Potraviny a vaření
Tvarůžkový koláč - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3065x
Tvarůžkový koláč - recept: Polohrubou mouku smíchejte s kypřicím práškem a malou špetkou soli. Přidejte bílý jogurt, vejce a polovinu předepsaného koření. Vymíchejte hladké těsto. Koláčovou formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Testo do ní rozetřete. Tvarůžky si nakrájejte na plátky a slaninu na proužky. Tvarůžky i slaninu rozložte na těsto ve formě a vše posypejte zbylým kořením. Koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 C a pečte ho asi 30 minut dozlatova. Podávejte teplý nebo vychladlý.
Smažené tvarůžky - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3051x
Smažené tvarůžky - recept: Měkký salám nakrájejte na tenká kolečka a tvarůžky do nich zabalte. Aby salám na tvarůžcích držel, můžete ho připíchnout párátkem. Tvarůžky obalte v mouce, rozšlehaných vejcích a nakonec v prosáté strouhance. Pak je ještě jednou obalte ve vejcích a ve strouhance (mouku již vynechte). Na pánvi si rozpalte olej a obalené tvarůžky na něm osmažte po obou stranách dozlatova. Pokrm podávejte s bramborovou kaší posypanou nasekanou pažitkou.
Tvarůžkové kuře, kuře s tvarůžkovou nádivkou - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2909x
Kuře s tvarůžkovou nádivkou - recept: Tvarůžky, slaninu a housku nakrájejte, promíchejte, česnek prolisujte a vymažte jím kuře. Naplňte kuře směsí a zašijte otvor. Povrch potřete olejem smíchaným s paprikou a osolte. Kuře pečte v pekáči vymazaném máslem při 180 C 50 minut. Jablka a cibulky nakrájejte na čtvrtky a asi 20 minut před dopečením je přidejte ke kuřeti. Pokrm podávejte s vařenými nebo opečenými bramborami.
Číst dál: Tvarůžkové kuře, kuře s tvarůžkovou nádivkou - recept, postup, návod
Česnekačka, česneková polévka s tvarůžky - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5096x
Česneková polévka s tvarůžky - recept: Mrkev, celer i brambory pokrájejte nadrobno, česnek nasekejte na tenké plátky. Vše opečte na sádle, zalijte vývarem, osolte a vařte doměkka. Chleba nakrájejte na kostky, dejte je na plech s pečicím papírem a poklaďte kousky tvarůžků. Krutonky zapékejte při 180°C asi 5-8 minut. Klobásu nakrájejte a opečte do křupava. Polévku rozdělte do talířů, doplňte krutonky, klobásou a jarní cibulkou.
Číst dál: Česnekačka, česneková polévka s tvarůžky - recept, postup, návod
Tvarůžkové bramboráčky - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2616x
Tvarůžkové bramboráčky - recept: Tvarůžky nahrubo nastrouhejte. Uvařené brambory nechte zchladnout, oloupejte a nastrouhejte k tvarůžkům. Přidejte tvaroh, vejce, kmín, sůl a pepř a zahustěte moukou a krupici. Promíchejte a zprazpracujte na těsto, které rozválejte na silnější placku. Skleničkou nebo vykrajovátkem vypíchněte z placky kolečka a na oleji je zvolna usmažte dozlatova. Hotové bramboráčky přendejte na papírovou utěrku, která odsaje tuk. Podávejte je s tatarskou omáčkou.
Vepřové kotlety plněné tvarůžkovou nádivkou - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2484x
Vepřové kotlety plněné tvarůžkovou nádivkou - recept: Vyzrálé olomoucké tvarůžky nakrájejte na malé kostičkya dejte je do misky. Přidejte najemno nasekanou cibuli, prolisované stroužky česneku, lžíci zakysané smetany a mletou červenou papriku. Vše promíchejte. Vepřové kotlety si očistěte a podélně je uprostřed nařízněte tak, aby vznikla kapsa. Potom je zlehka naklepejte a vložte do nich připravenou tvarůžkovou nádivku. Okraj sepněte párátkem, aby náplň nevytekla, a nakonec je zaprašte hladkou moukou. Na pánvi si rozpalte sádlo, kotlety na něm po obou stranách opečte a přendejte je na pekáček. Posypejte je mletým kmínem, solí, pepřem a nasekaným tymiánem. Vše pak zalijte smetanou. Pekáček s kotletami vložte do předehřáté trouby a maso při 180°C dopečte doměkka. Plněné žebírko podávejte s vařenými bramborami a dušenou míchanou zeleninou.
Číst dál: Vepřové kotlety plněné tvarůžkovou nádivkou - recept, postup, návod
Ovocný koláč z listového těsta - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3130x
Ovocný koláč z listového těsta - recept: Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále na kulatý plát o průměru 30 cm. Vložte ho do formy o průměru 26 cm a vytvořte 2 cm vysoký okraj. Na těsto položte alobal a zatěžkejte ho fazolemi. Korpus pečte v troubě předehřáté na 200 C asi 15 minut. Pak alobal s fazolemi odstraňte a při 180 C dopékejte dalších deset minut. Korpus nechte vychladnout v pečicí formě, pak ho vyjměte a potřete jahodovým džemem. Tvaroh utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem. Kiwi, pomeranč a mandarinku oloupejte, mochyni opláchněte a vše nakrájejte na plátky. Pizzu ozdobte tvarohem a kousky ovoce. Ihned podávejte.
Číst dál: Ovocný koláč z listového těsta - recept, postup, návod
Trojúhelníčky z listového těsta plněné jablky a marmeládou - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2627x
Trojúhelníčky z listového těsta plněné jablky a marmeládou - recept: Těsto rozválejte na plát silný asi 3 mm a rozkrájejte na čtverce 12 x 12 cm. Čtverce rozkrojte na trojúhelníky, rozložte na plech s pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Jablka nakrájejte na kolečka silná asi 1 cm. Kulatým tvořítkem vykrojte ve středu jádřinec a kolečka jablek potřete citronovou šťávou. Do středu každého trojúhelníku položte kolečko jablka, do otvoru dejte lžičku marmelády. Pečte ve vyhřáté troubě při 180 C asi 20 minut. Po upečení nechte trojúhelníčky vychladnout na kovové mřížce.
Číst dál: Trojúhelníčky z listového těsta plněné jablky a marmeládou - recept, postup, návod
Šněci z listového těsta, plnění meruňkovou marmeládou a rozinkami - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2892x
Šněci z listového těsta, plnění meruňkovou marmeládou a rozinkami - recept: Rozinky zalijte rumem, nechte nabobtnat. Žloutky vyšlehejte s vanilkovou esencí, cukrem a moukou na hladké těstíčko. Mléko v kastrůlku vložte do vodní lázně. Když se zahřeje, přidejte těstíčko a míchejte, dokud nevznikne hladký krém. Těsto rozválejte na plát asi 30 x 45 cm. Potřete krémem, posypejte rozinkami, stočte do rolády a rozkrájejte na plátky. Pečte 30 minut při 180 C, horké potřete nahřátým džemem.
Číst dál: Šněci z listového těsta, plnění meruňkovou marmeládou a rozinkami - recept, postup, návod
Řezy z listového těsta plněné vanilkovým krémem - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2631x
Řezy z listového těsta plněné vanilkovým krémem - recept: Listové těsto rozválejte na plát 48 x 30 cm a rozkrájejte ho na čtyři pruhy. Přendejte je na dva plechy a povrch propíchejte vidličkou. Těsto pečte ve vyhřáté troubě při 200 C asi 20 minut. Po upečení vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý krém a za stálého míchání jej nechte vychladnout. Pak ho rozšlehejte a přidejte na kousky nakrájené máslo. Vše společně vyšlehejte na hladký krém. Jeden pruh těsta potřete polovinou vanilkového krému a rozložte na něj část okapaných mandarinek. Na ně položte druhý pruh těsta. Stejným způsobem potřete i dva zbylé upečené pruhy. Nech je v chladničce ztuhnout a nakrájejte na řezy. Povrch sypejte moučkovým cukrem.
Číst dál: Řezy z listového těsta plněné vanilkovým krémem - recept, postup, návod
Další rady a tipy v této kategorii:
- Slaninový koláč se sýrem a nivou z listového těsta - recept, postup, návod
- Slaný hráškový koláč z listového těsta - recept, postup, návod
- Plněné sýrovo-špenátové taštičky z listového těsta - recept, postup, návod
- Citronový koláč - recept, postup, návod
- Karibský tunel s banány - recept, postup, návod
- Jablečný dort - recept, postup, návod
- Zapečený prejt - recept, postup, návod
- Pečené vepřové ocásky - recept, postup, návod
- Kroupová polévka s vepřovým masem - recept, postup, návod
- Huspenina z vepřového masa - recept, postup, návod
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)