Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Zápach od ryb, česneku, cibule na nádobí - jak umýt, zbavit se (sedlina z kávy)

Nádobí používané na ryby a vejce se myje ve studené vodě, protože teplá voda neodstraní pachy. Pokud přesto zápach ryb, česneku nebo cibule na příborech ulpívá, otřete je sedlinou kávy.

Mycí prostředek na nádobí došel - čím nahradit (soda)

Zapomněli jste koupit mycí prostředek na nádobí? Čím ho nahradit? Sodou, která čistí, dezinfikuje a neutralizuje nepříjemné pachy.

Cukr v cukřence voňavý - jak to udělat, co použít (slupky od citrusů)

Obohaťte vůni cukru tím, že do cukřenky přidáte pár sušených pomerančových nebo citronových slupek.

Cukr v cukřence voňavý - jak to udělat, co použít (vanilka)

Obohaťte vůni cukru tím, že do cukřenky přidáte kousek vanilky.

Zkrystalizovaná marmeláda - jak, čím pomoci (voda, likér)

Zkrystalizovala marmeláda? Nevyhazujte ji, ale přidejte do ní trochu vody nebo likéru a nechte ji znovu provařit.

Prasknutí zavařovací sklenice při zavařování - jak, čím předejít, zabránit (horká voda)

Před tím, než nalijete horkou marmeládu nebo jakékoliv hodně teplé směsi do skleněné nádoby, zabalte nádobu do utěrky vymáchané v horké vodě. Vyhnete se tak teplotnímu šoku, který by mohl nádobu nebo lahev rozbít.

Připálené jídlo v hrnci - jak to udělat, aby nesmrdělo a nechutnalo po připálenině

Když se nějaké jídlo připálí, může se taková nepozornost vyřešit tak, že hrnec namočíte do studené vody, pak lžící přemístíte jídlo, aniž byste se dotýkali dna a postupně ho přendáte do čistého a máslem vymazaného hrnce. Jakmile máte hotovo, postavte jídlo znovu na oheň a pomalu ohřívejte.

Jeřabinový kompot s hruškami či jablky - jak připravit, udělat

Jeřabinový kompot s hruškami či jablky - příprava: Jeřabiny otrháme, opereme, chvilku povaříme v cukerném roztoku a necháme je v něm do druhého dne proslazovat. Hrušky nebo jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a povaříme v trošce vody okyselené kyselinou citronovou nebo citronovou šťávou.

Číst dál: Jeřabinový kompot s hruškami či jablky - jak připravit, udělat

Nakládané jeřabiny s vínem a skořicí - jak připravit, udělat

Nakládané jeřabiny s vínem a skořicí - příprava: Cukr svaříme s vodou. Do nálevu přidáme otrhané a oprané jeřabiny, víno a kousek celé skořice a na mírném ohni vaříme za občasného zamíchání asi půl hodiny. Skořici vyjmeme, jeřabiny vybereme děrovanou naběračkou a vložíme do skleniček.

Číst dál: Nakládané jeřabiny s vínem a skořicí - jak připravit, udělat

Jeřabiny na způsob brusinek - jak připravit, udělat

Jeřabiny na způsob brusinek - příprava: Jeřabiny otrháme a opereme, v kastrolu podlijeme troškou vody a asi 20 minut povaříme. Pak přidáme krystalový a vanilkový cukr, skořici a tlučené hřebíčky a badyán a vaříme doměkka. Ke konci varu jeřabiny částečně rozmačkáme, přidáme želírovací přípravek a kyselinu citronovou, obojí rozmíchané v trošce cukru, a chvilku povaříme.

Číst dál: Jeřabiny na způsob brusinek - jak připravit, udělat

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny