Ovoce, povidla, zavařeniny
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
Zveřejněno: neděle 5. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3495x
Arónie, černý jeřáb z trouby - příprava: Jeřabiny očistíme, propereme, promícháme s cukrem a rozložíme do pekáčku. Přikryté pokličkou pečeme v troubě, dokud nepustí šťávu. Rozdělíme je do zavařovacích sklenic, zalijeme vydušenou šťávou, zavíčkujeme a sterilujeme při teplotě 85 C 15-20 minut (podle velikosti sklenic).
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
Zveřejněno: neděle 5. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3228x
Borůvky ve vlastní šťávě - příprava: Přebrané a oprané borůvky nasypeme do sklenic, prosypeme troškou cukru, po chvíli je setřeseme a sklenice doplníme. Uzavřeme víčky a sterilujeme 30 minut při teplotě 85 C.
Borůvkový kompot - recept
Zveřejněno: neděle 5. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2995x
Borůvkový kompot - příprava: Přebrané a oprané borůvky nasypeme do sklenic, dobře setřeseme a zalijeme horkým nálevem připraveným z vody a cukru. Uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.
Brusinky naložené ve vlastní šťávě - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3331x
Brusinky naložené ve vlastní šťávě - příprava: Přebrané a oprané brusinky vložíme do kastrolu, zasypeme cukrem a při velmi nízké teplotě za občasného promíchání vaříme, až pustí šťávu. Brusinky dáme do skleniček, do šťávy přidáme kousek celé skořice, povaříme a nalijeme na brusinky. Uzavřeme víčky a na 10 minut postavíme dnem vzhůru. Pak je uložíme na temném a chladném místě.
Brusinkový kompot - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2480x
Brusinkový kompot - příprava: Cukr svaříme s půllitrem vody, vložíme přebrané a oprané brusinky v takovém množství, aby byly ponořeny, a vaříme 5 minut. Brusinky scedíme, vložíme další a tak postupně všechny zpracujeme. Scezené brusinky nasypeme do skleniček. Do šťávy přidáme skořici a kolečka dobře omytého citronu a povaříme.
Marmeláda z květů černého bezu - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2113x
Marmeláda z květů černého bezu - příprava: Dobře proprané květy černého bezu zalijeme vodou a necháme 2 dny louhovat. Pak přecedíme, promícháme s želírovacím cukrem, přidáme citronovou nebo limetkovou šťávu a vaříme, až směs zhoustne. Ještě zahorka nalijeme do skleniček, uzavřeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
Bezinkový džem se špendlíky - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2633x
Bezinkový džem se špendlíky - příprava: Do kastrolu vložíme bezinky a rozmačkáme je, přidáme vypeckované špendlíky a 5 minut povaříme. Pak přidáme želírovací přípravek a tolik cukru, kolik se doporučuje na obalu želírovadho přípravku, a 2 minuty povaříme. Horký džem nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
Bezinková povidla - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3221x
Bezinková povidla - příprava: Odstopkované, opláchnuté a okapané bezinky rozvaříme na kaši a propasírujeme přes cedník. Dáme je do širšího kastrolu, přidáme k nim cukr, perník, med, citronovou šťávu a rum a vaříme tak dlouho, až jsou povidla hustá (nespadnou ze lžíce). Ještě teplá povidla nalijeme do skleniček a sterilujeme 10-15 minut při teplotě 85 C.
Bezinková marmeláda - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2838x
Bezinková marmeláda - příprava: Bezinkovou šťávu nalijeme do širokého kastrolu a na mírném ohni odpařujeme za občasného zamíchání asi půl hodiny. Pak přidáme cukr, citronovou šťávu a skořici a ještě za stálého míchání vaříme dál, až se všechen cukr rozpustí. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
Bezinkový kompot - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2811x
Bezinkový kompo - příprava: Otrhané a oprané zralé bezinky nasypeme do skleniček a zalijeme cukrovým nálevem, ve kterém jsme povařili skořici, hřebíčky a kyselinu citronovou. Uzavřeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 85 C.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Hroznový džem z domácí pekárny - recept
- Dětská hroznová marmeláda, marmeláda z hroznů - recept
- Marmeláda z hroznů, hroznového vína - recept
- Hroznové víno s jablky - recept
- Kompotované, zavařené celé hrozny - recept
- Barevný hroznový kompot - recept
- Hrušková přesnídávka - recept
- Hruškový med - recept
- Hrušková povidla - recept
- Hrušková marmeláda s mátou - recept
Další rady v kategorii
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Broskve naložené v brandy - recept
-
Broskvová marmeláda s jablky - recept
-
Broskvová povidla - recept
-
Broskvová přesnídávka - recept
-
Broskvový džem - jak připravit, udělat
-
Broskvový džem - recept
-
Brusinkový kompot - recept
-
Brusinky naložené ve víně - recept
-
Brusinky naložené ve vlastní šťávě - recept
-
Brusinky s jablky - recept
-
Čím zdravě okyselit omáčku - tipy, rady, doporučení (citrón)
-
Citron - jak získat maximum šťávy (vroucí voda)
-
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (horká voda)
-
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (válení)
-
Citronový džem s limetkami - recept
-
Citrusový džem z domácí pekárny - recept
-
Co udělat se sušeným ovocem před jeho použitím - rady, doporučení
-
Cuketa jako ananas - jak připravit, udělat
-
Cuketová marmeláda - jak připravit, udělat
-
Cuketový džem - jak připravit, udělat
-
Delikátní pochoutka z pomerančů pro děti - postup, návod
-
Dětská hroznová marmeláda, marmeláda z hroznů - recept
-
Domácí citrónový sirup - recept, postup, návod
-
Drobné ovoce ve vlastní šťávě - jak připravit, udělat
-
Džem z arónie, černého jeřábu - recept
-
Džem z arónie, černého jeřábu a jablek - recept
-
Džem z broskví, meruněk a manga - jak připravit, udělat
-
Džem z černého rybízu za studena - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z černých třešní - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z kiwi a jahod - recept
-
Džem z kiwi s ananasovou příchutí - recept
-
Džem z kiwi s jablky - jak připravit, udělat
-
Džem z lesního ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z letního ovoce - recept
-
Falešná grapefruitová marmeláda - recept
-
Fíková marmeláda s vínem - recept
-
Fíkový džem, jam - recept
-
Fíky slepené - jak, čím odlepit, oddělit od sebe (trouba)
-
Hnědnutí hrušek při rozkrojení - jak, čím zabránit, zamezit (citronová šťáva)
-
Hroznové víno čerstvé - jak, podle čeho poznat při nákupu
-
Hroznové víno nezralé - jak nechat dozrát
-
Hroznové víno s jablky - recept
-
Hroznový džem z domácí pekárny - recept
-
Hrušková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Hrušková marmeláda bez cukru - recept
-
Hrušková marmeláda s mátou - recept
-
Hrušková marmeláda s želírovacím cukrem - recept
-
Hrušková povidla - jak připravit, udělat
-
Hrušková povidla - recept
-
Hrušková přesnídávka - recept
-
Hruškový džem - recept
-
Hruškový džem s jablky - jak připravit, udělat
-
Hruškový kompot - recept
-
Hruškový med - recept
-
Jablečná nugeta - recept
-
Jablečná nutella, nutella z jablek - recept
-
Jablečná přesnídávka, přesnídávka z jablek - recept
-
Jablečný džem s rumem a skořicí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Jablka zavařená ve vlastní šťávě - recept
-
Jablková marmeláda s bezinkami - jak připravit, udělat
-
Jablková povidla - recept
-
Jablkové želé s ananasem - recept
-
Jablkový džem s citrusy - recept