Potraviny a vaření
Vejce čerstvé, nebo staré? - jak poznat, rozeznat při rozklepnutí
Zveřejněno: pondělí 5. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3033x
Vejce, pokud je čerstvé, si uchová po rozklepnutí kulovitý tvar odděleného žloutku i bílku, není-li čerstvé, zploští se, rozbije a má vodnatou konzistenci. Stav rozklepnutého vejce můžete odhadnout i podle tenké průsvitné blanky mezi
Číst dál: Vejce čerstvé, nebo staré? - jak poznat, rozeznat při rozklepnutí
Čerstvost nerozbitého vejce - jak zjistit
Zveřejněno: pondělí 5. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3678x
Čerstvost nerozbitého vejce zjistíte pomocí staré metody. Namočte vejce do hrnce plného osolené vody: je-li čerstvé, uloží se vodorovně ke dnu, pokud není příliš čerstvé (nějaký týden), zůstane viset, a pokud je vyloženě staré, vyplave na hladinu ve svislé poloze.
Nože, nůžky tupé - jak, čím naostřit, nabrousit (brusný papír)
Zveřejněno: pondělí 5. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3494x
Pokud nože neřežou, jak mají, přejeďte čepele velmi jemným brusným papírem. Nejprve ostří čepele a pak přejíždějte
strany lehkým a rovnoměrným tlakem. Tentýž postup můžete uplatnit také pro broušení nůžek.
Příbory s kostěnou rukojetí - jak mýt, umývat
Zveřejněno: pondělí 5. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2042x
Pokud musíte mýt příbory s kostěnou rukojetí, namočte do horké mýdlové vody pouze čepele, u lepených rukojetí se vyhněte namočení do horké vody, mohly by se totiž rozpadnout.
Skvrny, fleky na čepelích nožů - jak, čím odstranit, vyčistit (citron, brambor)
Zveřejněno: pondělí 5. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3234x
Skvrny na čepelích nožů lze účinně odstranit zeleninou, kterou jste si přinesli domů. Dobrým řešením je třít čepel nejdříve
polovinou citronu a potom kouskem syrové brambory. Jestliže máte doma nože používané jen zřídka, chraňte čepele
Číst dál: Skvrny, fleky na čepelích nožů - jak, čím odstranit, vyčistit (citron, brambor)
Zašlá čepel nože, nožů - jak, čím vyčistit, odstranit špínu (korek, pemza)
Zveřejněno: čtvrtek 1. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3566x
Špínou zašlá čepel nože? Může se stát, že to zjistíte až časem. Nepěkné skvrny na čepelích zkuste vyčistit tak, že je budete třít korkovou zátkou namočenou v jemném prášku z pemzy.
Skvrny, fleky od rzi na nožích, příborech - jak, čím vyčistit, odstranit (olej)
Zveřejněno: čtvrtek 1. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2532x
Skvrny od rzi na nožích? Namočte rezavou čepel na 48 hodin do oleje a pak lehce otřete čisticím práškem. Tím rez snadno odstraníte.
Příbory zašpiněné od vejce - jak, čím vyčistit, umýt
Zveřejněno: čtvrtek 1. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2308x
Příbory zašpiněné od vejce se myjí nejprve studenou vodou a teprve pak teplou.
Odolné skvrny, fleky v konvici na čaj, čajové konvici - jak, čím vyčistit, odstranit (sůl, ocet )
Zveřejněno: čtvrtek 1. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1878x
Odolnější skvrny zkuste z konvice na čaj vydrhnout solí s octem.
Skvrny, fleky, zápach v konvici na čaj - jak, čím vyčistit, odstranit (soda)
Zveřejněno: čtvrtek 1. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2073x
Chcete-li odstranit skvrny a nepříjemné zápachy z konvice na čaj, ponořte ji do roztoku horké vody a sody.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Zápach z plastových nádob, plastů - jak, čím se zbavit zápachu (ocet)
- Skvrny, fleky od kávy, čaje na šálcích, hrncích - jak, čím vyčistit, odstranit (ocet, sůl)
- Skvrny, fleky od kávy, čaje na šálcích, hrncích - jak, čím vyčistit, odstranit (soda)
- Skvrny, fleky od kávy, čaje na šálcích, hrncích - jak, čím vyčistit, odstranit (sůl)
- Mastné a připálené skvrny, fleky na grilu - jak, čím vyčistit, odstranit (soda, voda)
- Mastné a připálené skvrny, fleky na grilu - jak, čím vyčistit, odstranit (kávová sedlina)
- Mastné a připálené skvrny, fleky na grilu - jak, čím vyčistit, odstranit (soda)
- Zbytky sýra na ocelovém struhadle - jak, čím vyčistit, odstranit (mrazák)
- Pěkná držadla u žáruvzdorných hrnců - jak to udělat, co použít (konopné lano)
- Nová zapékací mísa - jak, čím předejít, zabránit prasknutí při pečení
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)