Potraviny a vaření
Jak udržet brčko stabilní v plechovce od nápoje - tipy, rady, návod
Zveřejněno: čtvrtek 9. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3937x
Brčko v plechovce od pití udržíte tak, že ho prostrčíte otevíracím očkem.
Číst dál: Jak udržet brčko stabilní v plechovce od nápoje - tipy, rady, návod
Jak oloupat vejce snadno a rychle pomocí sklenice a vody
Zveřejněno: středa 8. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8179x
Jak rychle oloupat vařené vejce? K loupání vajec vlastně potřebujete jen sklenici vody. Jednoduše řečeno vejce dáme do sklenice, kterou naplníme do 1/4 vodou. Poté ji zakryjeme rukou a silně protřepeme. Skořápka tímto odpadne od vajíčka – a vy máte jednoduše a rychle oloupáno. Představte si, kolik nám tento zlepšovák zachrání minut života, hlavně teď po Velikonocích, když se nám vajíčka nahromadila. : -) : -) : -) Pokud máte malou ruku, použijte zavařovací sklenici a zašroubujte na ni víčko.
Číst dál: Jak oloupat vejce snadno a rychle pomocí sklenice a vody
Jak dosolit již zpracované těsto - rady, doporučení
Zveřejněno: pondělí 6. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3830x
Jestliže jsme zapomněli osolit těsto, např. na knedlíky nebo i buchty, použijeme trochu mléka nebo vody, osolíme ji a do těsta ji vpracujeme.
► Jak, čím potírat listové těsto před pečením - postup, návod
Zveřejněno: pondělí 6. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 21886x
Listové těsto před pečením vždy potřeme vejcem. Vidličkou mírně rozšleháme 1 celé vejce a 1 žloutek nebo ve vodě rozmícháme 1 žloutek s 1 lžící smetany. Těsto potíráme pouze po povrchu, nikoli po stranách, protože pak by nevzešlo.
Jak to udělat, co použít, aby se těsto na tažený závin netrhalo - tipy, rady, doporučení (ocet)
Zveřejněno: pondělí 6. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2640x
Těsto na tažený závin se nebude trhat, přidáme-li do něj trochu octa.
Jak to udělat, aby se nám těsto nelepilo k válu, aniž bychom použili mouku - rady, doporučení (pergamenový papír)
Zveřejněno: pondělí 6. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4308x
Stává se že se těsto lepí k válu a nelze ho zpracovat. Soustavné přidávání mouky by vedlo ke změně receptury těsta. Doporučujeme položit na vál pergamenový papír, na který se těsto nepřilepí.
Jaký druh mouky, jaká mouka se hodí na který druh těsta, cukroví
Zveřejněno: pondělí 6. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5192x
Do piškotových těst můžeme použít hrubou mouku, polohrubá se hodí prakticky na všechno a hladká mouka na lité a drobné cukroví.
Vše o piškotovém těstě - druhy, jak ho správně zadělat, nač si dát pozor
Zveřejněno: pondělí 6. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2743x
Těsta piškotová jsou velmi oblíbena a známe jich několik druhů. Základem jsou čerstvá vejce, jakostní pšeničná polohrubá mouka a jemný pískový cukr. Dělíme je na: lehké piškotové těsto (omelety, balenky, rolády), na těžší piškotové těsto třené (dorty, řezy), na těsta šlehaná za tepla (dorty, pláty, bábovky), úsporné piškotové těsto (nastavené trochou vody s více bílky). Na piškotová těsta si mouku musíme přesně odměřit, je-li váha mouky větší než je váha poloviny vajec, je piškot suchý a tvrdý. Nejlepší je poměr: kolik váží vejce, tolik cukru. Nadměrné množství cukru dělá piškot suchý a tvrdý. Vejce opatrně oddělíme na bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky třeme s cukrem do pěny. Do žloutkové směsi pak přidáváme mouku. Můžeme přidat i trochu prášku do pečiva. Zda je moučník upečen, poznáme podle barvy na povrchu. Pod tlakem prstu na střed moučníku poznáme, je-li hmota pružná a neboří se. Vyšší moučníky propíchneme párátkem nebo špejlí, na které nesmí po vytažení zůstat přichycené těsto.
Jak smažit kynuté těsto - rady, doporučení
Zveřejněno: pondělí 6. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2918x
Chceme-li kynuté těsto smažit, dáváme na zkoušku do rozehřátého tuku malý kousek těstíčka. Vyplave-li na povrch a ihned se smaží, je teplota tuku správná.
Ochucené kynuté těsto - tipy, rady, doporučení (vanilkový pudink)
Zveřejněno: pondělí 6. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3143x
Při zadělávání kynutého těsta, zejména máme-li vejce s bledými žloutky, přidáváme na 1 kg mouky jeden pudinkový prášek s vanilinovou příchutí. Pečivo bude krásně žluté a bude příjemně vonět vanilkou
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak ošetřit tvrdé sýry před uskladněním tak, aby nevysychaly - rady, doporučení
- Jak obalovat sýr, aby při smažení nevytekl - tipy, rady, doporučení
- Jak lehce nastrouhat na kousky rozdrobený sýr - rady, doporučení
- Jak zabránit, zamezit vysychání sýru - rady, doporučení
- Jak snadno nakrájet dort - tipy, rady, doporučení
- Jak ozdobit povrch dortu - rady, doporučení (papírová dečka, cukr)
- Jak odlepit jemné pečivo od plechu, pomocí niti - postup, návod
- Co s vybouleným dortem - postup, návod
- Jak správně uchovávat, skladovat rybu v mrazáku a jak ji rozmrazovat - rady, doporučení
- Servírování uzených ryb - rady, doporučení
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)