Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Šafránové nudle s pangasem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Šafránové nudle s pangasem - recept: Šafrán namočte asi na deset minut do trošky horké vody. Mrkev oškrábejte, podélně rozkrojte a pokrájejte na špalíčky. Vývar přiveďte k varu. Přidejte do něj šafrán (i s vodou, v níž se louhoval) a dochuťte ho solí a kajenským pepřem. Vložte nudle a nechte je vařit. Když jsou těstoviny téměř na skus měkké, přisypejte k nim mrkev s hráškem a dovařte je. Vše sceďte a uchovejte teplé. Filety pangase očistěte, pokapejte citronovou šťávou, osolte je a opepřete. Pak je zvolna jemně opékejte na oleji po obou stranách.

Číst dál: Šafránové nudle s pangasem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Zázvor - jeho použití a vliv na zdraví - tipy, rady, doporučení

V současné době je populární po celém světě. Je všestranně použitelný, hodí se do slaných i sladkých jídel. Je také součástí kořenicích směsí, např. kari. Kromě aromatu a výrazné chuti dodává pokrmům i něco navíc - pozitivně ovlivňuje proces zažívání a potlačuje příznaky spojené s kinetózou (nevolnost při jízdě automobilem, autobusem
a mořskou nemocí. Užitečným pomocníkem je i při nevolnostech a zvracení v době těhotenství. Čerstvý zázvor koupíte prakticky v každém obchodě. Ve spodní části chladničky vydrží dlouho čerstvý.

Kardamom - jeho použití v kuchyni, přísada do jídel a nápojů - tipy, rady, doporučení

Největší oblibu má kardamom v zemích Orientu. Má aromatickou, jemně pálivou a pikantní chuť, která připomíná eukalypt. Koření se jím mastné pokrmy, pečivo, zeleninová jídla, luštěniny, rýže, omáčky i svařené víno. V malém množství se přidává do uzenin. Chcete-li si okořenit kávu nebo čaj, přidejte 3-4 zrnka (celá nebo umletá) na jeden šálek.

► Šafrán - použití, využití v kuchyni, do kterých pokrmů se hodí - tipy

Šafrán se často se používá především ve francouzské a španělské kuchyni. Nesmí chybět v provensálské polévce bouillabaisse či v pokrmech s rýží jako například paella nebo rizoto. Více než pro svoji chuť se šafrán používá k barvení pokrmů. Pokud chcete jídlo hlavně obarvit, přidejte šafrán na počátku vaření. Pokud plánujete jídlo šafránem ovonět, přidejte jej až později. Šafránem ořeňte velmi střídmě, při jeho nadměrném použití může jídlo chutnat hořce.

Kurkuma - jak vypadá a kde se dá při vaření použít - rady, tipy, doporučení

Toto jasně žluté koření má jemnou vůni, připomínající pomeranče a zázvor, a velmi intenzivní chuť. Přidává se do rýže, polévek, omáček, k bramborám, těstovinám, masu i rybám. Je nepostradatelnou součástí většiny indických jídel, např. indického zeleninového či masového kari, používá se i na nakládání masa společně s jogurtem nebo zakysanou smetanou. Kurkumu koupíte bud samotnou (v podobě práškového koření v sáčku), nebo je součástí různých kořenicích směsí, z nichž nejznámější je kari.

Využití saturejky v kuchyni - tipy, rady

Tato bylinka s jemnými, svěže zelenými lístky je nejlepším kořením především do pokrmů z luštěnin.
Nejen že se její chuť k těmto jídlům dokonale hodí, ale dokáže také mírnit nadýmání, které požití čočky a fazolí
většině lidí způsobuje. Kromě luštěnin se přidává také do omáček a polévek, je výtečná do mletých mas a sekané, ve vaječných pokrmech, dušené zelenině a v salátech.

Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady

Je jedním z nejhezčích a tvarově nejzajímavějších koření vůbec. Zvláštní kombinace pálivostia sladkosti z něj dělá koření sice jemné, ale natolik výrazné, že jetřeba ho vždy dávkovat s  citem. Na vaření můžete používatbadyán rozlámaný nebo umletý. V čínské kuchyni se dává k  drůbežímua vepřovému masu, ve Vietnamu do hovězí polévky. Hodí se na pečené ke, dušenou rybu, dotmavých polévek i na dýni.

Sladké těstoviny s ořechy a meruňkami – recept, postup, návod, příprava, suroviny

Sladké těstoviny s ořechy a meruňkami – recept: Těstoviny vsypejte do vroucí osolené vody a přidejte trochu oleje. Dobře je promíchejte a uvařte podle návodu uvedeném na obalu doměkka. Hotové těstoviny přeceďte, nechte okapat a poté je promíchejte s máslem. Ořechy nasekejte nahrubo, okapané meruňky nakrájejte na menší kousky a vše promíchejte s cukrem. Těstoviny smíchejte s  ořechovou směsí a rozdělte na talíře. Posypejte cukrem.

Číst dál: Sladké těstoviny s ořechy a meruňkami – recept, postup, návod, příprava, suroviny

Špagety s tuňákem a citronovou omáčkou – recept, postup, návod, příprava, suroviny

Špagety s tuňákem a citronovou omáčkou – recept: Všechna vejce si uvařte nahniličko. Ve studené vodě je pak nechte trochu zchladnout a oloupejte je. Špagety uvařte v osolené vodě na skus. Sceďte je a nechte dobře okapat. Olej z tuňáka nalijte do pánve a orestujte na něm nadrobno nasekanou cibuli. Poté přidejte zakysanou smetanu a trochu najemno nastrouhané citronové kůry a vymačkané citronové šťávy. Přisypte nadrobno nasekanou pažitku. Vše dochuťte solí a mletým černým pepřem a prohřejte. Do směsi přidejte tuňáka a uvařené okapané špagety. Vše dobře prohřejte. Špagety rozdělte do talířů nebo misek. Každou porci doplňte uvařeným pokrájeným vajíčkem. Vhodnou přílohou je zeleninový salát s citronovou zálivkou.

Číst dál: Špagety s tuňákem a citronovou omáčkou – recept, postup, návod, příprava, suroviny

Těstoviny se sýrem – recept, postup, návod, příprava, suroviny

Těstoviny se sýrem – recept: Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Trochu vody, ve které se vařily, si ponechte. Česnek nakrájejte na plátky, cuketu na tenká kolečka a rajčata na měsíčky. Na oleji osmahněte česnek. Přidejte cuketu a také ji orestujte. Vmíchejte rajčata a vše dochuťte provensálskými bylinkami, solí a pepřem. Poté zeleninu podlijte vodou z  těstovin a přidejte k ní těstoviny, olivy a mozzarellu. Vše prohřejte a ihned podávejte.

Číst dál: Těstoviny se sýrem – recept, postup, návod, příprava, suroviny

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny