Potraviny a vaření
Jak snadno uloupat broskve - postup, návod
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3414x
Brouskve na vrchu nařízneme do menšího kříže a pak je krátce spaříme v horké vodě. Po chvíli jejich slupku jednoduše sloupneme a máme hotovo.
Jak napravit, spravit zatuchlou mouku, jak zbavit mouku zatuchlosti - tipy, rady
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3995x
Zatuchlou mouku napravíme, mícháme-li ji na plotně v ohnivzdorné nádobě tak dlouho, až je úplně horká.
Jak skladovat mouku, aby co nejdéle vydržela - rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6105x
Mouka nesnáší světlo, tím méně slunce a proto ji ukládáme na temné místo.
Žitná mouka - k čemu je vhodná a jak rozpoznat její kvalitu -tipy, rady
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3977x
Mouka žitná je spíše našedlá než bílá. Obsahuje více bílkovin a vody než mouka pšeničná, ale méně škrobu. Ze žitné mouky se peče výživný chléb. Dobrou mouku poznáme, když do sebe přijme dost tekutiny a těsto z ní rychle schne a na povrchu tvrdne.
Jak poznat pšeničnou mouku - tipy, rady
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3870x
Mouka pšeničná má mít nažloutle bílou barvu, příjemnou vůni a nasládlou chuť.
Co je pražená mouka, jak se dělá a k čemu se používá
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8209x
Mouka pražená se používá na zahuštění polévek a omáček, protože pak mají jemnější chuť a jsou lépe stravitelné než zahuštěné jíškou. Mouku pražíme zvolna v troubě nebo na kamnech na suchá, čisté pánvi nebo na plechu. Praží se do světlehněda.
Co je luštěninová mouka a jak ji poznáme - rady
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4078x
Mouka luštěninová je umletá z hrachu, čočky, fazolí, bobů nebo vikve. Obsahuje méně lepku a činí pečivo, hlavně chléb, těžším. Je-li přimíchána do pečiva, prozradí se nepříjemnou chutí. Nikdy nemícháme čerstvou mouku se starší moukou.
Jak poznáme dobrou mouku podle chuti a vůně - tipy, rady
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3148x
Dobrou chuť mouky poznáme, ochutnáme-li špetku mouky na špičce jazyka. Zdravá mouka
chutná po škrobu. Přílišná sladkost mouky je znakem přerostlého obilí. Nakysle chutná mouka z obilí vlhkého a zapařeného, žluklou chuť má mouka, která byla špatně skladována. Je-li chuť mouky nahořklá nebo palčivá, může to být způsobeno příměsí plevele. Čichem poznáme, byla-li mouka dobře uskladněna. Zdravá mouka má neurčitý pach, vadná má pach nažluklý, nakyslý až plesnivý. Lepek má tu vlastnost, že přidáváním tekutiny bobtná, to znamená, že vpíjí tekutinu a váže ji. Na tom, kolik tekutiny přijme, závisí velikost výrobku. Na pružnosti, pevnosti a tažnosti lepku záleží vzhled, objem a chuť pečiva.
Jak správně uchovávat mouku - rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4510x
Mouka musí být uchovávána na suchém a větratelném místě. Občas ji musíme prosít, aby se v ní neobjevili červi a moli. Před použitím mouku vždycky prosíváme a tím ji i kypříme.
Jak to udělat, co použít, aby se nám v mouce při zahušťování netvořily hrudky - tipy, rady, doporučení (sůl)
Zveřejněno: sobota 11. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2629x
Při zahušťování moukou do ní přimícháme sůl, tak se nám nevytvoří hrudky.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak připravit meruňkovou glazuru vhodnou na korpusy na dorty - postup, návod
- Jak upravit sušené meruňky před použitím a jak je pak použít - rady, doporučení
- Jak sušit, usušit meruňky -postup, návod
- Proč konzumovat, jíst meruňky se slupkou - rady
- Jak jednoduše zbavit meruňky slupky - postup, návod
- Jak využít šťávu z citronů v letním období - rady, doporučení
- Jak uvařit žampiony tak, aby po uvaření neztmavly - rady, doporučení (citronová šťáva)
- Jak uvařit rýži, aby zůstala po uvaření bílá - rady, doporučení (citrónová šťáva)
- Jak si připravit citronovou šťávu na několik dnů dopředu tak, aby se nezkazila - postup, návod
- Jak získat z citrónu co nejvíce šťávy - tipy, rady, doporučení
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)