Potraviny a vaření
Jak vařit červenou řepu, aby si uchovala barvu - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3165x
Červená řepa si uchová svou barvu, když ji vaříme vcelku a teprve potom ji oloupeme a dále zpracováváme.
Jak využít šťávu z červené řepy jako barvivo - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3562x
Šťávou z červené řepy můžeme obarvit huspeniny, míšeninky, strouhaný křen, celerový salát, ale i anglický rosbíf, který se nám příliš nepovedl a nemá růžovou barvu uprostřed.
Tipy na sněhové těsto, čokoládovou či oříškovou sněhovou hmotu - tipy, rady
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2553x
Tipy na sněhové těsto:
Nejlépe bílky ušleháme, když budou mít pokojovou teplotu a také do nich před šleháním přidáme špetku soli, nebo na každý bílek půl kávové lžičky studené vody. Ušlehaný sníh nenecháváme nikdy dlouho stát, protože stáním řídne.
Nejlepší sněhové hmoty jsou ty, do kterých se zašlehá třetina pískového cukru, zbývající část tvoří moučkový cukr, který jen zlehka vmícháme. Podle základního receptu můžeme připravit i čokoládovou sněhovou hmotu (do které přidáme kakao, nebo jemně nastrouhanou čokoládu), a nebo oříškovou sněhovou hmotu ochucenou nastrouhanými jádry ořechů. Lehké moučníky ze sněhového těsta úsporně připravujeme ze zbylých bílků po jiném vaření.
Sněhové těsto - rady, tipy, doporučení, zkušenosti
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3374x
Sněhové těsto - rady, tipy, doporučení, zkušenosti
Sněhovou hmotu ani připravené tvary na plechu nenecháváme stát, ale ihned je vkládáme do mírně vyhřáté trouby a zvolna je pečeme, či spíše sušíme 2-5 hodin, podle velikosti pečiva. Dvířka trouby necháme mírně pootevřená, aby mohla unikat pára. Pečivo ze sněhového těsta vyžaduje spíše vrchní teplo než spodní. Dáme-li pečivo do příliš vyhřáté trouby, poprská a ztratí tvar. Sněhové těsto ukládáme v suchu a nedáváme je na sebe, protože snadno vlhne.
Sněhové těsto - recept, postup, návod výroby
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3491x
Sněhové těsto - suroviny, recept, postup, návod výroby
Suroviny na křehké sněhové těsto: 8 ks bílků, 200 g krystalového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 150 g moučkového cukru do sněhu, 30 g škrobové moučky: Plech dobře vymažeme tukem. Z bílků ušleháme velmi pevný sníh. Do sněhu pak vešleháme cukr. Do hustého sněhu lehce vmícháme prosátý moučkový cukr spolu se škrobovou moučkou. Z takto připravené hmoty tvoříme lžičkou na připravený plech nebo zdobícím sáčkem různé tvary. Aby tvary byly pravidelné, můžeme si je nejprve na moukou nebo cukrem lehce poprášený plech vyznačit formičkami.
Lze postupovat i tak, že plech vyložíme pečícím papírem, na něj si předkreslíme v pravidelných odstupech tvary, které pak vymažeme tukem. Před pečením poprášíme pečivo moučkovým cukrem.
Jak vařit sušené ovoce a nač si dávat pozor - rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2300x
Sušené ovoce vaříme vždy bez cukru jen se skořicí a citronovou kůrou. Cukr přidáváme teprve tehdy, až je ovoce uvařené doměkka. Kdybychom přidali cukr dříve, zabránil by měknutí ovoce.
Co udělat se sušeným ovocem před jeho použitím - rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3808x
Sušené ovoce používáme jako čerstvé. Sušené ovoce nejprve dobře přebereme a odstraníme stopky. Pak je omyjeme ve studené vodě a zalijeme vřelou vodou. V ní ovoce opět vymneme a nakonec propláchneme studenou vodou.
Jak oloupat rajče v mikrovlnné troubě - postup, návod
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5337x
Druhá varianta je rajče naříznout do kříže a poté vložit do mikrovlnné trouby. Mikrovlnku nastavíme na nejmenší možný chod a 1-2 minuty necháme zapnutou, pak rajčata vytáhneme a pochvíli je opět můžeme sloupnout.
Jak jednoduše oloupat rajče - postup, návod
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4467x
Rajče na vrchu nařízneme do menšího kříže a pak ho krátce spaříme v horké vodě. Po chvíli jejich slupku jednoduše sloupneme a máme hotovo.
Jak oloupat broskve v mikrovlnné troubě - postup, návod
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4318x
Broskve nařízneme do kříže a poté vložíme do mikrovlnné trouby. Mikrovlnku nastavíme na nejmenší možný chod a 1-2 minuty necháme zapnutou, pak broskve vytáhneme a po chvíli je opět můžeme sloupnout.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak snadno uloupat broskve - postup, návod
- Jak napravit, spravit zatuchlou mouku, jak zbavit mouku zatuchlosti - tipy, rady
- Jak skladovat mouku, aby co nejdéle vydržela - rady, doporučení
- Žitná mouka - k čemu je vhodná a jak rozpoznat její kvalitu -tipy, rady
- Jak poznat pšeničnou mouku - tipy, rady
- Co je pražená mouka, jak se dělá a k čemu se používá
- Co je luštěninová mouka a jak ji poznáme - rady
- Jak poznáme dobrou mouku podle chuti a vůně - tipy, rady
- Jak správně uchovávat mouku - rady, doporučení
- Jak to udělat, co použít, aby se nám v mouce při zahušťování netvořily hrudky - tipy, rady, doporučení (sůl)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)