Ovoce, povidla, zavařeniny
Kompot ze sušených švestek - recept
Zveřejněno: neděle 5. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2142x
Kompot ze sušených švestek - příprava: Švestky dáme do kastrolku, nalijeme na ně naběračku teplé vody a rychle je opereme. Přidáme k nim kostkový a vanilkový cukr, hřebíčky a skořici, přikryjeme pokličkou a necháme na mírném plameni asi hodinu doměkka dusit.
Sušené švestky, sušení švestek - postup
Zveřejněno: neděle 5. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2389x
K sušení jsou nejvhodnější hodně vyzrálé až zavadlé švestky s vyšším obsahem cukru. Zbavíme je stopek, opláchneme, po částech vhodíme do vroucí vody, ihned zchladíme, necháme dobře okapat a poté je sušíme v troubě nebo v sušičce, nejprve při nižší teplotě (asi 40 C), později můžeme teplotu zvýšit.
Švestková nugeta - recept
Zveřejněno: neděle 5. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2256x
Švestková nugeta - příprava: Švestky rozpůlíme a vypeckujeme, vložíme do kastrolu a rozvaříme. Přidáme cukr, kakao a čokoládu, necháme rozpustit, odstavíme a necháme do druhého dne stát na chladném místě. Druhý den rozmixujeme, nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.
Třešňová povidla - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2060x
Třešňová povidla - příprava: Třešně vložíme do velkého kastrolu, podlijeme 1 a 1/2 litrem vody a vaříme tak dlouho, až se zcela rozvaří. Odstavíme a necháme do druhého dne odstát. Druhý den přidáme skořici a vanilkový cukr a znovu alespoň hodinu povaříme. Pak přidáme krystalový cukr a vaříme tak dlouho, až se při míchání za vařečkou tvoří cestička.
Třešňový džem s jahodami - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1844x
Třešňový džem s jahodami - příprava: Třešně zbavíme stopek, opereme je a vypeckujeme, jahody zbavíme stopek a rovněž dobře opereme. Ovoce dáme do kastrolu a povaříme téměř doměkka, pokud jsou jahody větší, můžeme je pomačkat. Pak přisypeme želírovací přípravek promíchaný se 2 lžícemi cukru a vaříme dalších 10 minut.
Třešňový džem - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1958x
Třešňový džem - příprava: Třešně zbavíme stopek, opereme je a vypeckujeme, podlijeme troškou vody a asi 5 minut povaříme. Poté přidáme čtvrtinu cukru promíchanou s želírovacím přípravkem a vaříme dál, až jsou třešně měkké. Rozmixujeme je ponorným mixérem, přidáme zbytek cukru a za stálého míchání vaříme, až džem začne rosolovatět.
Zavařené višně do pohárů a na moučníky - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2138x
Zavařené višně do pohárů a na moučníky - příprava: Vypeckované višně povaříme do změknutí, přidáme želírovací a vanilkový cukr a za stálého míchání vaříme asi minutu. Nakonec do višní zamícháme rum. Nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
Marmeláda z višní a rybízu - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1776x
Marmeláda z višní a rybízu - příprava: Višně zbavíme stopek, opláchneme, vypeckujeme a rozmixujeme nebo rozemeleme, opraný rybíz otrháme, odšťavníme
a propasírujeme. Obojí vložíme do kastrolu, přidáme cukr promíchaný s želírovacím přípravkem a citronovou šťávu a vaříme asi 10 minut. Nalijeme do skleniček, uzavřeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Višňová marmeláda s jablky a skořicí - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1996x
Višňová marmeláda s jablky a skořicí - příprava: Višně zbavíme stopek, opereme a vypeckujeme, jablka okrájíme, zbavíme jádřinců a obojí umeleme na masovém strojku. Vložíme do kastrolu, přidáme skořici, kyselinu citronovou a cukr smíchaný s želírovacím přípravkem, přivedeme k varu a za stálého míchání 5 minut povaříme.
Višně v rumu - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2332x
Višně v rumu - příprava: Višně zbavíme stopek, opereme a postupně vkládáme do sklenic, přičemž je průběžně prosypáváme cukrem. Zalijeme je rumem, uzavřeme víčky a postavíme na 14 dní na slunné místo, občas je protřepeme. Přidáváme je do pohárů nebo do krémových moučníků.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Višňový kompot - recept
- Meruňková přesnídávka - recept
- Meruňkový džem s banány - recept
- Ostružinový džem - recept
- Ostružinový kompot pro diabetiky - recept
- Ostružinový kompot - recept
- Rybíz s mrkví - recept
- Rynglový džem se slivovicí - recept
- Rynglový, rynglótový džem s pomerančem - recept
- Falešná grapefruitová marmeláda - recept
Další rady v kategorii
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Broskve naložené v brandy - recept
-
Broskvová marmeláda s jablky - recept
-
Broskvová povidla - recept
-
Broskvová přesnídávka - recept
-
Broskvový džem - jak připravit, udělat
-
Broskvový džem - recept
-
Brusinkový kompot - recept
-
Brusinky naložené ve víně - recept
-
Brusinky naložené ve vlastní šťávě - recept
-
Brusinky s jablky - recept
-
Čím zdravě okyselit omáčku - tipy, rady, doporučení (citrón)
-
Citron - jak získat maximum šťávy (vroucí voda)
-
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (horká voda)
-
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (válení)
-
Citronový džem s limetkami - recept
-
Citrusový džem z domácí pekárny - recept
-
Co udělat se sušeným ovocem před jeho použitím - rady, doporučení
-
Cuketa jako ananas - jak připravit, udělat
-
Cuketová marmeláda - jak připravit, udělat
-
Cuketový džem - jak připravit, udělat
-
Delikátní pochoutka z pomerančů pro děti - postup, návod
-
Dětská hroznová marmeláda, marmeláda z hroznů - recept
-
Domácí citrónový sirup - recept, postup, návod
-
Drobné ovoce ve vlastní šťávě - jak připravit, udělat
-
Džem z arónie, černého jeřábu - recept
-
Džem z arónie, černého jeřábu a jablek - recept
-
Džem z broskví, meruněk a manga - jak připravit, udělat
-
Džem z černého rybízu za studena - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z černých třešní - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z kiwi a jahod - recept
-
Džem z kiwi s ananasovou příchutí - recept
-
Džem z kiwi s jablky - jak připravit, udělat
-
Džem z lesního ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z letního ovoce - recept
-
Falešná grapefruitová marmeláda - recept
-
Fíková marmeláda s vínem - recept
-
Fíkový džem, jam - recept
-
Fíky slepené - jak, čím odlepit, oddělit od sebe (trouba)
-
Hnědnutí hrušek při rozkrojení - jak, čím zabránit, zamezit (citronová šťáva)
-
Hroznové víno čerstvé - jak, podle čeho poznat při nákupu
-
Hroznové víno nezralé - jak nechat dozrát
-
Hroznové víno s jablky - recept
-
Hroznový džem z domácí pekárny - recept
-
Hrušková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Hrušková marmeláda bez cukru - recept
-
Hrušková marmeláda s mátou - recept
-
Hrušková marmeláda s želírovacím cukrem - recept
-
Hrušková povidla - jak připravit, udělat
-
Hrušková povidla - recept
-
Hrušková přesnídávka - recept
-
Hruškový džem - recept
-
Hruškový džem s jablky - jak připravit, udělat
-
Hruškový kompot - recept
-
Hruškový med - recept
-
Jablečná nugeta - recept
-
Jablečná nutella, nutella z jablek - recept
-
Jablečná přesnídávka, přesnídávka z jablek - recept
-
Jablečný džem s rumem a skořicí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Jablka zavařená ve vlastní šťávě - recept
-
Jablková marmeláda s bezinkami - jak připravit, udělat
-
Jablková povidla - recept
-
Jablkové želé s ananasem - recept
-
Jablkový džem s citrusy - recept