Potraviny a vaření
Nápaditá svačinka pro děti - chlebové rybičky s pomazánkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2098x
Chlebové rybičky s pomazánkou - recept: Vejce uvařte natvrdo, oloupejte je a nastrouhejte najemno. Vidličkou rozmačkejte rybičky s polovinou šťávy. Přidejte tvaroh s máslem a vejce. Pomazánku ochuťte citronovou šťávou, solí, hořčicí a dobře promíchejte. Z krajíčků chleba vykrojte podle papírové šablony ryby a potřete je pomazánkou. Podle fantazie zdobte zeleninou.
Nápaditá svačinka pro děti - bramborové lodičky - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2451x
Bramborové lodičky - recept: Batáty neloupejte, jenom je omyjte a osušte (klasické brambory oloupejte). Nakrájejte z nich 16 větších a 16 malých kousků a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je olivovým olejem, osolte je a vložte do předem vyhřáté trouby. Pečte při 180 C, dokud nejsou měkké. Rajčátka opláchněte, osušte a nakrájejte na plátky. Lístečky šťovíku nebo špenátu operte pod studenou vodou a nechte je dobře okapat. Na každé párátko napíchněte malý kousek batátu či brambory, pak mozzarellu zabalenou do lístku šfovíku nebo špenátu a nakonec rajčátko. Špízek zapíchněte do většího kousku brambory.
Kachní zázvorové nudličky s pohankou - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2719x
Kachní zázvorové nudličky s pohankou - recept: Kachní prsíčka nakrájejte na tenké plátky. Posypejte je solí, mletým černým pepřem a chilli kořením. Dobře promíchejte a obalte v solamylu. Nechte asi 15 minut odležet. Pórek, cibuli, houby (sušené houby si předem namočte a krátce je povařte) a mrkev nakrájejte na kousky. Zázvor oloupejte a nakrájejte. Na pánvi na větším množství oleje kachní maso zprudka a ze všech stran opečte. Pak přidejte nakrájenou zeleninu a houby a vše orestujte.
Číst dál: Kachní zázvorové nudličky s pohankou - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Krůtí závitky se špenátem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2387x
Krůtí závitky se špenátem - recept: Brambory oloupejte, pokrájejte a v osolené vodě uvařte na skus. Nasypejte je do mísy, přidejte olej, sůl, pepř a citronovou šťávu. Cibuli i žampiony nasekejte a krátce orestujte. Lusky spařte a pokrájejte. Vše přidejte k bramborám. Papriky vložte do pekáčku s pečicím papírem a pečte při 200 °C, dokud se na slupce nezačnou tvořit tmavé puchýře. Papriky vyndejte, zabalte do fólie a nechte odpočinout. Pak z nich odstraňte slupku, rozčtvrťte je a vyjměte semínka. Špenát spařte ve vroucí osolené vodě, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Maso nakrájejte na osm plátků a lehce naklepejte. Potřete kari pastou, poklaďte špenátem, paprikami a sviňte do roládek. Převažte je potravinářským provázkem a zprudka ze všech stran opečte na oleji. Osolte je, opepřete a přendejte na pekáček. V troubě vyhřáté na 150°C dopékejte asi 15 minut. Pak je vyndejte, nechte na teplém místě 10 minut dojít a odstraňte z nich provázek. Podávejte se salátem.
Číst dál: Krůtí závitky se špenátem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zapékané krůtí plátky se zeleninou a smetanovou omáčkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2284x
Zapékané krůtí plátky se zeleninou a smetanovou omáčkou - recept: Krůtí maso jemně naklepejte, osolte a opepřete. Na pánvičce je na části oleje orestujte z obou stran. Zeleninunakrájejte na kostky a orestujte na zbylém oleji. Plech vymažte máslem a vložte řízky. Na ně rozložte orestovanou zeleninu. Šlehačku smíchejte se zakysanou smetanou a hořčicí a zalijte zeleninu. Zapékejte při 200 °C asi 15 minut. Podávejte s dušenou rýží a petrželkou.
Krůtí řízky se smetanovou omáčkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2248x
Krůtí řízky se smetanovou omáčkou - recept: Z jednoho citronu nastrouhejte kůru. Krůtí prsa rozdělte na osm plátků a rozklepejte je. Osolte je a opepřete, zakapejte šťávou z druhého citronu a vetřete do nich nastrouhanou citronovou kůru. Deset minut je nechte odpočinout. Brokolici očistěte a rozeberte na růžičky. Košťál nakrájejte na kousky. Vše spařte v osotené vroucí vodě (koštál brokolice můžete chvilku povařit). V pánvičce rozehřejte olej a řízečky na něm z obou stran opečte. Pak je vyjměte, zabalte do alobalu a nechte je krátce odpočinout. Výpek zalijte smetanou ke šlehání a zredukujte ji asi na 2/3 množství. Vmíchejte zakysanou smetanu. Přidejte na plátky nakrájený oloupaný citron, opečené řízky a brokolici. Vše dochuťte solí, bílým pepřem, cukrem a citronovou šťávou a společně prohřejte. Podávejte s těstovinami.
Číst dál: Krůtí řízky se smetanovou omáčkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Kuřecí stehna na rozmarýnu - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2467x
Kuřecí stehna na rozmarýnu - recept: Rozmarýn opláchněte a lístečky otrhejte. Česnek nakrájejte na plátky a spolu s polovinou rozmarýnu ho dejte do misky a zalijte olejem. Kuřecí paličky omyjte a ostrým nožem nařízněte pod kůží. Kapsy potom naplňte zbylými lístky rozmarýnu. Paličky osolte a rozložte je do menšího pekáčku. Přelijte je bylinkovým olejem a podlijte trochou vody. V troubě je při 180 °C pečte asi 40 minut doměkka. Během pečení je přelévejte výpekem a podle potřeby podlévejte vodou. Fazolky očistěte a překrájejte je na polovinu. Papriku očistěte a nakrájejte ji na větší kousky. V pánvi rozpalte olivový olej a zeleninu na něm orestujte. Nakonec ji osolte a opepřete bílým pepřem a vmíchejte do ní piniová semínka. Pečené kuřecí paličky rozdělte na talíře. Přidejte orestovanou zeleninu a ozdobte rozmarýnem. Jako příloha jsou vhodné pečené brambory.
Číst dál: Kuřecí stehna na rozmarýnu - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Kuřecí nudličky v těstíčku - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2933x
Kuřecí nudličky v těstíčku - recept: Maso nakrájejte na silnější nudličky a posypejte je solí a pepřem. Dobře promíchejte. Eidam nastrouhejte najemno, promíchejte s vejci, mlékem a hladkou moukou. Vypracujte hladké těstíčko. V pánvi rozehřejte větší vrstvu oleje. Kuřecí nudličky namáčejte do těstíčka a ihned je vkládejte do horkého oleje. Osmažte je ze všech stran dozlatova a pokládejte na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Jako přílohu podávejte vařené brambory, na talířích ozdobte bylinkami.
Číst dál: Kuřecí nudličky v těstíčku - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Kuřecí nudličky na pivu - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2677x
Kuřecí nudličky na pivu - recept: Cibuli nakrájejte najemno, párek na rovnoměrná kolečka. Kuřecí maso omyjte a nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a zprudka opečte na oleji. K opečenému kuřecímu masu přidejte nakrájenou cibuli, pár a rajský protlak. Vše podlijte pivem a krátce poduste. Směs dochufte vegetou, podle chuti ještě přisolte a opepřete. Vhodnou přílohou je rýže nebo bramborové hranolky.
Číst dál: Kuřecí nudličky na pivu - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Křenové brambory - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2551x
Křenové brambory - recept: Brambory se slupkou uvařte do poloměkka, oloupejte a rozpulte napodél. Půlky vydlabejte a vnitřek rozmixujte na kaši. Maso a žampiony nakrájejte a na dvou lžičkách másla orestujte. Směs smíchejte s kaší, křenem a strouhankou. Osolte. Polovinu vydlabaných brambor naplňte směsí a přiklopte zbylými bramborami. V pekáči na ně rozdělte zbylé máslo. Pečte při 170 C asi 15 minut. Posypejte pažitkou a estragonem.
Číst dál: Křenové brambory - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Další rady a tipy v této kategorii:
- Losos s křenovou kaší - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Křenová sekaná - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Plněné řízky s překvapením - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Uzená polévka s křenem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Hovězí steak s kari omáčkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Polévka s haluškami - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Kuře po sečuánsku - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Sladkokyselé hovězí maso s bylinkami a ovocem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Indická hrachová polévka se zázvorem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Mrkvová polévka s bylinkami a bílým jogurtem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)