Potraviny a vaření
Uchovávání mozarelly - jak skladovat, uchovávat (nálev, sůl)
Zveřejněno: čtvrtek 13. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1971x
Zbude-li vám mozarella, uchovávejte ji stále v nálevu, ve kterém jste ji zakoupili. Pokud jste ho už scedili, nahraďte ho osolenou vodou.
Mléko těžko stravitelné - jak, čím napomoci lepšímu trávení (soda, cukr)
Zveřejněno: čtvrtek 13. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2033x
Pokud je pro vás mléko těžko stravitelné, ale přesto ho máte vypít v koktejlu nebo ho použít v nějakém receptu, smíchejte mléko s trochou sody a oslaďte ho. Bude stravitelnější.
Kvalita zakoupeného oleje - jak ověřit, otestovat (peroxid)
Zveřejněno: čtvrtek 13. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1980x
Abyste si ověřili pravost kvality proklamované na etiketě zakoupeného oleje, nalijte lžíci oleje do skleničky z průhledného skla a přidejte trochu peroxidu. Pokud směs získá nazelenalou barvu, koupili jste prakticky olivový olej. Pokud ale získá jasně růžovou barvu, bude to olej ze sezamu, zatímco nažloutlá šeď prozradí olej z arašídů.
Krájení petrželky najemno - jak krájet, aby si uchovala co nejvíce vůně (nůžky)
Zveřejněno: čtvrtek 13. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3169x
Když chcete zachovat nejvíce vůně při krájení petrželky najemno, zkuste ji stříhat malými a ostrými nůžkami, neboť při krájení nožem se z lístků uvolňuje a ztrácí veškerá šťáva.
Uchovávání, skladování rajčatové šťávy - jak uchovávat, skladovat (olivový olej)
Zveřejněno: čtvrtek 13. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2395x
Pro lepší uchování zbytku šťávy nebo koncentrátu z rajských jablek v zavařovací sklenici, nalijte nahoru trochu olivového oleje.
Sundávání vláken z fazolí - jak sundat snadno a rychle
Zveřejněno: čtvrtek 13. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3522x
Ta nejlepší metoda pro snadné čištění fazolí a zbavování je vláken je, když fazole namočíte na pár minut do horké vody a hned pak do vody studené.
Loupání rajčat ze slupky - jak oloupat snadno a rychle
Zveřejněno: čtvrtek 13. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2027x
Když máte perfektně a snadno oloupat slupku z rajčat, namočte je na pár minut do horké vody a hned pak do vody studené.
Houby při vařené tmavnou, hnědnou - jak, čím zabránit (ocet)
Zveřejněno: čtvrtek 13. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3528x
Aby houby zůstaly během varu světlé, ponořte je na krátkou chvíli do lázně z vody a octa.
Loupání vřelých brambor - jak oloupat, abychom se nepopálili
Zveřejněno: pondělí 10. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2059x
Musíte oloupat vařené brambory, abyste udělali kaši nebo noky, ale pálí? Udělejte to takto: všechny je i se slupkou rozkrojte napůl a propasírujte rovnou přes pasírovačku brambor tak, aby dužina směřovala dolů. Z dírek bude vycházet pouze bílá část. Naproti tomu slupka zůstane uvnitř pasírovačky brambor!
Syrová cibule lehce stravitelná - jak to udělat, co použít (sůl, voda)
Zveřejněno: pondělí 10. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2333x
Máte problémy strávit syrovou cibuli? Před přidáním do salátu ji osolte, namočte na několik minut do studené vody, opláchněte a osušte.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Vařené kysané zelí lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (jablko)
- Uchovávání luštěnin - jak, čím zabránit napadení parazity (sůl)
- Skladování, uchovávání listového salátu v lednici - jak uchovat, aby co nejdéle vydržel čerstvý (síťka, kuchyňský papír)
- Trvanlivost vyšlehaného sněhu z bílků - jak, čím zvýšit trvanlivos, našlehání (ocet)
- Uchovávání, skladování vajec v lednici - jak, čím prodloužit čerstvost (špek)
- Připalování jídel při smažení - jak, čím zabránit, zamezit (citronová kůra)
- Zákusky měkké, nadýchané - jak to udělat, co použít (ocet)
- Vaječná omeleta nadýchaná - jak to udělat, co použít (soda)
- Koblihy nadýchané, měkké - jak to udělat, co použít (soda)
- Uchovávání žloutků v lednici - jak uchovat, skladovat (sůl, voda)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)