Potraviny a vaření
Smažené sladké pletánky - recept, postup, návod
Zveřejněno: sobota 30. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3209x
Smažené sladké pletánky - recept: Na kvásek smíchejte čtyři lžíce vlažného mléka, lžičku cukru a droždí. Přikryjte ubrouskem a nechte na teple vzejít. Mezitím utřete tuk s cukrem a rumem, postupně přidejte žloutky a vše utřete do pěny. Vlijte kvásek, za stálého míchání přidávejte mouku prosátou se solí, rozinky, citronovou kůru a zbylé mléko. Vypracujte vláčné těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte asi 90 minut kynout. Těsto vyndejte na pomoučený vál, lehce propracujte a vyválejte tenké válečky dlouhé 20cm. Položte vždy dva vedle sebe, spleťte v pletánky a nechte na vále ještě deset minut kynout. Smažte je na rozpáleném tuku tak, aby byly do poloviny potopené. Ještě horké je lehce obalte v moučkovém cukru.
Škvarkové placky - recept, postup, návod
Zveřejněno: sobota 30. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3376x
Škvarkové placky - recept: Zdroždí, cukru, lžíce vlažného mléka a dvou lžic mouky si připravte kvásek. Do zbylé mouky přidejte sůl, pepř, vejce, vyběhlý kvásek, rozpuštěné sádlo a nasekané škvarky. Zbylým mlékem zadělejte těsto. Z vykynutého těsta vytvarujte silnější placičky, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte nakynout. Pak ostrým nožem naznačte na každé mřížku. Placičky potřete rozšlehaným vejcem, posypejte hrubou solí a kmínem. Pečte je při 160 C přibližně 20 minut dozlatova.
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
Zveřejněno: sobota 30. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5204x
Bavorské vdolečky - recept: Z droždí, lžičky cukru, trochy polohrubé mouky a vlažného mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít. Zbylou mouku prosijte. Přidejte zbylý cukr, sůl, špetku citronové kůry a rozpuštěný tuk na pečení, rum a kvásek. Mlékem pak zadělejte vláčné těsto a nechte ho na teplém místě vykynout. Připravené těsto rozdělte asi na 16 kousků a z každého vytvarujte bochánek. V pánvičce dobře rozehřejte olej. Vdolečky pak na něm pozvolna smažte z obou stran dozlatova. Podávejte je polité zakysanou smetanou, ozdobené lžičkou švestkových povidel a trochou nastrouhaného tvrdého tvarohu.
Guláš v chlebu - recept, postup, návod
Zveřejněno: sobota 30. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3558x
Guláš v chlebu - recept: Hovězí maso a bůček očistěte a nakrájejte na kostky. Vše vložte do misky, osolte a promíchejte s moukou. V kastrolu rozehřejte sádlo a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte maso a orestujte ho. Vmíchejte mletou papriku a přidejte kuličky pepře. Maso podlijte jenom trochou vody a nechte zvolna dusit. Když je všechno maso měkké, přidejte k němu oloupané na kostičky nakrájené brambory a ještě chvíli vše povařte. Nakonec guláš dochuťte solí a mletým černým pepřem. Bochníčky chleba rozpečte v troubě. Potom je svrchu asi v jedné třetině podélně seřízněte a vydlabejte střídky. Bochníčky naplňte gulášem, přiklopte je chlebovou pokličkou a podávejte.
Vepřový jazyk na zázvoru - recept, postup, návod
Zveřejněno: sobota 30. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3016x
Vepřový jazyk na zázvoru - recept: Jazyk uvařte s kořením v osolené vodě doměkka. Zchlaďte ho ve studené vodě, oloupejte. Cibuli nakrájejte, orestujte na sádle, přidejte protlak, osmahněte a zaprašte moukou. Přilijte vodu a provařte. Papriku nakrájejte a přidejte s nastrouhaným zázvorem do omáčky. Jazyk vložte do omáčky, deset minut povařte. Omáčku osolte, opepřete, případně oslaďte.
Bůčková roláda - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: sobota 30. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4854x
Bůčková roláda - recept: Mrkev vodorovně rozkrojte a v osolené vodě ji uvařte do poloměkka. Párek a sterilované okurky podélně rozkrojte. Bůček rozkrojte na plát. Rozklepejte ho, nasolte a opepřete. Rozložte ho na pracovní plochu, potřete hořčicí a obložte zeleninou. Pak ho pevně sviňte a upevněte provázkem. Roládu vložte do pekáčku, podlijte vodou, posypejte kmínem a obložte šalvějí. Přiklopte pečte v předehřáté troubě při200°C asi 40 minut. Potom roládu odklopte a za občasného přelévání výpekem ji dopečte dozlatova. Podávejte s bramborovými knedlíky.
Číst dál: Bůčková roláda - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Ovar s křenem - recept, postup, návod
Zveřejněno: sobota 30. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3879x
Ovar s křenem - recept: Vepřové koleno s bůčkem opláchněte. Ledvinu rozřízněte, odstraňte kanálky a velmi důkladně ji propláchněte. Do hrnce nalijte vodu, osolte ji, přidejte nové koření, kuličky celého pepře a přiveďte ji k varu. Poté vložte rozpůlenou cibuli a všechno maso. Podle potřeby dolijte horkou vodu, přiklopte pokličkou a nechte na mírném ohni vařit. Průběžně sbírejte vysráženou pěnu. Ke konci vaření přidejte do hrnce na menší kousky nakrájenou mrkev a pórek. Měkké maso (bůček a ledvinu) spolu se zeleninou vyjměte a uchovejte v teple. Koleno, které potřebuje delší dobu varu, nechte dovařit doměkka. Křen očistěte, nastrouhejte najemno a pokapejte ho citronovou šťávou nebo octem, aby netmavl. Potom ho spařte vroucím vývarem. Vmíchejte do něj nastrouhaná oloupaná jablka, podle chuti ho dosolte. Vařené maso rozdělte na talíře a podávejte s pečivem a připraveným křenem.
Plněný bůček - recept, postup, návod
Zveřejněno: sobota 30. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4141x
Plněný bůček - recept: Jelítka zbavte střívka. Rozmačkejteje, promíchejte s vejcem a směs dochuťte prolisovaným česnekem, majoránkou, kmínem, solí a pepřem. Kůži bůčku nařežte do mřížky. Bůček prokrojte tak, aby vznikla kapsa. Naplňte ji nádivkou, uzavřete párátky, maso potřete prolisovaným česnekem, osolte a pokmínujte. V
pekáčku ho podlijte vývarem a přiklopte. Při 170 C pečte 80 minut, poté odklopte a nechte zezlátnout. Štávu přelijte do kastrůlku, zahustěte moukou rozmíchanou v troše vody. Dle potřeby rozřeďte vývarem a krátce povařte. Bůček nakrájejte a podávejte se špenátem a bramborami.
Jak rozmrazit pečivo bez mikrovlnky - tipy, rady, postup, návod, zkušenosti
Zveřejněno: středa 27. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6043x
Pokud jste někde na chatě a nemáte mikrovlnnou troubu, pečivo snadno rozmrazíte tak, že do kastrolu dáte horkou vodu a na něj talířek s pečivem, které chcete rozmrazit. Podobně to můžete udělat s kamny či radiátorem. Pečivo samozřejmě dobře rozmrzne i na sluníčku třeba na okenním parapetu.
Číst dál: Jak rozmrazit pečivo bez mikrovlnky - tipy, rady, postup, návod, zkušenosti
► Domácí Podravka, Kuchárek, Vegeta BEZ GLUTAMÁTU - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: neděle 24. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 20566x
Jak vyrobit domácí Podravku? Veškerou syrovou zeleninu očistíme a nastrouháme. K zelenině přidáme sůl, zamícháme a rozložíme na plechy, aby se sušila alespoň 7 dní. Poté rozemeleme na kávovém mlýnku. Domácí vegeta je skvělou a zdravější variantou té kupované.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Ovesná kaše s meruňkami a zázvorem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Ovesná kaše s brusinkami a pékanovými ořechy - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Ovesná kaše s kokosem a ananasem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Ovesná kaše mocca - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Ovesná kaše s čokoládou a višněmi - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Ovesná kaše s mandarinkou a pomerančem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Ovesná kaše s malinami a vanilkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Ovesná kaše s banány a arašídy - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Ovesná kaše s banány a kakaem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Ovesná kaše s jablky a skořicí - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)