Potraviny a vaření
Zápach od ryb, česneku, cibule na nádobí - jak umýt, zbavit se (sedlina z kávy)
Zveřejněno: neděle 16. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2448x
Nádobí používané na ryby a vejce se myje ve studené vodě, protože teplá voda neodstraní pachy. Pokud přesto zápach ryb, česneku nebo cibule na příborech ulpívá, otřete je sedlinou kávy.
Mycí prostředek na nádobí došel - čím nahradit (soda)
Zveřejněno: neděle 16. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2123x
Zapomněli jste koupit mycí prostředek na nádobí? Čím ho nahradit? Sodou, která čistí, dezinfikuje a neutralizuje nepříjemné pachy.
Cukr v cukřence voňavý - jak to udělat, co použít (slupky od citrusů)
Zveřejněno: neděle 16. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2714x
Obohaťte vůni cukru tím, že do cukřenky přidáte pár sušených pomerančových nebo citronových slupek.
Cukr v cukřence voňavý - jak to udělat, co použít (vanilka)
Zveřejněno: neděle 16. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2689x
Obohaťte vůni cukru tím, že do cukřenky přidáte kousek vanilky.
Zkrystalizovaná marmeláda - jak, čím pomoci (voda, likér)
Zveřejněno: neděle 16. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2558x
Zkrystalizovala marmeláda? Nevyhazujte ji, ale přidejte do ní trochu vody nebo likéru a nechte ji znovu provařit.
Prasknutí zavařovací sklenice při zavařování - jak, čím předejít, zabránit (horká voda)
Zveřejněno: neděle 16. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4075x
Před tím, než nalijete horkou marmeládu nebo jakékoliv hodně teplé směsi do skleněné nádoby, zabalte nádobu do utěrky vymáchané v horké vodě. Vyhnete se tak teplotnímu šoku, který by mohl nádobu nebo lahev rozbít.
Připálené jídlo v hrnci - jak to udělat, aby nesmrdělo a nechutnalo po připálenině
Zveřejněno: neděle 16. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3300x
Když se nějaké jídlo připálí, může se taková nepozornost vyřešit tak, že hrnec namočíte do studené vody, pak lžící přemístíte jídlo, aniž byste se dotýkali dna a postupně ho přendáte do čistého a máslem vymazaného hrnce. Jakmile máte hotovo, postavte jídlo znovu na oheň a pomalu ohřívejte.
Jeřabinový kompot s hruškami či jablky - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 15. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1977x
Jeřabinový kompot s hruškami či jablky - příprava: Jeřabiny otrháme, opereme, chvilku povaříme v cukerném roztoku a necháme je v něm do druhého dne proslazovat. Hrušky nebo jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a povaříme v trošce vody okyselené kyselinou citronovou nebo citronovou šťávou.
Číst dál: Jeřabinový kompot s hruškami či jablky - jak připravit, udělat
Nakládané jeřabiny s vínem a skořicí - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 15. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1993x
Nakládané jeřabiny s vínem a skořicí - příprava: Cukr svaříme s vodou. Do nálevu přidáme otrhané a oprané jeřabiny, víno a kousek celé skořice a na mírném ohni vaříme za občasného zamíchání asi půl hodiny. Skořici vyjmeme, jeřabiny vybereme děrovanou naběračkou a vložíme do skleniček.
Číst dál: Nakládané jeřabiny s vínem a skořicí - jak připravit, udělat
Jeřabiny na způsob brusinek - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 15. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2066x
Jeřabiny na způsob brusinek - příprava: Jeřabiny otrháme a opereme, v kastrolu podlijeme troškou vody a asi 20 minut povaříme. Pak přidáme krystalový a vanilkový cukr, skořici a tlučené hřebíčky a badyán a vaříme doměkka. Ke konci varu jeřabiny částečně rozmačkáme, přidáme želírovací přípravek a kyselinu citronovou, obojí rozmíchané v trošce cukru, a chvilku povaříme.
Číst dál: Jeřabiny na způsob brusinek - jak připravit, udělat
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jeřabinový kompot - jak připravit, udělat
- Ovocná přesnídávka - jak připravit, udělat
- Povidla z různých druhů ovoce - jak připravit, udělat
- Ovoce v rumu - jak připravit, udělat
- Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
- Drobné ovoce ve vlastní šťávě - jak připravit, udělat
- ► Míchaný ovocný kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Domácí griotka - jak připravit, udělat
- Višňové víno - jak připravit, udělat
- Omáčka, masová šťáva slaná, přesolená - jak, čím pomoci, zbavit slanosti (cukr)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)