Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak zabránit vzniku skvrn na příborech

Na příborech z nerezu nenechte zaschnout potravinové kyseliny obsažené v hořčici, marinádách, zálivkách, kompotech a ovoci. Při delším působení by se na příborech objevily nevzhledné a nesnadno odstranitelné šedé skvrny.

► Jak se nespálit při vytahování horkého jídla z trouby

Taky se vám už stalo, že jste se spálili o okraj trouby nebo o nádobu, ve které jste měli horké jídlo v troubě? Tomu může být konec. Pořiďte si rukavice do trouby. Stojí sice několik stokorun, ale máte je navždy a je to asi lepší, než si opakovaně léčit spáleniny. Rukavice jsou velmi účinné a vyrábí se jich více druhů z různých materiálů. Platí ale, že čím tlustší je materiál, tím vás více chrání.

Číst dál: ► Jak se nespálit při vytahování horkého jídla z trouby

► Zakleslé sklenice - jak je rozdělit, oddělit, vytáhnout?

Když nejdou sklenice postavené na sebe oddělit, postavte spodní sklenici do teplé vody a do horní nalijte studenou vodu.

Jak zabránit přimrznutí výrobníku na led v mrazáku (sůl, vosk)

Výrobník na led v mrazáku nepřimrzne, když na dno mrazáku nasypte několik zrníček soli nebo na spodní stranu výrobníku nakapete vosk.

Jak prodloužit čerstvost zeleniny v lednici (savý papír)

Nádobu se zeleninou v chladničce vyložte savým papírem. Papír vsákne vlhkost a zelenina déle vydrží.

Jak prodloužit trvanlivost zeleniny v lednici (suchá houba)

Do nádoby se zeleninou v chladničce vložte suchou houbu. Houba nebo papír vsáknou vlhkost. Zelenina déle vydrží.

Jak odstranit zašlou špínu z nádobí (sůl)

Do zašpiněných grilů, forem na pečení, pánví nebo plechů nasypte sůl a zahřívejte tak dlouho, až sůl zhnědne. Potom nádobí vytřete papírem a umyjte obvyklým způsobem.

► Jak se zbavit zápachu připáleného mléka (sůl)

Přeteče-li vám mléko, nasypte na sporák sůl, která vsákne nepřijemný zápach.

► Jak zabránit zasmrádnutí vařeček od potravin a tuku (studená voda)

Smradlavé dřevěné vařečky se dají těžko vyčistit, protože zbytky tuku pronikají do všech vláken dřeva. Před použitím je namočte do studené vody - nebude se v nich tak snadno držet tuk ani nepřijemné pachy. Na sladké pokrmy používejte jinou vařečku než na pokrmy slané.

► Jak zabránit zasmrádnutí prkénka rybinou (citron, ocet)

Dřevěné prkénko před použitím přetřete kouskem citronu nebo octem - nezesmrádne zápachem z ryby, tedy rybinou.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny