Potraviny a vaření
Připalování masa k roštu při grilování - jak, čím zabránit, zamezit (špek)
Zveřejněno: sobota 8. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3908x
Potřete-li grilovací rošt kůží od špeku, nic se nepřípálí. Prodávají se i oleje ve spreji, které obsahují vodu. Ta díky pomalému odpařování zajistí, že olej v žáru hned neshoří a na roštu vytvoří ochranný film.
Nákup dřevěného uhlí ke grilování - nač si dát pozor, jak nakupovat
Zveřejněno: sobota 8. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3344x
Kupujte dřevěné uhlí s většími kusy, jež nepropadnou palivovým roštem. Dobrý je průměr dva až osm centimetrů. Uhlí má být i co nejméně vlhké. Za deště je lepší ho kupovat v uzavřeném prostoru než u pumpy. Kvalitni uhlí se rychle rozžhaví a déle vydrží.
Výber, koupě grilu - nač si dát pozor, jak vybírat (plech)
Zveřejněno: sobota 8. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3397x
Při výběru grilu zkuste hmatem, zda se plech neohýbá. O kvalitě vypovídá i váha. Tenký plech může brzy začít rezivět a kroutit se. Spoje, nohy a držáky musí být dobře upevněné, aby se gril při použití nerozpadl.
Uchovávání, skladování ovoce, zeleniny v chladničce - jak uchovávat, odstranit vlhkost (kuchyňský papír)
Zveřejněno: sobota 8. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2596x
Před uložením ovoce a zeleniny do chladničky položte na dno přihrádky kuchyňský papír. Zbavíte se tak nadbytečné vlhkosti a potraviny zůstanou déle čerstvé.
Padání papírového konce čajového sáčku od čaje - jak, čím zabránit, zamezit (kolík na prádlo)
Zveřejněno: sobota 8. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2243x
Přicvakněte na papírový konec čajového sáčku kolíček na prádlo. Díky tomu nevklouzne do horkého čaje a vyluhovaný sáček pak z čaje snáze vytáhnete.
Párátka, špejle ve špízu - jak vytáhnout snadno a jednoduše
Zveřejněno: středa 5. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2493x
Párátka či špejle z masového špízu snadno vytáhnete, když je před zapíchnutím do masa potřete tukem.
Pálivé papriky - jak, čím zmírnit pálivost (sůl)
Zveřejněno: středa 5. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4227x
Koupili jste si neúmyslně pálivé papriky? Rozřízněte je, odstraňte všechna semínka a vnitřek nasolte.
Pěnění piva v plechovce při otevírání - jak, čím zabránit, zamezit
Zveřejněno: středa 5. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1748x
Před otevřením plechovky s pivem několikrát poklepejte na víčko. Pivo pak nevypění.
Praskání klobásy při pečení - jak, čím zabránit, zamezit
Zveřejněno: středa 5. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1889x
Vložte klobásu na několik minut do vařící vody - při pečení nepraskne.
Nakrojená šunka déle vydrží - jak to udělat, co použít (bílek)
Zveřejněno: středa 5. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1983x
Nakrojená šunka déle vydrží, potřete-li ji v místě řezu čerstvým bílkem.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Rozkrojený citron - jak skladovat, uchovávat, aby si zachoval co nejvíce vitamínů
- Velké množství krájené cibule - jak urychlit, získat snadno a rychle
- Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
- Klepání masa, válení těsta bez použití paličky, válečku - jak to udělat, co použít (lahev vína)
- Krupicový cukr z kostky cukru - jak udělat, co použít (lis na česnek)
- Příliš česneku v polévce - jak, čím zmírnit česnekovou chuť (petržel)
- Citronová šťáva - jak získat jen malé množství šťávy tak, aby citron nevysychal a déle vydžel
- Forma na bábovku, koláče - čím vysypat kromě strouhanky (kokos)
- Jednoduchá drátěnka - jak udělat, vyrobit (alobal)
- Zbytky kávových zrn v mlýnku na kávu - jak odstranit a zároveň vyčistit a nabrousit nože mlýnku (rýže)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)