept
- Maliny ve vlastní šťávě - recept
- Malinový kompot - recept
- Malinový džem s rybízem - recept
- Malinový džem s banány - recept
- Malinový džem - recept
- Pečené maliny - recept
Nejčtenější články z kategorie
- Jak se zbavit, jak odstranit z ořechů hořkost, hořkou příchuť - tipy, rady (13137 )
- Jak urychlit dozrání banánů pomocí novin nebo jablek (9284 )
- ►Jak rozředit příliš tuhou marmeládu, želé (8586 )
- Jak snadno oloupat kiwi (8444 )
- Jak jednoduše vyloupat ořechy - postup, návod (8295 )
- Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení (8209 )
- Jak to udělat, co použít, aby nám ovoce po oloupání nezhnědlo (7710 )
- Jak oloupat jablka snadno a rychle (7698 )
- Hroznové víno nezralé - jak nechat dozrát (7236 )
- Jak sušit, usušit meruňky -postup, návod (7163 )
- Rynglová marmeláda - jak připravit, udělat (7065 )
- Mátová marmeláda - recept (6875 )
- Jak odstranit chemikálie z povrchu citronu - postup, návod (6735 )
- Jak jednoduše rozpůlit mandle - postup, návod (6607 )
- Jak odstranit jádra z granátového jablka (6464 )













