Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Smažené sladké pletánky - recept, postup, návod

Smažené sladké pletánky - recept: Na kvásek smíchejte čtyři lžíce vlažného mléka, lžičku cukru a droždí. Přikryjte ubrouskem a nechte na teple vzejít. Mezitím utřete tuk s cukrem a rumem, postupně přidejte žloutky a vše utřete do pěny. Vlijte kvásek, za stálého míchání přidávejte mouku prosátou se solí, rozinky, citronovou kůru a zbylé mléko. Vypracujte vláčné těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte asi 90 minut kynout. Těsto vyndejte na pomoučený vál, lehce propracujte a vyválejte tenké válečky dlouhé 20cm. Položte vždy dva vedle sebe, spleťte v pletánky a nechte na vále ještě deset minut kynout. Smažte je na rozpáleném tuku tak, aby byly do poloviny potopené. Ještě horké je lehce obalte v moučkovém cukru.

Číst dál: Smažené sladké pletánky - recept, postup, návod

Škvarkové placky - recept, postup, návod

Škvarkové placky - recept:   Zdroždí, cukru, lžíce vlažného mléka a dvou lžic mouky si připravte kvásek. Do zbylé mouky přidejte sůl, pepř, vejce, vyběhlý kvásek, rozpuštěné sádlo a nasekané škvarky. Zbylým mlékem zadělejte těsto. Z vykynutého těsta vytvarujte silnější placičky, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte nakynout. Pak ostrým nožem naznačte na každé mřížku. Placičky potřete rozšlehaným vejcem, posypejte hrubou solí a kmínem. Pečte je při 160 C přibližně 20 minut dozlatova.

Číst dál: Škvarkové placky - recept, postup, návod

Bavorské vdolečky - recept, postup, návod

Bavorské vdolečky - recept: Z droždí, lžičky cukru, trochy polohrubé mouky a vlažného mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít. Zbylou mouku prosijte. Přidejte zbylý cukr, sůl, špetku citronové kůry a rozpuštěný tuk na pečení, rum a kvásek. Mlékem pak zadělejte vláčné těsto a nechte ho na teplém místě vykynout. Připravené těsto rozdělte asi na 16 kousků a z každého vytvarujte bochánek. V pánvičce dobře rozehřejte olej. Vdolečky pak na něm pozvolna smažte z obou stran dozlatova. Podávejte je polité zakysanou smetanou, ozdobené lžičkou švestkových povidel a trochou nastrouhaného tvrdého tvarohu.

Číst dál: Bavorské vdolečky - recept, postup, návod

Guláš v chlebu - recept, postup, návod

Guláš v chlebu - recept: Hovězí maso a bůček očistěte a nakrájejte na kostky. Vše vložte do misky, osolte a promíchejte s moukou. V kastrolu rozehřejte sádlo a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte maso a orestujte ho. Vmíchejte mletou papriku a přidejte kuličky pepře. Maso podlijte jenom trochou vody a nechte zvolna dusit. Když je všechno maso měkké, přidejte k němu oloupané na kostičky nakrájené brambory a ještě chvíli vše povařte. Nakonec guláš dochuťte solí a mletým černým pepřem. Bochníčky chleba rozpečte v troubě. Potom je svrchu asi v jedné třetině podélně seřízněte a vydlabejte střídky. Bochníčky naplňte gulášem, přiklopte je chlebovou pokličkou a podávejte.

Číst dál: Guláš v chlebu - recept, postup, návod

Vepřový jazyk na zázvoru - recept, postup, návod

Vepřový jazyk na zázvoru - recept: Jazyk uvařte s kořením v osolené vodě doměkka. Zchlaďte ho ve studené vodě, oloupejte. Cibuli nakrájejte, orestujte na sádle, přidejte protlak, osmahněte a zaprašte moukou. Přilijte vodu a provařte. Papriku nakrájejte a přidejte s nastrouhaným zázvorem do omáčky. Jazyk vložte do omáčky, deset minut povařte. Omáčku osolte, opepřete, případně oslaďte.

Číst dál: Vepřový jazyk na zázvoru - recept, postup, návod

Bůčková roláda - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Bůčková roláda - recept: Mrkev vodorovně rozkrojte a v osolené vodě ji uvařte do poloměkka. Párek a sterilované okurky podélně rozkrojte. Bůček rozkrojte na plát. Rozklepejte ho, nasolte a opepřete. Rozložte ho na pracovní plochu, potřete hořčicí a obložte zeleninou. Pak ho pevně sviňte a upevněte provázkem.   Roládu vložte do pekáčku, podlijte vodou, posypejte kmínem a obložte šalvějí. Přiklopte pečte v předehřáté troubě při200°C asi 40 minut. Potom roládu odklopte a za občasného přelévání výpekem ji dopečte dozlatova. Podávejte s bramborovými knedlíky.

Číst dál: Bůčková roláda - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Ovar s křenem - recept, postup, návod

Ovar s křenem - recept: Vepřové koleno s bůčkem opláchněte. Ledvinu rozřízněte, odstraňte kanálky a velmi důkladně ji propláchněte. Do hrnce nalijte vodu, osolte ji, přidejte nové koření, kuličky celého pepře a přiveďte ji k varu. Poté vložte rozpůlenou cibuli a všechno maso. Podle potřeby dolijte horkou vodu, přiklopte pokličkou a nechte na mírném ohni vařit. Průběžně sbírejte vysráženou pěnu. Ke konci vaření přidejte do hrnce na menší kousky nakrájenou mrkev a pórek. Měkké maso (bůček a ledvinu) spolu se zeleninou vyjměte a uchovejte v teple. Koleno, které potřebuje delší dobu varu, nechte dovařit doměkka. Křen očistěte, nastrouhejte najemno a pokapejte ho citronovou šťávou nebo octem, aby netmavl. Potom ho spařte vroucím vývarem. Vmíchejte do něj nastrouhaná oloupaná jablka, podle chuti ho dosolte. Vařené maso rozdělte na talíře a podávejte s pečivem a připraveným křenem.

Číst dál: Ovar s křenem - recept, postup, návod

Plněný bůček - recept, postup, návod

Plněný bůček - recept: Jelítka zbavte střívka. Rozmačkejteje, promíchejte s vejcem a směs dochuťte prolisovaným česnekem, majoránkou, kmínem, solí a pepřem. Kůži bůčku nařežte do mřížky. Bůček prokrojte tak, aby vznikla kapsa. Naplňte ji nádivkou, uzavřete párátky, maso potřete prolisovaným česnekem, osolte a pokmínujte. V
pekáčku ho podlijte vývarem a přiklopte. Při 170 C pečte 80 minut, poté odklopte a nechte zezlátnout. Štávu přelijte do kastrůlku, zahustěte moukou rozmíchanou v troše vody. Dle potřeby rozřeďte vývarem a krátce povařte. Bůček nakrájejte a podávejte se špenátem a bramborami.

Číst dál: Plněný bůček - recept, postup, návod

Jak rozmrazit pečivo bez mikrovlnky - tipy, rady, postup, návod, zkušenosti

Pokud jste někde na chatě a nemáte mikrovlnnou troubu, pečivo snadno rozmrazíte tak, že do kastrolu dáte horkou vodu a na něj talířek s pečivem, které chcete rozmrazit. Podobně to můžete udělat s kamny či radiátorem. Pečivo samozřejmě dobře rozmrzne i na sluníčku třeba na okenním parapetu.  

Číst dál: Jak rozmrazit pečivo bez mikrovlnky - tipy, rady, postup, návod, zkušenosti

► Domácí Podravka, Kuchárek, Vegeta BEZ GLUTAMÁTU - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Jak vyrobit domácí Podravku? Veškerou syrovou zeleninu očistíme a nastrouháme.   K zelenině přidáme sůl, zamícháme a rozložíme na plechy, aby se sušila alespoň 7 dní. Poté rozemeleme na kávovém mlýnku.   Domácí vegeta je skvělou a zdravější variantou té kupované.

Číst dál: ► Domácí Podravka, Kuchárek, Vegeta BEZ GLUTAMÁTU - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny