Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Ovoce, povidla, zavařeniny

► Jak využít slupky z jablka (čaj)

Slupky z oloupaného (důkladně omytého) jablka nevyhazujte. Připravte si z nich raději dobrý uklidňující čaj.

► Jak zabránit zhnědnutí ovoce - nakrájeného, čerstvě oloupaného (citronová šťáva)

Čerstvě nakrájené ovoce (jablka, hrušky nebo banány) pokapte citronovou šťávou - nezhnědne.

► Jak zpomalit stárnutí ovoce (česnek mezi plody)

Několik stroužků česneku vložte mezi čerstvé ovoce - to se nebude tak rychle kazit. Česnek obsahuje látky, které pokud se uvoňují do okolí, ovlivňují rychlost stárnutí ovocných plodů.

Ostružinový džem s rumem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Ostružinový džem s rumem - příprava: Očištěné a omyté ostružiny vložte do hrnce, podlijte trochou vody a uveďte k varu. Vařte na mírném plameni asi 10 minut. Můžete je trochu rozmačkat šťouchadlem na brambory. Poté přidejte želírovací cukr a kyselinu citronovou a vařte 5 minut - občas promíchejte. Nakonec přidejte rum nebo rumovou esenci.

Číst dál: Ostružinový džem s rumem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Jablečný džem s rumem a skořicí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Jablečný džem s rumem a skořicí - příprava: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Dejte do hrnce, zalijte moštem nebo džusem, přidejte kyselinu citronovou a koření a přiveďte k varu. Poté postupně po částech vmíchejte cukr a vařte do zhoustnutí. Když je džem dostatečně hustý, vyjměte koření, přilijte rum a naplňte
do vymytých horkých skleniček. Otočte víčkem dolů aspoň na 5 minut, aby se víčka chytla.

Číst dál: Jablečný džem s rumem a skořicí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Džem z černých třešní - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Džem z černých třešní - příprava: Vyzrálé černé třešně omyjte a vypeckujte. Dejte je do většího kastrolu, trochu podlijte vodou, přidejte koření a kyselinu citronovou a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut a přidejte želírovací cukr. Opět povařte a vyzkoušejte, jestli džem na talířku tuhne. Pokud ne, přidejte kyselinu citronovou. Z hotového džemu vyjměte koření, přidejte rum a esenci a naplňte do umytých nahřátých sklenic.

Číst dál: Džem z černých třešní - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Džem z černého rybízu za studena - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Džem z černého rybízu za studena - příprava: Černý rybíz očistěte, omyjte a umelte nebo odšťavněte. Do směsi pak postupně přidávejte cukr - po částech - míchejte, dokud se zcela nerozpustí, a pak přidejte další část. Když máte všechen cukr zapracovaný a zcela rozpuštěný, naplňte džem do vymytých sklenic, navrch každé skleničky nalijte lžičku rumu a zavíčkujte. Uložte na chladném tmavém místě, vydrží nejméně rok.

Číst dál: Džem z černého rybízu za studena - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Rybízový džem bez želírovacího cukru - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Rybízový džem bez želírovacího cukru - příprava: Rybíz obsahuje hodně pektinu, a proto na přípravu domácího rybízového džemu nebudete potřebovat želírovací cukr, vystačíte si s tím obyčejným krystalovým. Očištěný rybíz umelte nebo odšťavněte. Šťávu nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte 10 minut. Potom vmíchejte cukr a vanilkový cukr (nebo vanilkovou esenci) a za občasného míchání vařte dalších 10 minut.

Číst dál: Rybízový džem bez želírovacího cukru - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Džem z lesního ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Džem z lesního ovoce - příprava: Maliny, borůvky a ostružiny přeberte, odstopkujte, propláchněte vodou a nechte v cedníku okapat. Vložte do většího hrnce, mírně podlijte vodou, přiveďte k varu a vařte na malém plameni asi 5 minut. Občas zamíchejte. Přidejte želírovací cukr, vanilkový cukr (nebo vanilkovou esenci) a kyselinu citronovou a za občasného míchání vařte ještě dalších 5 minut.

Číst dál: Džem z lesního ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Jak oloupat mandarinku snadno a rychle

Místo klasického loupání slupky mandarinku na obou koncích skrojte a do půlky ji nařízněte. Pak nakrojenou mandarinku jakoby rozbalte - dá se krásně rozdělit na jednotlivé dílky.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny