Potraviny a vaření
Šafránové nudle s pangasem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2238x
Šafránové nudle s pangasem - recept: Šafrán namočte asi na deset minut do trošky horké vody. Mrkev oškrábejte, podélně rozkrojte a pokrájejte na špalíčky. Vývar přiveďte k varu. Přidejte do něj šafrán (i s vodou, v níž se louhoval) a dochuťte ho solí a kajenským pepřem. Vložte nudle a nechte je vařit. Když jsou těstoviny téměř na skus měkké, přisypejte k nim mrkev s hráškem a dovařte je. Vše sceďte a uchovejte teplé. Filety pangase očistěte, pokapejte citronovou šťávou, osolte je a opepřete. Pak je zvolna jemně opékejte na oleji po obou stranách.
Číst dál: Šafránové nudle s pangasem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zázvor - jeho použití a vliv na zdraví - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3960x
V současné době je populární po celém světě. Je všestranně použitelný, hodí se do slaných i sladkých jídel. Je také součástí kořenicích směsí, např. kari. Kromě aromatu a výrazné chuti dodává pokrmům i něco navíc - pozitivně ovlivňuje proces zažívání a potlačuje příznaky spojené s kinetózou (nevolnost při jízdě automobilem, autobusem
a mořskou nemocí. Užitečným pomocníkem je i při nevolnostech a zvracení v době těhotenství. Čerstvý zázvor koupíte prakticky v každém obchodě. Ve spodní části chladničky vydrží dlouho čerstvý.
Kardamom - jeho použití v kuchyni, přísada do jídel a nápojů - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3799x
Největší oblibu má kardamom v zemích Orientu. Má aromatickou, jemně pálivou a pikantní chuť, která připomíná eukalypt. Koření se jím mastné pokrmy, pečivo, zeleninová jídla, luštěniny, rýže, omáčky i svařené víno. V malém množství se přidává do uzenin. Chcete-li si okořenit kávu nebo čaj, přidejte 3-4 zrnka (celá nebo umletá) na jeden šálek.
► Šafrán - použití, využití v kuchyni, do kterých pokrmů se hodí - tipy
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 10490x
Šafrán se často se používá především ve francouzské a španělské kuchyni. Nesmí chybět v provensálské polévce bouillabaisse či v pokrmech s rýží jako například paella nebo rizoto. Více než pro svoji chuť se šafrán používá k barvení pokrmů. Pokud chcete jídlo hlavně obarvit, přidejte šafrán na počátku vaření. Pokud plánujete jídlo šafránem ovonět, přidejte jej až později. Šafránem ořeňte velmi střídmě, při jeho nadměrném použití může jídlo chutnat hořce.
Kurkuma - jak vypadá a kde se dá při vaření použít - rady, tipy, doporučení
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4865x
Toto jasně žluté koření má jemnou vůni, připomínající pomeranče a zázvor, a velmi intenzivní chuť. Přidává se do rýže, polévek, omáček, k bramborám, těstovinám, masu i rybám. Je nepostradatelnou součástí většiny indických jídel, např. indického zeleninového či masového kari, používá se i na nakládání masa společně s jogurtem nebo zakysanou smetanou. Kurkumu koupíte bud samotnou (v podobě práškového koření v sáčku), nebo je součástí různých kořenicích směsí, z nichž nejznámější je kari.
Využití saturejky v kuchyni - tipy, rady
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3918x
Tato bylinka s jemnými, svěže zelenými lístky je nejlepším kořením především do pokrmů z luštěnin.
Nejen že se její chuť k těmto jídlům dokonale hodí, ale dokáže také mírnit nadýmání, které požití čočky a fazolí
většině lidí způsobuje. Kromě luštěnin se přidává také do omáček a polévek, je výtečná do mletých mas a sekané, ve vaječných pokrmech, dušené zelenině a v salátech.
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4425x
Je jedním z nejhezčích a tvarově nejzajímavějších koření vůbec. Zvláštní kombinace pálivostia sladkosti z něj dělá koření sice jemné, ale natolik výrazné, že jetřeba ho vždy dávkovat s citem. Na vaření můžete používatbadyán rozlámaný nebo umletý. V čínské kuchyni se dává k drůbežímua vepřovému masu, ve Vietnamu do hovězí polévky. Hodí se na pečené kuře, dušenou rybu, dotmavých polévek i na dýni.
Sladké těstoviny s ořechy a meruňkami – recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2294x
Sladké těstoviny s ořechy a meruňkami – recept: Těstoviny vsypejte do vroucí osolené vody a přidejte trochu oleje. Dobře je promíchejte a uvařte podle návodu uvedeném na obalu doměkka. Hotové těstoviny přeceďte, nechte okapat a poté je promíchejte s máslem. Ořechy nasekejte nahrubo, okapané meruňky nakrájejte na menší kousky a vše promíchejte s cukrem. Těstoviny smíchejte s ořechovou směsí a rozdělte na talíře. Posypejte cukrem.
Číst dál: Sladké těstoviny s ořechy a meruňkami – recept, postup, návod, příprava, suroviny
Špagety s tuňákem a citronovou omáčkou – recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2338x
Špagety s tuňákem a citronovou omáčkou – recept: Všechna vejce si uvařte nahniličko. Ve studené vodě je pak nechte trochu zchladnout a oloupejte je. Špagety uvařte v osolené vodě na skus. Sceďte je a nechte dobře okapat. Olej z tuňáka nalijte do pánve a orestujte na něm nadrobno nasekanou cibuli. Poté přidejte zakysanou smetanu a trochu najemno nastrouhané citronové kůry a vymačkané citronové šťávy. Přisypte nadrobno nasekanou pažitku. Vše dochuťte solí a mletým černým pepřem a prohřejte. Do směsi přidejte tuňáka a uvařené okapané špagety. Vše dobře prohřejte. Špagety rozdělte do talířů nebo misek. Každou porci doplňte uvařeným pokrájeným vajíčkem. Vhodnou přílohou je zeleninový salát s citronovou zálivkou.
Číst dál: Špagety s tuňákem a citronovou omáčkou – recept, postup, návod, příprava, suroviny
Těstoviny se sýrem – recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2484x
Těstoviny se sýrem – recept: Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Trochu vody, ve které se vařily, si ponechte. Česnek nakrájejte na plátky, cuketu na tenká kolečka a rajčata na měsíčky. Na oleji osmahněte česnek. Přidejte cuketu a také ji orestujte. Vmíchejte rajčata a vše dochuťte provensálskými bylinkami, solí a pepřem. Poté zeleninu podlijte vodou z těstovin a přidejte k ní těstoviny, olivy a mozzarellu. Vše prohřejte a ihned podávejte.
Číst dál: Těstoviny se sýrem – recept, postup, návod, příprava, suroviny
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak využít vaječnou skořápku, vaječné skořápky (hořká káva, slimáci, vlhkost zeminy květináče)
- Špagety se slaninou - recept, postup, návod
- Těstovinový hrnec se zeleninou - recept, postup, návod
- Jak připravit barevné nudle - rady, tipy, doporučení
- Domácí těstoviny - recept, postup, návod
- Jakou mouku použít při výrobě domácích těstovin - tipy, rady, doporučení
- Kolik vody použít při vaření těstovin - tipy, rady, doporučení
- Tvarůžkové taštičky s houbovou omáčkou - recept, postup, návod
- Plněná tvarůžková kuřecí kapsa - recept, postup, návod
- Toasty s tvarůžky - recept, postup, návod
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)