Potraviny a vaření
Jak zabránit vzniku skvrn na příborech
Zveřejněno: pondělí 12. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3132x
Na příborech z nerezu nenechte zaschnout potravinové kyseliny obsažené v hořčici, marinádách, zálivkách, kompotech a ovoci. Při delším působení by se na příborech objevily nevzhledné a nesnadno odstranitelné šedé skvrny.
► Jak se nespálit při vytahování horkého jídla z trouby
Zveřejněno: sobota 10. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2616x
Taky se vám už stalo, že jste se spálili o okraj trouby nebo o nádobu, ve které jste měli horké jídlo v troubě? Tomu může být konec. Pořiďte si rukavice do trouby. Stojí sice několik stokorun, ale máte je navždy a je to asi lepší, než si opakovaně léčit spáleniny. Rukavice jsou velmi účinné a vyrábí se jich více druhů z různých materiálů. Platí ale, že čím tlustší je materiál, tím vás více chrání.
Číst dál: ► Jak se nespálit při vytahování horkého jídla z trouby
► Zakleslé sklenice - jak je rozdělit, oddělit, vytáhnout?
Zveřejněno: pátek 9. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2732x
Když nejdou sklenice postavené na sebe oddělit, postavte spodní sklenici do teplé vody a do horní nalijte studenou vodu.
Jak zabránit přimrznutí výrobníku na led v mrazáku (sůl, vosk)
Zveřejněno: pátek 9. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2756x
Výrobník na led v mrazáku nepřimrzne, když na dno mrazáku nasypte několik zrníček soli nebo na spodní stranu výrobníku nakapete vosk.
Jak prodloužit čerstvost zeleniny v lednici (savý papír)
Zveřejněno: pátek 9. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3721x
Nádobu se zeleninou v chladničce vyložte savým papírem. Papír vsákne vlhkost a zelenina déle vydrží.
Jak prodloužit trvanlivost zeleniny v lednici (suchá houba)
Zveřejněno: pátek 9. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2991x
Do nádoby se zeleninou v chladničce vložte suchou houbu. Houba nebo papír vsáknou vlhkost. Zelenina déle vydrží.
Jak odstranit zašlou špínu z nádobí (sůl)
Zveřejněno: pátek 9. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3331x
Do zašpiněných grilů, forem na pečení, pánví nebo plechů nasypte sůl a zahřívejte tak dlouho, až sůl zhnědne. Potom nádobí vytřete papírem a umyjte obvyklým způsobem.
► Jak se zbavit zápachu připáleného mléka (sůl)
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3115x
Přeteče-li vám mléko, nasypte na sporák sůl, která vsákne nepřijemný zápach.
► Jak zabránit zasmrádnutí vařeček od potravin a tuku (studená voda)
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1684x
Smradlavé dřevěné vařečky se dají těžko vyčistit, protože zbytky tuku pronikají do všech vláken dřeva. Před použitím je namočte do studené vody - nebude se v nich tak snadno držet tuk ani nepřijemné pachy. Na sladké pokrmy používejte jinou vařečku než na pokrmy slané.
► Jak zabránit zasmrádnutí prkénka rybinou (citron, ocet)
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2451x
Dřevěné prkénko před použitím přetřete kouskem citronu nebo octem - nezesmrádne zápachem z ryby, tedy rybinou.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak narovnat zkroucené, zvlněné prkénko (voda, zátěž)
- ► Jak vyčistit dřevěné prkénko od pachů a skvrn (octová voda)
- ► Jak vyčistit termosku s usazeninami od čaje a kávy (prášek do pečiva)
- ► Jak vyčistit špinavou konvici od čaje, kávy
- ► Které potraviny se nezamražují, nedají zmrazit
- ► Jak zachovat barvu zmrazeného, zamraženého ovoce (horká voda, cukr)
- ► Správný postup rozmrazování masa, drůbeže
- ► Čím rozředit tuhá povidla - jak udělat mazlavá? (rum, skořice, hřebíček)
- ► Zaschlá marmeláda - jak ji udělat mazlavou?
- ► Jak zabránit prasknutí zavařovací sklenice při plnění horkou zavařeninou, marmeládou (vlhká utěrka)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)