Ovoce, povidla, zavařeniny
► Meruňkový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1637x
Meruňkový kompot - příprava: Chcete-li mít meruňky v kompotu oloupané, krátce je povařte ve vodě, poté je sceďte, a jakmile vychladnou, půjdou snadno oloupat. Oloupané meruňky pak rozpulte, zbavte pecek a naskládejte do čistých suchých sklenic - nejlépe řeznou plochou dolů.
Číst dál: ► Meruňkový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Vrstvený kompot z různých druhů ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1613x
Vrstvený kompot - příprava: Připravte si cukerný roztok. Jablka a hrušky zbavte jádřinců, ostatní omyjte a vypeckujte. Větší ovoce nakrájejte na silnější plátky, švestky napůl, ryngle nechte v celku. Do roztoku vody s kyselinou citronovou namočte hrušky a jablka. Do sklenic plňte střídavě po vrstvách.
► Broskvový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1993x
Broskvový kompot - příprava: Připravte si cukerný roztok. Omyté broskve oloupejte, rozkrojte a zbavte pecky - ideální je ponechat je nakrájené na půlky. Vyskládejte je do čistých suchých sklenic (nejlépe řeznou plochou směrem dolů) a zalijte teplým roztokem. Jejich vůni i chuť můžete oživit hvězdičkou badyánu.
Číst dál: ► Broskvový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1822x
Jahodový kompot - příprava: Naskládejte opláchnuté pevné plody bez stopek natěsno do sklenic a zalijte teplým cukerným roztokem s kapkou citronové šťávy či špetkou kyseliny citronové a rumem. Sterilujte 20 minut při teplotě 85-90 °C. Povaříte-li jahody krátce přímo v cukerném nálevu, stačí je sterilovat asi o 5 minut kratší dobu.
Číst dál: ► Jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Malinový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1713x
Malinový kompot - příprava: Opláchnuté maliny rozdělte do sklenic a setřepejte, aby se jich tam vešlo co nejvíc a neplavaly jen nahoře. Připravte cukerný roztok se špetkou kyseliny citronové. Sterilujte zhruba 10 minut při teplotě 85 C. Zavařené maliny opatrně zchlaďte, aby příliš nezměkly.
Číst dál: ► Malinový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Hruškový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1685x
Hruškový kompot - příprava: Opláchnuté hrušky oloupejte, rozčtvrťte, vykrájejte jádřince a co nejrychleji vložte do studené vody s trochou kyseliny citronové (nebo octa), aby nezhnědly. Po chvíli je vyjměte, naskládejte do čistých suchých sklenic a zalijte teplým cukerným nálevem nebo posypejte cukrem a zalijte teplou vodou.
Číst dál: ► Hruškový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Třešňový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1670x
Třešňový kompot - příprava: Třešně bez stopek omyjte a nechte oschnout. Naskládejte je do zcela čistých sklenic, můžete přidat kousky oloupaného zázvoru či kousek skořice, a zalijte vodou svařenou s cukrem. Uzavřete víčkem a sterilujte při teplotě přibližně 25 minut.
Číst dál: ► Třešňový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Jak vyrobit trychtýř na nalévání zavařenin do sklenic (PET lahev)
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3802x
Při výrobě zavařenin uřízněte část PET lahve s hrdlem a použijte ji jako trychtýř. Díky tomu nezašpiníte sklenici ani okolí a odpadne i mytí a skladování trychtýře.
► Borůvky s vodkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 26. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1976x
Borůvky s vodkou - příprava: Cukr svařte s vodou na cukrový sirup. Borůvky propláchněte v cedníku pod tekoucí vodou a pak je nechte okapat. Poté je nasypejte do stále ještě teplého cukrového sirupu, promíchejte a celou směs nechte vychladnout. Potom vmíchejte do směsi vodku a rozdělte ji do čistých, horkou vodou vymytých či vypařených sklenic. Pečlivě zavíčkujte či uzavřete a nechte alespoň 6 týdnů rozležet.
Číst dál: ► Borůvky s vodkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Ostružinové želé - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 23. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2034x
Ostružinové želé - příprava: Čisté čerstvé ostružiny zbavte stopek a hlavně odstraňte ty, které jsou poškozené či nahnilé. Můžete je propláchnout pod tekoucí studenou vodou (ale není to nutné) a nechat okapat v sítu. Pak je nasypejte do většího hrnce a nechte vzkypět, nezapomínejte je však celou dobu promíchávat.
Číst dál: ► Ostružinové želé - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Další rady a tipy v této kategorii:
- ► Hruškový kompot s jeřabinami - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- ► Kompot rybíz s mrkví - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- ► Rybíz á la brusinky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Jak zabránit vzniku pěny při vaření marmelády (glycerin)
- ► Jak zabránit hnědnutí ovoce na vzduchu (osolená voda)
- ► Jak vymačkat z citronu co nejvíce šťávy - jak to udělat?
- Fíky slepené - jak, čím odlepit, oddělit od sebe (trouba)
- Mražení, zmrazování rybízu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování jahod - jak to udělat
- Mražení, zmrazování hrušek - jak to udělat
Další rady v kategorii
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Broskve naložené v brandy - recept
-
Broskvová marmeláda s jablky - recept
-
Broskvová povidla - recept
-
Broskvová přesnídávka - recept
-
Broskvový džem - jak připravit, udělat
-
Broskvový džem - recept
-
Brusinkový kompot - recept
-
Brusinky naložené ve víně - recept
-
Brusinky naložené ve vlastní šťávě - recept
-
Brusinky s jablky - recept
-
Čím zdravě okyselit omáčku - tipy, rady, doporučení (citrón)
-
Citron - jak získat maximum šťávy (vroucí voda)
-
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (horká voda)
-
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (válení)
-
Citronový džem s limetkami - recept
-
Citrusový džem z domácí pekárny - recept
-
Co udělat se sušeným ovocem před jeho použitím - rady, doporučení
-
Cuketa jako ananas - jak připravit, udělat
-
Cuketová marmeláda - jak připravit, udělat
-
Cuketový džem - jak připravit, udělat
-
Delikátní pochoutka z pomerančů pro děti - postup, návod
-
Dětská hroznová marmeláda, marmeláda z hroznů - recept
-
Domácí citrónový sirup - recept, postup, návod
-
Drobné ovoce ve vlastní šťávě - jak připravit, udělat
-
Džem z arónie, černého jeřábu - recept
-
Džem z arónie, černého jeřábu a jablek - recept
-
Džem z broskví, meruněk a manga - jak připravit, udělat
-
Džem z černého rybízu za studena - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z černých třešní - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z kiwi a jahod - recept
-
Džem z kiwi s ananasovou příchutí - recept
-
Džem z kiwi s jablky - jak připravit, udělat
-
Džem z lesního ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z letního ovoce - recept
-
Falešná grapefruitová marmeláda - recept
-
Fíková marmeláda s vínem - recept
-
Fíkový džem, jam - recept
-
Fíky slepené - jak, čím odlepit, oddělit od sebe (trouba)
-
Hnědnutí hrušek při rozkrojení - jak, čím zabránit, zamezit (citronová šťáva)
-
Hroznové víno čerstvé - jak, podle čeho poznat při nákupu
-
Hroznové víno nezralé - jak nechat dozrát
-
Hroznové víno s jablky - recept
-
Hroznový džem z domácí pekárny - recept
-
Hrušková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Hrušková marmeláda bez cukru - recept
-
Hrušková marmeláda s mátou - recept
-
Hrušková marmeláda s želírovacím cukrem - recept
-
Hrušková povidla - jak připravit, udělat
-
Hrušková povidla - recept
-
Hrušková přesnídávka - recept
-
Hruškový džem - recept
-
Hruškový džem s jablky - jak připravit, udělat
-
Hruškový kompot - recept
-
Hruškový med - recept
-
Jablečná nugeta - recept
-
Jablečná nutella, nutella z jablek - recept
-
Jablečná přesnídávka, přesnídávka z jablek - recept
-
Jablečný džem s rumem a skořicí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Jablka zavařená ve vlastní šťávě - recept
-
Jablková marmeláda s bezinkami - jak připravit, udělat
-
Jablková povidla - recept
-
Jablkové želé s ananasem - recept
-
Jablkový džem s citrusy - recept