► Sirup z květů černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 26. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1609x
Sirup z květů černého bezu - příprava: Studenou vodou oprané květy zalijeme převařenou vychladlou vodou do skleněné nádoby a necháme louhovat v chladu 12-24 hod. Potom se výluh přecedí a mírně zahřeje v hrnci, aby se rozpustil přidaný cukr + šťáva z citrónů + kyselina citrónová (kvůli konzervaci). Cukr lze rozpustit i bez zahřívání, ale trvá to delší dobu.
Číst dál: ► Sirup z květů černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Malinový likér, ostružinový likér - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 26. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2136x
Malinový (ostružinový) likér - příprava: Ovoce omyjte, očistěte, dejte do nádoby, zalijte vodkou, zakryjte či zavřete a uložte na chladné tmavé místo na 2-4 týdny. Pak přeceďte přes cedník a stále ještě neoslazený likér přelijte do hrnce. Na asi 710 ml likéru přidejte 300 ml cukru, promíchejte a přelijte do jiné nádoby s pevným víčkem či uzávěrem a nechte ležet nejméně tři měsíce.
► Rybízový likér - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 26. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2919x
Rybízový likér - příprava: Rybíz propláchněte pod studenou tekoucí vodou a nechte okapat. Potom ho otrhejte a přesypejte do větší skleněné nádoby. Přidejte hřebíček a přilijte pálenku. Nádobu uzavřete a postavte na slunné místo, kde by měla odpočívat 2 měsíce. Poté vše přeceďte přes pláténko. Svařte vodu s cukrem, nechte mírně vychladnout, vmíchejte do rybízového základu a promíchejte.
Číst dál: ► Rybízový likér - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Rybízové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 26. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1842x
Rybízové víno - příprava: Rybíz opláchněte pod tekoucí studenou vodou, nechte okapat, otrhejte ze stopek a pak ho na mlýnku na ovoce rozemelte. Nechte (nejlépe ve skleněné nádobě) kvasit asi 3 dny, ale nezapomeňte ho párkrát přes den promíchat. Poté přeceďte přes čisté plátno, přelijte opět do skleněné nádoby a vmíchejte kvasinky. Uchovejte na temném a chladném místě.
Číst dál: ► Rybízové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Šípkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 26. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1741x
Šípkové víno - příprava: Šípky zbavte stopek i bubáků, propláchněte pod studenou tekoucí vodou. Vodu svařte s cukrem a roztokem zalijte plody. Jakmile vše vychladne, vmíchejte kvasinky a kyselinu citronovou. Přelijte do velké nádoby a nechte asi 3 dny kvasit. Jakmile většina šípků klesne ke dnu, je hotovo. Víno nalahvujte až k zátce, jen dejte pozor, abyste zároveň nedali do lahví i kal ode dna.
Číst dál: ► Šípkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Bezový sirup s meduňkou a zázvorem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 23. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1824x
Bezový sirup s meduňkou a zázvorem - příprava: Bezinky seberte za slunečného dne, můžete je opláchnout a vložte je do hrnce. Přidejte meduňku, oloupaný zázvor, omytý a nakrájený citron a zalijte převařenou zchladlou vodou. Nechte stát 24 hodin (ne déle).
Číst dál: ► Bezový sirup s meduňkou a zázvorem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Nápoj s medem na zahřátí - jak udělat, připravit (med, voda, líh)
Zveřejněno: čtvrtek 12. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2392x
Nápoj s medem na zahřátí: Do nádoby dáme 2 polévkové lžíce medu a za stálého míchání zahřejeme. Zalijeme 400 ml vody a povaříme, pak stáhneme z ohně a přidáme 250 ml konzumního lihu.
Jahodový sirup s brusinkami - recept
Zveřejněno: čtvrtek 31. srpen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2165x
Jahodový sirup s brusinkami - příprava: Jahody propláchněte, nechte v sítu odkapat a rozmixujte je. Brusinky nechte povolit a rozmačkejte je. Obě směsi promíchejte a vmíchejte do nich kyselinu citronovou a vodu. Přendejte do skleněné mísy, přikryjte čistou plátěnou utěrkou a uložte na 48 hodin do chladu. Potom šťávu sceďte a přelijte do hrnce.
Švestkový mošt bez cukru - recept
Zveřejněno: čtvrtek 31. srpen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2472x
Švestkový mošt bez cukru - příprava: Švestky omyjte, zbavte stopek a pecek, můžete je pokrájet na menší kousky. Vložte je do hrnce, podlijte trochou vody a za občasného míchání pomalu zahřejte na 75 C. Pak je prolisujte, přeceďte přes čisté plátno nebo kuchyňskou utěrku a rovnou přelijte do čistých horkých zavařovacích sklenic. Zavíčkujte a 20 minut sterilujte při teplotě 80 C. Nechte vychladnout.
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
Zveřejněno: čtvrtek 31. srpen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2470x
Bezinková šťáva s vanilkou - příprava: Bezinky odstopkujte, propláchněte pod studenou tekoucí vodou a nechte okapat. Přesypejte je do keramické mísy, zalijte horkou vodou, vmíchejte kyselinu citronovou a nechte 24 hodin odstát. Pak šťávu přelijte do hrnce, přidejte hřebíček, vanilku, cukr, dobře promíchejte a za občasného míchání vařte asi 15 minut.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Okurkový sirup - recept
- Hruškový sirup - recept
- Sirup z arónie - recept
- Malinový sirup bez cukru - recept
- Angreštová šťáva - recept
- Víno nedopité - jak použít, využít (zmrazené kostky)
- Pálenka z rybízových listů - jak připravit, udělat (rybízové listí, vodka)
- Rybízová pálenka - jak připravit, udělat (rybíz, pálenka, cukr)
- Rakytníkový likér - jak připravit, udělat (rakytník, pálenka)
- Ostružinová pálenka - jak připravit, udělat (ostružiny, pálenka)
Další rady v kategorii
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Angreštová šťáva - recept
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový sirup - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Broskvový džus - recept
-
Broskvový likér - recept
-
Brusinková vodka - jak připravit, udělat
-
Brusinkový likér - recept
-
Bublinky v perlivé vodě - jak, čím odstranit (ubrousek, cukr)
-
Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (krystalový cukr)
-
Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (papírový ubrousek)
-
Čím nahradit papírové filtry do kávovaru
-
Čím nahradit vaječný likér v kávě bombardino
-
Čím osladit čaj či kávu bez použití cukru (skořice)
-
Domácí griotka - jak připravit, udělat
-
Domácí malinovka - recept
-
Domácí ořechovka - jak připravit, udělat
-
Domácí pečený čaj - postup, příprava
-
Heřmánkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Horká třešňová limonáda - jak připravit, udělat (třešňový džem, citronová šťáva)
-
Hruškový likér - recept
-
Hruškový sirup - recept
-
Jablečný likér - recept
-
Jablečný likér z jablečné šťávy - recept
-
Jablečný sirup - jak připravit, udělat
-
Jahodová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Jahodový sirup s brusinkami - recept
-
Jak by mělo vypadat správné espresso
-
Jak dlouho louhovat čaj - rady, doporučení
-
Jak dlouho, jakou dobu louhovat čaj - rady, doporučení
-
Jak nalepit na okraj sklenice cukrový lem - postup, návod, tipy, rady
-
Jak připravit netradiční punč - postup
-
Jak správně dávkovat čaj - rady, doporučení
-
Jak správně našlehat mléko do kávy
-
Jak správně otevírat sekt, šampaňské a nač si dát pozor - rady, doporučení
-
Jak udělat pěnu z mléka v kávě bez šlehače a kávovaru
-
Jak vybrat víno
-
Jak vylepšit chuť překapávané kávy (kakao)
-
Jak vylepšit kostky ledu - postup, návod
-
Jak využít vaječnou skořápku, vaječné skořápky (hořká káva, slimáci, vlhkost zeminy květináče)
-
Jak zabránit ohřátí vína při držení sklenice v ruce
-
Jak zabránit přetékání kávy přes filtr překapávače
-
Jak zvýšit požitek z pití koktejlu - tipy, rady
-
Jaké jsou pozitivní účinky pití kávy a čaje - rady
-
Jaké množství, kolik litrů léčivé, minerální vody je vhodné vypít za den a za jak dlouho, po jaké době vyměnit jeden druh za jiný - tipy, rady, doporučení
-
Jakou teplotu má mít při podávání víno, šampaňské, likéry a do jakých sklenic je nalévat - tipy, rady, doporučení
-
Jaký druh vína, jaké víno zvolit k určitému druhu sýrů - rady, doporučení
-
Jaký druh vody je vhodný pro každodenní pití, nač si při nákupu vody dávat pozor - tipy, rady, doporučení
-
Jeřabinová vodka - recept
-
Jeřabinový likér - jak připravit, udělat
-
Jeřabinový likér - recept
-
Kalinový likér - recept
-
Kažení moštu ve sklenicích - jak, čím zabránit, zamezit (křen)
-
Kdoulový likér - recept
-
Kdy, v jakém pořadí pít při jídle víno, pivo, destiláty nebo likéry - rady, doporučení
-
Klady a zápory při pití minerálních vod
-
Kocovina - jak, čím zbrzdit účinky alkoholu (citronová šťáva)
-
Kopřivový sirup s citronem - recept
-
Kvašená malinovka - recept
-
Lesní sirup nejen proti kašli - jak vyrobit, udělat
-
Likér z ořechových jader - recept
-
Limetkový sirup s levandulí - jak připravit, udělat
-
Malinová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Malinová šťáva s jablky bez cukru - příprava
-
Malinová šťáva s octem - recept
-
Malinová šťáva, malinovka - recept
-
Malinovka z červené řepy - jak připravit, udělat
-
Malinový likér - recept
-
Malinový sirup bez cukru - recept
-
Mandarinková limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Mátová šťáva - recept
-
Mátový long drink - recept
-
Mátový nápoj - recept
-
Mátový nápoj - příprava
-
Mátový sirup - příprava
-
Medová limonáda s lipovým květem - příprava
-
Meduňková bowle pro dobrou náladu, uvolnění - jak připravit, udělat (meduňka, cukr, voda, jablečný ocet, pomeranč)
-
Meduňková pálenka - recept
-
Meduňková šťáva - recept
-
Meduňkovo-mátový sirup - jak připravit, udělat
-
Meduňkový sirup - recept
-
Meduňkový sirup do čaje - recept
-
Melounová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Meruňková šťáva - jak připravit, udělat
-
Meruňkový džus - recept
-
Meruňkový likér - recept
-
Nápoj s medem na zahřátí - jak udělat, připravit (med, voda, líh)
-
Nechutenství, nevolnost v letadle - jak, čím pomoci (víno)