Potraviny a vaření
Připálené zbytky jídla na grilu - jak, čím odstranit, odmočit (mokrý hadr)
Zveřejněno: neděle 20. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2953x
Rošt po grilování přikryjte na noc mokrou utěrkou. Ráno budou zbytky odmočené, rošt pak můžete přetřít novinovým papírem a opláchnout.
Příliš ostré, pálivé, opepřené jídlo - jak, čím zmírnit pálivost (jablko)
Zveřejněno: neděle 20. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6869x
Do příliš opepřeného pokrmu vložte dvě jablka nakrájená na větší kousky a krátce povařte - ostrost jídla se zmírní.
Plastové dózy páchnou po jídle - jak, čím odstranit zápach (kávová sedlina)
Zveřejněno: neděle 20. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1980x
Plastové dózy nebo misky snadno přejímají pach svého obsahu - nežádoucího odéru se zbavíte, když do nádoby dáte kávovou sedlinu, uzavřete a necháte přes noc účinkovat.
Chléb zůstane dlouho čerstvý - jak to udělat, co použít (brambor)
Zveřejněno: neděle 20. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3971x
Chléb zůstane dlouho čerstvý, přidáte-li k němu do chlebník syrový brambor.
Chléb zůstane dlouho čerstvý - jak to udělat, co použít (jablko)
Zveřejněno: neděle 20. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4118x
Chléb zůstane dlouho čerstvý, přidáte-li k němu do chlebníku jablko.
Skvrny, fleky od vajec na porcelánu - jak, čím odstranit, umýt (sůl)
Zveřejněno: čtvrtek 10. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1790x
Skvrny od vajec na porcelánu omyjte studenou vodou, do které jste přidali jemnou sůl.
Mastné skvrny, fleky na keramice, porcelánu - jak, čím vyčistit, odstranit (ocet)
Zveřejněno: čtvrtek 10. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2505x
Mastné skvrny na keramice a porcelánu: zbavíte se jich snadno tak, že nádobu umyjete v octové vodě.
Skvrny, fleky od čaje, kávy na porcelánu - jak, čím vyčistit, odstranit (soda)
Zveřejněno: čtvrtek 10. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2323x
Skvrny od čaje nebo kávy na porcelánu: tento typ skvrn se vyčistí sodou.
Lahve mastné od oleje, tuku - jak, čím vymýt, umýt, zbavit mastnoty (soda, piliny, kávový lógr)
Zveřejněno: čtvrtek 10. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3967x
Pokud máte umýt mastné lahve nebo usazeniny v nich, nechte je po 24 hodin naplněné roztokem 100 gramů sody na každý litr vody. Pak je vyprázdněte, a pokud jsou ještě špinavé, nasypejte dovnitř dvě lžíce pilin (nebo otrub) a jednu lžičku kávové sedliny. Přidejte trochu horké vody a energicky protřepejte. Použitá kávová sedlina, samotná nebo s vodou, odstraňuje z nádob pachy.
Zaschlé zbytky mléka v lahvích - jak, čím odstranit, vyčistit (sůl, ocet)
Zveřejněno: čtvrtek 10. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3144x
Zbytků mléka v lahvích se zbavíte tak, že nádobu vypláchnete roztokem soli a bílého octa.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Vodní kámen na dně lahví - jak, čím vyčistit, odstranit (vaječné skořápky)
- Šmouhy na skleničkách - jak, čím vyčistit, odstranit (ocet)
- Skleničky lesklé, naleštěné - jak to udělat, co použít (soda)
- Skleničky lesklé, naleštěné - jak to udělat, co použít (čpavek)
- ► Jak snadno vyloupat vlašské ořechy, vlašáky - tipy, rady, zkušenosti
- Pivní punč - jak připravit, udělat
- Bloody Mary - jak připravit, udělat
- Brusinková vodka - jak připravit, udělat
- Jeřabinový likér - jak připravit, udělat
- Pomerančový likér - jak připravit, udělat
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)