Ovoce, povidla, zavařeniny
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 1699
Meruňkový kompot - příprava: Chcete-li mít meruňky v kompotu oloupané, krátce je povařte ve vodě, poté je sceďte, a jakmile vychladnou, půjdou snadno oloupat. Oloupané meruňky pak rozpulte, zbavte pecek a naskládejte do čistých suchých sklenic - nejlépe řeznou plochou dolů.
Číst dál: ► Meruňkový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 1667
Vrstvený kompot - příprava: Připravte si cukerný roztok. Jablka a hrušky zbavte jádřinců, ostatní omyjte a vypeckujte. Větší ovoce nakrájejte na silnější plátky, švestky napůl, ryngle nechte v celku. Do roztoku vody s kyselinou citronovou namočte hrušky a jablka. Do sklenic plňte střídavě po vrstvách.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2050
Broskvový kompot - příprava: Připravte si cukerný roztok. Omyté broskve oloupejte, rozkrojte a zbavte pecky - ideální je ponechat je nakrájené na půlky. Vyskládejte je do čistých suchých sklenic (nejlépe řeznou plochou směrem dolů) a zalijte teplým roztokem. Jejich vůni i chuť můžete oživit hvězdičkou badyánu.
Číst dál: ► Broskvový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 1873
Jahodový kompot - příprava: Naskládejte opláchnuté pevné plody bez stopek natěsno do sklenic a zalijte teplým cukerným roztokem s kapkou citronové šťávy či špetkou kyseliny citronové a rumem. Sterilujte 20 minut při teplotě 85-90 °C. Povaříte-li jahody krátce přímo v cukerném nálevu, stačí je sterilovat asi o 5 minut kratší dobu.
Číst dál: ► Jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 1767
Malinový kompot - příprava: Opláchnuté maliny rozdělte do sklenic a setřepejte, aby se jich tam vešlo co nejvíc a neplavaly jen nahoře. Připravte cukerný roztok se špetkou kyseliny citronové. Sterilujte zhruba 10 minut při teplotě 85 C. Zavařené maliny opatrně zchlaďte, aby příliš nezměkly.
Číst dál: ► Malinový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 1741
Hruškový kompot - příprava: Opláchnuté hrušky oloupejte, rozčtvrťte, vykrájejte jádřince a co nejrychleji vložte do studené vody s trochou kyseliny citronové (nebo octa), aby nezhnědly. Po chvíli je vyjměte, naskládejte do čistých suchých sklenic a zalijte teplým cukerným nálevem nebo posypejte cukrem a zalijte teplou vodou.
Číst dál: ► Hruškový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 1728
Třešňový kompot - příprava: Třešně bez stopek omyjte a nechte oschnout. Naskládejte je do zcela čistých sklenic, můžete přidat kousky oloupaného zázvoru či kousek skořice, a zalijte vodou svařenou s cukrem. Uzavřete víčkem a sterilujte při teplotě přibližně 25 minut.
Číst dál: ► Třešňový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 3906
Při výrobě zavařenin uřízněte část PET lahve s hrdlem a použijte ji jako trychtýř. Díky tomu nezašpiníte sklenici ani okolí a odpadne i mytí a skladování trychtýře.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2050
Borůvky s vodkou - příprava: Cukr svařte s vodou na cukrový sirup. Borůvky propláchněte v cedníku pod tekoucí vodou a pak je nechte okapat. Poté je nasypejte do stále ještě teplého cukrového sirupu, promíchejte a celou směs nechte vychladnout. Potom vmíchejte do směsi vodku a rozdělte ji do čistých, horkou vodou vymytých či vypařených sklenic. Pečlivě zavíčkujte či uzavřete a nechte alespoň 6 týdnů rozležet.
Číst dál: ► Borůvky s vodkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2181
Ostružinové želé - příprava: Čisté čerstvé ostružiny zbavte stopek a hlavně odstraňte ty, které jsou poškozené či nahnilé. Můžete je propláchnout pod tekoucí studenou vodou (ale není to nutné) a nechat okapat v sítu. Pak je nasypejte do většího hrnce a nechte vzkypět, nezapomínejte je však celou dobu promíchávat.
Číst dál: ► Ostružinové želé - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2973
Hruškový kompot s jeřabinami - příprava: Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a rozčtvrťte. Vždy je zakápněte citronovou šťávou, jinak by ztmavly. Jeřabiny otrhejte od stopek a propláchněte ve vlažné vodě. Čtvrtky hrušek skládejte do vymytých zavařovacích sklenic a prosypávejte je jeřabinami.
Číst dál: ► Hruškový kompot s jeřabinami - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2810
Kompot rybíz s mrkví - příprava: Do hrnce s vodou nasypejte cukr a přisypejte najemno nastrouhanou oloupanou mrkev. Promíchejte a povařte asi 5 minut. Poté hrnec odstraňte z plotny a nechte směs mírně vychladnout, nakonec vsypejte do základu otrhaný a pod studenou vodou propláchnutý rybíz.
Číst dál: ► Kompot rybíz s mrkví - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 1799
Rybíz á la brusinky - příprava: Rybíz spolu s vodou a polovinou cukru přiveďte k varu. Ochuťte vanilkovým cukrem a skořicí a vařte asi 5 minut. Pak přidejte ostatní cukr smíchaný s želírovacím přípravkem a za stálého míchání vařte ještě 2-3 minuty. Před koncem varu zalijte rumem a odstavte.
Číst dál: ► Rybíz á la brusinky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2429
Při vaření povidel nebo marmelády se nebude vytvářet pěna, pokud předtím pečlivě vytřete vnitřek hrnce glycerinem.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2693
Nakrájené ovoce nezhnědne, když je na chvíli ponoříte do osolené vody.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2696
Z citronu snáze vymačkáte šťávu, když ho nejprve poválíte po stole nebo na chvíli ponoříte do horké vody.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2767
Slepené fíky snadno oddělíte, vložíte-li je na chvíli do předem vyhřáté trouby.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2211
Rybíz před mražením dobře operte a dejte okapat. Oberte a mrazte buď s cukrem, nebo bez něho. Dobře zmrazený rybíz vydrží v mrazničce až 10 měsíců. Rozmrazujte v původním obalu v chladničce nebo při pokojové teplotě, na koláč nasypejte rybíz zmrazený a rovnou pečte.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2850
Jahody dobře operte a nechejte okapat. Zbavte stopek a vyberte pouze pevné, nepřezrálé plody. Předmrazte je a pak nasypte do sáčků. Můžete zmrazovat i jahodové pyré. Jahody vydrží až 6 měsíců, rozmrazujte je při pokojové teplotě.
- Základní údaje
- Kategorie: Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny
- Zobrazení: 2932
Hrušky před mražením oloupejte a půlené ponořte do horkého cukerného roztoku. Vyjměte a naskládejte do kelímků či krabiček a zalijte studeným cukerným roztokem tak, aby byly zcela ponořeny. Vydrží až 6 měsíců.
- Mražení, zmrazování broskví - jak to udělat
- Mražení, zmrazování borůvek - jak to udělat
- Mražení, zmrazování angreštu - jak to udělat
- Uchovávání, skladování banánů - jak, kde skladovat, uchovávat (papírový sáček)
- Zavařování v myčce - jak to udělat, postupovat
- Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (horká voda)
- Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (válení)
- Jak vymáčknout z citronu šťávu bez rozkrojení
- Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
- Kandované ovoce snadno nakrájené - jak to udělat, co použít (mrazák)
Nejčtenější články z kategorie
- Jak se zbavit, jak odstranit z ořechů hořkost, hořkou příchuť - tipy, rady (12932 )
- Jak urychlit dozrání banánů pomocí novin nebo jablek (8887 )
- ►Jak rozředit příliš tuhou marmeládu, želé (8221 )
- Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení (8051 )
- Jak snadno oloupat kiwi (8045 )
- Jak jednoduše vyloupat ořechy - postup, návod (7936 )
- Jak oloupat jablka snadno a rychle (7357 )
- Jak to udělat, co použít, aby nám ovoce po oloupání nezhnědlo (7327 )
- Jak sušit, usušit meruňky -postup, návod (6752 )
- Mátová marmeláda - recept (6465 )
- Hroznové víno nezralé - jak nechat dozrát (6371 )
- Jak odstranit chemikálie z povrchu citronu - postup, návod (6299 )
- Jak jednoduše rozpůlit mandle - postup, návod (6237 )
- Jak zabránit tvorbě plísně na marmeládě v budoucnu (6041 )
- Jak odstranit jádra z granátového jablka (6035 )